Ελληνοτουρκικά

Ο εφιάλτης για τον Ερντογάν ξεκινάει: Θα πρέπει να κάνει δυσάρεστους συμβιβασμούς με τον Μπάϊντεν

Την Παρασκευή, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε επίσημα μια σειρά από προσεχείς διορισμούς σε βασικές θέσεις εθνικής ασφάλειας.

Τα ονόματα συνεχίζουν να προέρχονται από έμπειρους, πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, που συνεργάστηκαν με τον Μπάιντεν υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι αναμενόμενοι διορισμένοι σηματοδοτούν τις προθέσεις της εισερχόμενης κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ρωσικές και ιρανικές ενέργειες, αλλά αρκετά άτομα στον αναδυόμενο κατάλογο αξιωματούχων είναι επίσης γνωστά με τους ομολόγους τους στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρογνωμοσύνη για την Τουρκία, αλλά ορισμένοι έχουν πολιτικές απόψεις που είναι διαμετρικά αντίθετες στον κυβερνώντα συνασπισμό της Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Η υποψήφιος του Μπάιντεν για υφυπουργός πολιτικών υποθέσεων, η τρίτη αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών, Victoria Nuland, είναι συνταξιούχος διπλωμάτης σταδιοδρομίας που διαχειριζόταν τις σχέσεις των ΗΠΑ με δεκάδες χώρες της Ευρώπης και της Ευρασίας, καθώς και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ήταν βοηθός ΥΠΕΞ για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της διοίκησης Ομπάμα.

Για τη θέση του ανώτερου διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο Μπάιντεν θα διορίσει τη Δρ. Amanda Sloat, η οποία ήταν υπεύθυνη για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ ήταν αναπληρωτής βοηθόςΥΠΕΞ για την νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο υπό τον Ομπάμα.

Οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και των διατλαντικών συμμάχων της θα παραμείνουν μια πρόκληση για τη διοίκηση Μπάιντεν σε διάφορα περιφερειακά ζητήματα. Οι Nuland και Sloat δεν είναι μόνο έμπειροι σε θέματα Τουρκίας, αλλά έχουν επίσης εκτενή εμπειρία στο συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ με Ευρωπαίους εταίρους.

Ενώ οι θέσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης συγκλίνουν σε μεγάλο βαθμό σε ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία, αποκλίνουν αναφορικά με τιςπροτεραιότητές τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν θα πρέπει να βασιστεί σε αξιωματούχους όπως η Nuland και η Sloat για να αναπτύξουν κοινές ανησυχίες με κοινή δράση.

Αυτοί, μαζί με άλλους στην ομάδα εθνικής ασφάλειας, πιθανώς μοιράζονται τη γενική εκτίμηση του Μπάιντεν σχετικά με τις πολιτικές της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια και τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης της Άγκυρας.

Σε μια συνέντευξη της New York Times σχετικά με τις προθέσεις του, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «αυτοκράτορα», δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στηρίξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν τον Ερντογάν εκλογικά και είπε ότι θα υποστηρίξει τους Κούρδους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Υπό την ηγεσία άλλου υποψηφίου του Μπάιντεν, Απόστρατου Στρατηγού Λόιντ Ώστιν, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM)  είχε δημιουργήσει μια αποτελεσματική συνεργασία με τις κουρδικές συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) στην εκστρατεία της κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) μετά την αποτυχία νωρίτερα  να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει άλλες συριακές φατρίες.

Αφού ηγήθηκε της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που είναι υπεύθυνη για τη Μέση Ανατολή, ο Ώστιν,του οποίου ο διορισμός για υπουργό Άμυνας έχει προκαλέσει κριτική από εμπειρογνώμονες σε πολιτικοστρατιωτικές υποθέσεις, είναι καλά ενημερωμένος για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή.

Μιλώντας πρόσφατα με το τοπικό τουρκικό site Medyascope, ο Δρ Ömer Taşpınar από το Ίδρυμα Brookings, δήλωσε ότι ο Ώστιν ενοχλήθηκε σοβαρά από τον χειρισμό των μαχητών του ISIS από την Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία έκανε ό, τι μπορούσε για να περιθωριοποιήσει τους Σύρους Κούρδους που συνεργάζονται με την CENTCOM.

Ο Taşpınar, ο οποίος διδάσκει επίσης στο Εθνική Σχολή Πολέμου, δήλωσε ότι ο Ώστιν δεν θεωρεί τους Σύρους Κούρδους ως πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε στον Ερντογάν το πράσινο φως για να εισβάλει σε εδάφη στη βορειοανατολική Συρία που κατέχει το SDF.

Η Τουρκία ανησυχεί εδώ και καιρό ότι ο βασικός στρατιωτικός βραχίονας του SDF, οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), συνδέεται στενά με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), ενώ το  PKK διεξήγαγε επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, στηριζόμενο σε ασφαλή καταφύγια στη Συρία και το Ιράκ για να συνεχίσει τις προσπάθειές του.

Σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης, η Nuland χαρακτήρισε την ανάπτυξη ως «στρατηγική τραγωδία» και σημείωσε ότι «όταν ο Τραμπ πήρε την απόφασή του, βρισκόμασταν στη μέση μιας πολύ έντονης διαπραγμάτευσης με την Τουρκία για το πώς θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα buffer ζώνη για να προστατεύσει τη δική της επικράτεια χωρίς οι ΗΠΑ να πρέπει να φύγουν και με τρόπο που να διασφαλίζει ότι ούτε οι Ρώσοι, ούτε ο Άσαντ ούτε το ISIS θα ανακτήσουν αυτό το έδαφος ».

Από όλους τους διορισθέντες του Μπάιντεν, η επιλογή του Μπρετ ΜακΓκούρκ να είναι ο ανώτερος διευθυντής της NSC για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία στην Άγκυρα, κυρίως λόγω της έντονής του κριτικής για τις τουρκικές ενέργειες στη Συρία.

Όπως και η Nuland, αντιτίθεται στην κίνηση της Τουρκίας να μεταφέρει τον έλεγχο της περιοχής στη Ρωσία και στο καθεστώς Άσαντ σε βάρος της κουρδικής αυτοδιοίκησης.

«Το πολιτικό όραμα του McGurk δεν περιλαμβάνει μόνο την επαγρύπνηση ενάντια στην αναβίωση του ISIS, αλλά και εναντίον άλλων ισλαμιστών μαχητών, μερικοί από τους οποίους έχουν βρει καταφύγιο και υποστήριξη από την τουρκική κυβέρνηση», είπε ο  Aykan Erdemir, διευθυντής του Τουρκικού Προγράμματος στο Ίδρυμα Άμυνας των Δημοκρατιών , στο Ahval.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η σε βάθος και λεπτή κατανόηση του McGurk σχετικά με τη δυναμική της Συρίας και της ισλαμικής μαχητικότητας σε όλες τις μορφές του τον καθιστά κακή φιγούρα στην Άγκυρα, καθώς η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει έντονη συνειδητοποίηση ότι τα συνηθισμένα επιχειρήματά της θα είναι αναποτελεσματικά απέναντι σε έναν Αμερικανό αξιωματούχο που μπορεί να δεί μέσα από αυτά », κατέληξε ο Ερντεμίρ.

Ως διευθυντής στο NSC, ο McGurk θα είναι επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πολιτική της Συρίας, αλλά δεν θα αναλάβει έναν άμεσο διπλωματικό ρόλο όπως αυτός που κατείχε ως ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον παγκόσμιο συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια της  διακυβέρνησης Ομπάμα και Τραμπ

Αντ 'αυτού, η Τουρκία θα εμπίπτει στο χαρτοφυλάκιο της Sloat στο NSC και έχει εκφράσει περισσότερη κατανόηση για τις ανησυχίες της κυβέρνησης του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσεων μεταξύ του YPG και του PKK.

Τούτου λεχθέντος, η Sloat είναι ισχυρός υποστηρικτής της αρχής εμπλοκής με την Τουρκία που, σε συμφωνία με την άποψη του Μπάιντεν για την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης και δημοκρατικών εκλογικών διαδικασιών στη χώρα, έχει μια μακρά άποψη πέρα ​​από την τρέχουσα εποχή της δημοκρατικής οπισθοδρόμησης της χώρας.

Ως ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Brookings το 2018, η Sloat έγραψε ότι «αυτό που κάνει την Τουρκία ένα τέτοιο πολιτικό αίνιγμα είναι ότι η προβληματική ηγεσία της να  αντιμετωπίζει πραγματικές απειλές"

«Ταυτόχρονα, η ηγεσία της Τουρκίας αναπτύσσεται πιο αυταρχική και απομακρύνει τη χώρα από τα δημοκρατικά πρότυπα», συνέχισε. «Επιπλέον, οι αντιδυτικές ρητορικές και αντιρρητικές διεθνείς κινήσεις του Ερντογάν έχουν οδηγήσει ορισμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να αναρωτηθούν αν παίρνει στα σοβαρά τη διατλαντική συμμαχία».

Οι απόψεις της  Sloat  αντιμετωπίζουν τις τουρκικές ανάγκες ασφαλείας ως αφετηρία για δέσμευση.

Αναγνωρίζοντας τα κίνητρα της πολιτικής της Συρίας για την Άγκυρα, ζητά νέες διαπραγματεύσεις με το ΡΚΚ και υπογραμμίζει τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες των αποφάσεων του Ερντογάν τόσο στη χώρα του όσο και στη Συρία.

Στο οικονομικό μέτωπο, η Sloat υποστηρίζει επίσης την ανάγκη αναθεώρησης της ξεπερασμένης τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας που βλάπτει την Τουρκία.

Μια επιτυχημένη προσπάθεια αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης δεν θα ήταν μόνο επωφελής όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, αλλά θα απαιτούσε επίσης μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη διακυβέρνηση στην Τουρκία.

Εάν δώσουν προτεραιότητα σε έναν τέτοιο στόχο, τόσο η Sloat όσο και η Nuland έχουν την εμπειρία να συνεργάζονται με ευρωπαίους εταίρους για τη διευκόλυνση των οικονομικών διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και γνωρίζει την ανάγκη για ταπεινότητα στις αμερικανικές προσπάθειες για την προώθηση της δημοκρατίας στο εξωτερικό, η Sloat λέει ότι η βασική εμπλοκή των ΗΠΑ με την Τουρκία θα συνεπάγεται περαιτέρω «διεύρυνση του ανοίγματος της κυβερνητικής προσέγγισης σε περισσότερους αξιωματούχους σε ένα ευρύτερο φάσμα κοινών συμφερόντων, χρήση της προοπτικής βαθύτερων εμπορικών και επενδυτικών δεσμών για την ενθάρρυνση της καλύτερης διακυβέρνησης,· διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών για να παραμένουν πιστοί στις δυτικές αξίες, μιλώντας για το κράτος δικαίου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η αναδυόμενη ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν θα ακολουθήσει μια δραστικά διαφορετική προσέγγιση έναντι της Τουρκίας από ό,τι ο Τραμπ, αλλά οποιαδήποτε βελτίωση στις διμερείς σχέσεις θα απαιτήσει επίσης από την κυβέρνηση Ερντογάν να προσαρμόσει τον προσανατολισμό της στις Ηνωμένες Πολιτείες και να είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς σε δύσκολα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Μετά τις Κορβέτες έρχεται ορυμαγδός οπλικών συστημάτων από την ΕΕ και για την Ελλάδα-Το Γαλλικό σχέδιο και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα εξόχως σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα, που είναι η  υλοποίηση του Γαλλικού σχεδίου, που...