Ελληνοτουρκικά

Ο Ερντογάν και τα "εξαπτέρυγά" του μάταια προσπαθούν να πείσουν ότι ανήκουν στη Δύση

Από τη  Διάσκεψη του Νταβός το 2009, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκτήσει φήμη για την αντιισραηλινή του ρητορική.

Μετά το περιστατικό "Mavi Marmara" τον Μάιο του 2010, όταν οι Ισραηλινοί ναυτικοί κομάντο σκότωσαν 10 Τούρκους πολίτες κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής ενάντια στον "Στόλο της Ελευθερίας της Γάζας", η ρητορική του κλιμακώθηκε σταθερά.

Το αποκορύφωμά ήταν όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας τον Μάιου του 2018 προς τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη,  κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε γενοκτονία ανάλογη με το Ολοκαύτωμα των Ναζί στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.

Μια μακρά τηλεφωνική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχάνι τον Δεκέμβριο του 2020 για να συζητηθούν τρόποι βελτίωσης της διμερούς συνεργασίας είχε ως στόχο να δώσει ένα μήνυμα στις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, ορισμένες από τις οποίες είχαν ήδη αρχίσει να βλέπουν την Άγκυρα ως μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ από την Τεχεράνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ηγέτες της Χαμάς ήταν συχνές προσκεκλημένοι στην Άγκυρα το 2020. Ο αρχηγός πολιτικών της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε  την επισκέφθηκε δύο φορές και ο προκάτοχός του Χαλάτ Μασάαλ καλωσορίστηκε με ανοιχτές αγκάλες μετά την ανάκληση του διπλωματικού διαβατηρίου του Χαρτούμ.

Έχοντας επιτεθεί στα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο για τη βλάβη που προκάλεσαν την παλαιστινιακή υπόθεση, ομαλοποιώντας τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Ερντογάν συνέχισε να πλησιάζει το Τελ Αβίβ με την προσφορά μιας συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων που δημιουργεί αποκλειστικές τουρκικές και ισραηλινές οικονομικές ζώνες την Ανατολική Μεσόγειο.

Πώς θα μπορούσε ο Ερντογάν να εξηγήσει αυτήν τη στροφή; Αν δεν υπήρχαν ζητήματα σε επίπεδο ηγεσίας στο Ισραήλ, «οι δεσμοί μας θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικοί», είπε στους δημοσιογράφους μετά από προσευχές της Παρασκευής στις 25 Δεκεμβρίου. «Είναι επιθυμία της καρδιάς μας να φέρουμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ σε καλύτερο μέρος».

Ταυτόχρονα, σύμβουλος εξωτερικών σχέσεων της τουρκικής προεδρίας επιβεβαίωσε ότι οι διμερείς σχέσεις και οι διπλωματικές σχέσεις θα μπορούσαν να αποκατασταθούν έως τον Μάρτιο.

Η ελπίδα είναι ότι οι ισραηλινές εκλογές εκείνο τον μήνα θα φέρουν πρωθυπουργό όχι τον Νετανιάχου, με τον οποίο η Άγκυρα έχει τις βαθιές διαφορές.

Αξιωματούχοι στο Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, δεν είναι πεπεισμένοι. Ήταν το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που κατέστρεψε τις σχέσεις με το Ισραήλ, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Ιερουσαλήμ Post σχετικά με τη συνεχιζόμενη «περιστροφή των μέσων ενημέρωσης» της Άγκυρας σχετικά με τη «συμφιλίωση» με το Ισραήλ.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Τουρκία  ανησυχεί ότι η επικείμενη κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον θα είναι λιγότερο ανεκτική για την "αυτοκρατία του Ερντογάν" από την κυβέρνηση Τραμπ. 

Η Άγκυρα βλέπει το κοζάρισμα  προς το Ισραήλ ως το κλειδί για να μαλακώσει την στάση της Ουάσιγκτον.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον Ερντογάν σε μια στιγμή που αυξάνεται η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Ενώ έχει αντιταχθεί στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης  διαμαρτύρονται  συνεχώς 

Ακόμα φρέσκες στο μυαλό του Ερντογάν είναι οι παρατηρήσεις του Μπάιντεν σχετικά με την ανάγκη οι ΗΠΑ να στηρίξουν την τουρκική φιλοδημοκρατική αντιπολίτευση.

Οι συμβουλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσααβούσογλου φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της νέας πολιτικής έναντι του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός  ήταν που έπεισε τον Ερντογάν να πιέσει για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ το συντομότερο δυνατό. Στην πραγματικότητα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν από καιρό ένα τέτοιο βήμα, όπως συνέχισαν να προειδοποιούν για τις συνέπειες των πολιτικών που ευνοούν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Ο Ερντογάν φυσικά απέρριψε τέτοιες συμβουλές, προερχόμενες από την αντιπολίτευση.

Τώρα, η προσπάθειά του να "πλευρίσει" τους ανθρώπους που έχει συχνά παρομοιάσει με τους Ναζί και ονόμασε «δολοφόνους», έδωσε στην αντιπολίτευση μια χρυσή ευκαιρία να επιδείξει την υποκρισία του. Πολλοί στην αντιπολίτευση δεν πιστεύουν ότι το τέχνασμα του θα λειτουργήσει.

Υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ δεν θα ανταποδώσει αυτούς τους απελπισμένους λόγους για να θάψει το τσεκούρι.

Στις 28 Δεκεμβρίου, το "The Jerusalem Post" χαρακτήρισε την Τουρκία «μία από τις πιο αντιισραηλικές χώρες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παιχνίδι συμφιλίωσης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αγώνα του τουρκικού καθεστώτος για τον τερματισμό της διεθνούς απομόνωσής του.

Ένα πρόβλημα είναι ότι σχεδόν κάθε φορά που η Άγκυρα κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι σαν να πυροβολεί τον εαυτό της.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στον Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με έδρα την Κωνσταντινούπολη και στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για να τους ευχαριστήσει για τις επιστολές τους που τον συγχαίρουν για την εκλογική του νίκη, αγνοώντας τον Ερντογάν.

Αυτό σημαίνει ότι οι ενέργειες που κάνει ο Ερντογάν για να αντιστρέψει την πολιτική του έγιναν πολύ αργά και κυρίως δεν πείθουν κανένα.

https://youtu.be/0V2EsQ6uxfA

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές