Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τελεσίγραφο Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδος στην Τουρκία – Έρχεται το τεράστιο έργο EuroAsia Interconnector

Το αυτονόητο απαίτησαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα, αναφέρει η σαουδαραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat, εμφανίζοντας το ενδιαφέρον και του βασιλείου της χώρας για τα τεκταινόμενα στην Α. Μεσόγειο, σύμφωνα με το National Post.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών αυτών απαίτησαν την διατήρηση την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Συρίας και την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα αυτή, συμπεριλαμβανομένων και των Τούρκων που έχουν καταλάβει και εκτουρκίζουν την Βόρειο Συρία.

«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για μια αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σεβασμού του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και πλήρους απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα», ανέφερε η ανακοίνωση μετά από τις συνομιλίες στην Αθήνα.

Οι υπουργοί δεσμεύθηκαν επίσης να συνεχίσουν το διάλογο και τη συνεργασία προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω την πολιτική και οικονομική τους δέσμευση στις περιφερειακές προκλήσεις της Άγκυρας. Οι ίδιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα ενός τέτοιου συστήματος συνεργασίας συμβάλλει στην προώθηση της ευημερίας στην περιοχή.

Η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα ζήτησαν επίσης τον πλήρη και συνεπή σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δείχνοντας και οι Τρεις χώρες όμως σαφέστατα την Άγκυρα προς την διεθνή κοινότητα.

Ραγδαίες εξελίξεις του έργου EuroAsia Interconnector με Ισραήλ και Αίγυπτο

Στο πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Α. Μεσόγειο θα έχουμε μια νέα τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ αυτήν την φορά, με στόχο την οριστικοποίηση του μνημονίου συμφωνίας που θα υπογράψουν οι τρεις χώρες σχετικά με τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector.

Σύμφωνα με πηγές, η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2021.

Η διασύνδεση του καλωδίου EuroAsia μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου και Κύπρου-Κρήτης αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αρχίσει να λαμβάνει αιτήσεις από κράτη μέλη τον Απρίλιο για τη χρηματοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος.

Ο στόχος του μνημονίου συμφωνίας είναι να δείξουν οι χώρες την πολιτική τους βούληση για το έργο.

Η Κύπρια υπουργός ενέργειας δήλωσε στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ότι το έργο είχε μεγάλη σημασία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για το δυναμικό εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργήθηκε και θα μπορούσε να αυξήσει το ενδιαφέρον για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κύπρο.

Το έργο θεωρείται επίσης ότι είναι σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, η οποία είναι τα μόνα κράτη μέλη της ΕΕ που είναι ενεργειακά απομονωμένη.

“Υπάρχουν πολλές ενέργειες σε εξέλιξη και επαφές με την ΕΕ, το Ισραήλ και την Ελλάδα για να ξεκινήσει η εφαρμογή της”, υπογράμμισε η ίδια.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, το EuroAsia Interconnector, το έργο περιλαμβάνει τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δικτύων του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου με σταθμούς μετατροπής σε κάθε σημείο σύνδεσης, με συνολική χωρητικότητα 2000MW.

Το έργο είναι ένας “ενεργειακός αυτοκινητόδρομος” πουθα γεφυρώνει την Ασία και την Ευρώπη, με συνολικό μήκος 1.208 χλμ, δημιουργώντας μια αξιόπιστη εναλλακτική διαδρομή για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, γίνονται προετοιμασίες για την υπογραφή παρόμοιου μνημονίου συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για το έργο EuroAfrica Interconnector για τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών, ιδίως το μέρος του έργου μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλες οι πλευρές έχουν υποβάλει τα σχόλιά τους σχετικά με το περιεχόμενο του μνημονίου και ότι έγιναν τροποποιήσεις αναλόγως και τις επόμενες μέρες θα διοργανωθούν τηλεδιασκέψεις για την οριστικοποίηση του σχεδίου ώστε να προχωρήσει η υπογραφή.

Αυτό όμως που δεν αναφέρθηκε σε όλα αυτά τα έργα αφορά την δημιουργία κοινής στρατιωτικής δυνάμεως, η οποία θα φροντίζει νύχτα-μέρα για την ασφάλεια του έργου, το οποίο με του που θα κατασκευαστεί θα μπει στο στόχαστρο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και διαφόρων ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ