Ελληνοτουρκικά

Διερευνητικές: Τα τέσσερα «όπλα» της κυβέρνησης ενόψει των επαφών με την Τουρκία

Τα δικά της διπλωματικά «πολεμοφόδια» (ειδικότερα αυτά που πρέπει να εμφανιστούν προς τα έξω από τώρα) ετοιμάζει η ελληνική πλευρά, η οποία κάθεται τη Δευτέρα στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, στον 61ο γύρο που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη.
 
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε στη Βουλή ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της Ελλάδας -κι όχι θέμα που τίθεται σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση- το πότε η Αθήνα θα προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην Κρήτη (μετά το Ιόνιο), διευκρινίζοντας με νόημα ότι «έχει τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός εδώ και μήνες για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη. Και βεβαίως η Κρήτη περιλαμβάνει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σήμερα, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει μέρος στη συζήτηση της Βουλής για την κύρωση του νομοσχεδίου, με το οποίο η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο θα γίνει νόμος του κράτους, και το ενδιαφέρον για το τι θα πει είναι αυτονόητο.

Το πρώτο όπλο λοιπόν -εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις θετικές ή αρνητικές στην εξέλιξη των διερευνητικών επαφών- είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ΚΑΙ ανατολικά της Κρήτης, εκεί δηλαδή που έκοβε βόλτες το Ορούτς Ρέις το καλοκαίρι.

Το δεύτερο όπλο είναι η ενδεχόμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το Μαξίμου περιορίζεται να πει ότι «κανονικά τέτοιες συναντήσεις δεν πρέπει να αποτελούν είδηση» (όμως είναι προφανές ότι αποτελούν) και να προσθέσει ότι «τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες, αλλά τώρα αναμένεται να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές» συσχετίζοντας την εξέλιξη των συνομιλιών με το ενδεχόμενο μιας συνάντησης κορυφής Ελλάδας- Τουρκίας. Τικού μας οπλοστασίου, με την αγορά των υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών Rafale τα οποία αλλάζουν το συσχετισμό δυνάμεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Το τρίτο όπλο είναι ο εκσυγχρονισμός του αμυντικού μας οπλοστασίου, με την αγορά των υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών Rafale τα οποία αλλάζουν το συσχετισμό δυνάμεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά και η επικείμενη συζήτηση για αγορά τεσσάρων γαλλικών φρεγατών Belghara.

Το τέταρτο όπλο της Ελλάδας είναι οι ισχυρές συμμαχίες που έχει οικοδομήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα. Τη μέρα που θα αρχίζουν οι διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη, η Βουλή πιθανώς θα έχει ψηφίσει την αγορά των Rafale, το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα βρίσκεται και πάλι στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί θα ετοιμάζει τις βαλίτσες της για την Αθήνα, ώστε να πέσουν οι υπογραφές για τα Rafale και να ωριμάσουν οι συζητήσεις για τις φρεγάτες. Το μήνυμα προς την Άγκυρα δεν χρειάζεται να ειπωθεί. Απλώς φαίνεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ