Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Από τη Συρία... στο Αρτσάχ: Η εξέλιξη των Τουρκικών δογμάτων διεξαγωγής επιχειρήσεων

Η γεωγραφία μας υπαγορεύει τα όμορα κράτη. Μεταξύ των ομόρων με την Ελλάδα κρατών είναι η Τουρκία, η οποία είναι η μόνη που εδώ και 50 χρόνια περίπου, τηρεί μία άκρως επιθετική στάση σε βάρος της χώρας μας διεκδικώντας μέρος από το θαλάσσιο και εναέριο χώρο μας,τα νησιά μας, τη Θράκη μας.

Επίσης είναι η μόνη μεταξύ των ομόρων με τη χώρα μας κρατών η οποία έχει μεγάλη στρατιωτική ισχύ και εσχάτως σημαντική πολεμική βιομηχανία, αλλά και πολεμική εμπειρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι εξαπλάσια σε έκταση από την Ελλάδα και οκταπλάσια σε πληθυσμό, με περαιτέρω αυξητικές τάσεις

Η αλματώδης πρόοδος της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας σε συγκερασμό με την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Β. Ιράκ, Συρία, Λιβύη και εσχάτως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνιστούν ένα προβληματικό συνδυασμό, που μας ωθεί να εμβαθύνουμε στις νέες τουρκικές δυνατότητες και δόγματα επιχειρήσεων που εφάρμοσαν οι Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσης η Τουρκία χρησιμοποίησε σε Συρία, Λιβύη πρωτίστως και σε μικρότερη κλίμακα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μισθοφόρους, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες των Ενόπλων της Δυνάμεων.

Επιπλέον η υιοθέτηση μιας νέας τακτικής χρησιμοποίησης των UAV στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλάζει τα υπάρχοντα δεδομένα.

Το νεώτερο τουρκικό δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η τουρκική τακτική χρησιμοποίησης των UAV εμπεριστατώνεται στα παρακάτω:

Τα ισραηλινά UAV Harrpy (ουσιαστικά είναι περιφερόμενο πυρομαχικό, αφού χτυπάει τον στόχο και καταστρέφεται μαζί του), υπερίπταντο του πεδίου της μάχης και "λόκαραν" τις εκπομπές των ραντάρ αντιαεροπορικών συστημάτων των Αρμενίων, τα οποία και κατέστρεφαν

Στη συνέχεια με αδυνατισμένη την εχθρική αεράμυνα, τα  οπλισμένα τουρκικά UAV υπερίπταντο του θεάτρου επιχειρήσεων το οποίο επιτηρούσαν και κατέστρεφαν με πυραύλους, εχθρικούς αναγνωρισθέντες στόχους, ενώ παράλληλα μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο, εικόνα στο φίλιο Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου Επιχειρήσεων, στο οποίο να παρείχαν με GPS την ακριβή θέση λοιπών εχθρικών στόχων.

Στη συνέχεια το Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου Επιχειρήσεων, έδινε εντολή ακριβούς προσβολής των εχθρικών στόχων, σε φίλια οπλικά συστήματα του πεδίου επιχειρήσεων, όπως ΠΕΠ (πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων), πυροβολικό μάχης, ΕΕ/Π (επιθετικά ελικόπτερα), μαχητικά αεροσκάφη κλπ.

Η παραπάνω τακτική, διευκόλυνε την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας και την καταστροφή ζωτικής σημασίας  εχθρικών στόχων όχι μόνο στο ΠΟΤ (Πρόσθιο όριο τοποθεσίας) του εχθρού ή κοντά σε αυτό, αλλά και σε βάθος, αποστερώντας από τον εχθρό την υποστήριξη με πυρά πυροβολικού των εμπρός μαχομένων τμημάτων, αλλά και την συγκροτημένη κίνηση και επέμβαση εφεδρικών μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων σχηματισμών, αφού αυτά καταστρεφόταν από τα drones σχεδόν άμεσα.

Παράλληλα η καταστροφή εχθρικών Κέντρων Διοίκησης και Ελέγχου, αποδιοργάνωσε πλήρως τη Διοίκηση και Έλεγχο των εχθρικών μαχομένων τμημάτων από τους στρατιωτικούς του ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα, καύσιμα και πυρομαχικά, καθώς επίσης οι διακομιδές από το πεδίο της μάχης προς τα μετόπισθεν και οι αναπληρώσεις σε προσωπικό και μέσα, έγιναν λίαν προβληματικές έως αδύνατες, λόγω του ελέγχου των οδικών αρτηριών από τα τουρκικά drones

Ουσιαστικά μιλάμε για μια συνεχή αεροπορική επιτήρηση του πεδίου της μάχης, αλλά και επίτευξη πλήρους εναέριας υπεροχής στο πεδίο της μάχης έναντι του αντιπάλου.

Ως γνωστόν παλαιότερα δόγματα, αλλά και στα ισχύοντα σύγχρονα δόγματα όπως το Airland Battle και το Multi Domain Operations, που εφαρμόζονται στις πολεμικές επιχειρήσεις, στο πεδίο της μάχης υπάρχουν δύο στοιχεία που δρούν αλληλένδετα  και συμπληρωματικά μεταξύ τους, το πύρ και ο ελιγμός.

Με τον όρο ελιγμό εννοούμε τακτικές κινήσεις που εκτελούν τα στρατεύματα, προκειμένου να βρεθούν σε ευνοϊκή θέση έναντι του αντιπάλου, προκειμένου να επιτύχουν σε κατάλληλο τόπο και χρόνο αποφασιστικό αποτέλεσμα για επίτευξη της νίκης, ενώ το πύρ είναι αυτό που ουσιαστικά διευκολύνει τον ελιγμό.

Η νέα τακτική που υιοθετήθηκε με την εκτενή τακτική των UAV από τους Τούρκους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ουσιαστικά αποστέρησε από τους Αρμένιους σχεδόν πλήρως τη δυνατότητα ελιγμού, ενώ σταδιακά απομείωσε και την ισχύ πυρός των Αρμενίων.

Το παραπάνω δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ), αποτελεί εξέλιξη του δόγματος το οποίο οι Τούρκοι εφάρμοσαν νωρίτερα στη Συρία.

https://youtu.be/RvWOMLmzMvU

Το αρχικό τουρκικό δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων στο Idlib της Συρίας

Το τουρκικό δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων το οποίο εφάρμοσαν πριν  μήνες με επιτυχία οι ΤΕΔ (Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις) στο Idlib, προξενώντας βαριές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό και καταστροφή στρατιωτικού υλικού στον Συριακό Στρατό, είναι ένας συνδυασμός χρήσης διαφόρων οπλικών συστημάτων στο πεδίο της μάχης, συνοδευόμενος από ανάλογες τακτικές κινήσεις στο έδαφος.

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία στο Idlib ουσιαστικά είχε επιβάλλει μία non fly zone για την τουρκική πολεμική αεροπορία, βοηθώντας τα μέγιστα στην προχώρηση του Συριακού στρατού στην εν λόγω επαρχία της Συρίας. Η Τουρκία τότε αποφάσισε να εφαρμόσει ένα νέο Δόγμα προκειμένου να αντιμετωπίσει την συριακή προέλαση.

Αυτό βασιζόταν στα εξής:

α. Προώθηση συνεχώς Μονάδων μηχανοκίνητου πεζικού, τεθωρακισμένων, Ειδικών Δυνάμεων και Πυροβολικού εντός του idlib, δημιουργώντας έτσι έναν «εδαφικό υπερκορεσμό δυνάμεων».
β. Προώθηση του Koral (Land based Radar Electronic Warfare System) πλησίον των τουρκοσυριακών συνόρων για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου.
γ. Προσβολή των συριακών δυνάμεων με πυρά πυροβολικού και πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς αλλά και με πυραύλους αέρος- εδάφους μεγάλου βεληνεκούς και πολύ μεγάλης ακρίβειας, τους οποίους εκτόξευαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη (F-16) τα οποία πετούσαν εντός τουρκικού εναέριου χώρου λόγω της non fly zone που είχαν επιβάλει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.
δ. Μαζική χρήση UAV σε αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης αλλά και καταστροφής στόχων του συριακού στρατού.

Από τα παραπάνω θα σταθούμε στην προώθηση του Koral για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου, την μαζική χρήση UAV και την διάδραση που είχε η χρησιμοποίησή τους αναφορικά με τη χρήση του τουρκικού πυροβολικού και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Το Koral (Land based Radar Electronic Warfare System) είναι «οπλικό σύστημα διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου».

Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Asselsan, έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα και λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -30 έως 50 βαθμούς Κελσίου και υγρασία έως 95%.

Αποτελείται από 2 οχήματα 8χ8. Το ένα φέρει το Electronic Radar Support (ES) και το άλλο το Multi Radar Electronic Attack (EA).

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό σύστημα άμυνας και επίθεσης ταυτόχρονα. Σχεδιάστηκε για να εντοπίζει-ανιχνεύει, αναλύει αυτόματα, δημιουργώντας τράπεζα πληροφοριών και να μπλοκάρει-παρεμβάλει άμεσα τα σήματα των εχθρικών ραντάρ εδάφους-αέρος-θαλάσσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χρήση του Koral είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα:

(1) Στο Idlib ο Συριακός στρατός είχε παραλάβει το Almar-Antey IL271 Aistynok ραντάρ αντιπυροβολικού το οποίο λειτουργεί στην Χ-Band μεταξύ 8.5-10.68 GHZ. Αυτό το φάσμα συχνοτήτων ήταν εντός των δυνατοτήτων παρεμβολής του Koral και έτσι οι Τούρκοι κατάφεραν να το παρεμβάλουν. Αποτέλεσμα το συριακό πυροβολικό να αδυνατεί να εντοπίσει με το παραπάνω ραντάρ τις θέσεις του τουρκικού πυροβολικού και να βάλλει εναντίον του βολές αντιπυροβολικού.

(2) Πραγματοποίησε εντοπισμό και παρεμβολές στα συριακά ραντάρ παρεμποδίζοντας την ανίχνευση και τον εντοπισμό των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία εκτόξευαν ανενόχλητα τους πυραύλους αέρος-εδάφους εναντίον συριακών στόχων.

(3) Εντοπισμό και παρεμβολή σε σήματα wi-fi, Bluetooth,ασύρματα τηλέφωνα. Το Koral έχει επιπλέον τη δυνατότητα εντοπισμού και παρεμβολής καλύπτοντας στην S band φάσμα μεταξύ 2.3 GHZ έως 2.5 GHZ και μεταξύ 2.7 GHZ έως 3.7 GHZ και στην Ka band φάσμα μεταξύ 33.4 GHZ έως 36 GHZ.

Σημειωτέον ότι η S band καλύπτει φάσμα συχνοτήτων μεταξύ 2-4 GHZ. Το συμβατικό όριο μεταξύ UHF και SHF είναι τα 3 GHZ. Η μπάντα S χρησιμοποιείται από ραντάρ ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ραντάρ καιρού, ραντάρ πλοίων, δορυφορικές επικοινωνίες.

Επιπλέον η S band εμπεριέχει την ISM band μεταξύ 2.4-2,483 GHZ που χρησιμοποιείται ευρέως στα wi-fi Bluetooth,ασύρματα τηλέφωνα, γι αυτό και το Koral όπως προανέφερα μπορεί να τα εντοπίσει και να τα παρεμβάλει.
Τέλος η Ka band καλύπτει φάσμα μεταξύ 26.5 -40 GHZ , ενώ εντός αυτού του φάσματος εκπέμπουν τα ραντάρ των μαχητικών αεροσκαφών.

Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν μαζικά UAV κατά των συριακών δυνάμεων στο Idlib Σημειωτέον ότι το ΑΝΚΑ-S έχει τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών επικοινωνιών και ηλεκτρονικών πληροφοριών (COMINT-ELINT), καλύπτοντας τουλάχιστον μπάντα συχνοτήτων από 30 MGHZ έως 3 GHZ.

Έτσι εντοπίζουν την ακριβή θέση μετάδοσης επικοινωνιών, οπότε παρακολουθώντας και αναλύοντας τες βρίσκουν και προσβάλλουν τη θέση των εχθρικών δυνάμεων με πυρά είτε από μαχητικά αεροσκάφη, πυροβολικό, UAV.
Τέλος με το νέο τουρκικό δόγμα αποφεύγεται η στενή εμπλοκή στο πεδίο της μάχης των Τούρκων στρατιωτών. Ως εμπροσθοφυλακή οι ΤΕΔ χρησιμοποιούν τους τζιχατζιστές, επικουρούμενους από επαγγελματικό προσωπικό το οποίο ανήκει στις τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις και στη ΜΙΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον τα χτυπήματα που επιχειρούνται στον εχθρό είναι ακριβείας, από απόσταση και εξειδικευμένα  αφού στοχοποιούν και παραλύουν τα ηλεκτρονικά μέσα του αντιπάλου αποδιοργανώνοντας την άμυνά του.

Τα παραπάνω δέον όπως μελετηθούν από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να υπάρξει η δέουσα απάντηση από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εάν και εφόσον απαιτηθεί

https://youtu.be/cX2iUV4TU_U

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...