Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία εντάσσει στην αεράμυνα της εγχώριας παραγωγής αντιαεροπορικά

Το έργο «Siper» είναι ένα SAM μεγάλου βεληνεκούς που θα χρησιμοποιηθεί σε πυροβολαρχίες εκτοξευτών δικτυωμένους με ραντάρ εντοπισμού υψηλών συχνοτήτων. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μια επιχειρησιακή αντιαεροπορική «ομπρέλα» που θα καλύπτει εμβέλεια τουλάχιστον 150 χλμ. 

Ένα νέο προωθητικό οπτικοακουστικό υλικό της επιτυχημένης αναχαίτησης του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος (SAM) μεσαίου βεληνεκούς Hisar-A αποδεσμεύθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διεύθυνση αμυντικών βιομηχανιών (SSB) της Τουρκίας, η οποία επιβλέπει όλες τις αμυντικές τεχνολογίες και προμήθειες, παρείχε ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με την δοκιμή.

Σύμφωνα με την SSB το Hisar-A είναι μια πλήρως εγχώρια κοινοπραξία μεταξύ της Aselsan, της κρατικής βιομηχανίας που ειδικεύεται στα ηλεκτρονικά, και τον κατασκευαστή πυρομαχικών Roketsan.

Το νέο σύστημα SAM που κατασκευάζεται κατά το μεγαλύτερο τμήμα της δεκαετίας αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία το 2021.

Όμως με τόσα πολλά έργα του τουρκικού Στρατού να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις είναι καλύτερα να είμαστε συνετοί και να δούμε πως το Hisar-A θα προχωρήσει περαιτέρω.

Η πρώτη δημοσιευμένη δοκιμή του Hisar-A πραγματοποιήθηκε το 2013 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε ένα πρόγραμμα με δύο κλάδους.

Ο εκτοξευτής σχεδιάστηκε για τροχοφόρο μεταφορέα  και ερπυστριοφόρο τεθωρακισμένο όχημα, στην τελευταία περίπτωση αυτό είναι το FNSS ACV-19, μια πλατφόρμα πολλαπλών εφαρμογών που παραλήφθηκε από την BAE Systems, που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση δύο κάθετων εκτοξευτών.

Το Hisar-A σχεδιάστηκε για να κλείσει το ανησυχητικό κενό στην αεράμυνα του τουρκικού Στρατού η οποία στηρίζεται σε αντιαεροπορικά πυροβόλο 35 χλστ και παλιά SAM αμερικανικής κατασκευής όπως το MIM-23 Hawk.

Το SAM Hisar-A δεν είναι μόνο σύγχρονο αλλά έχει προσαρμοστεί για να κινείται και να αναπτύσσεται ταχέως σε μια εποχή που η Άγκυρα επιλέγει την άσκηση μιας άκρως επιθετικής εξωτερικής πολιτικής.

Η άφιξη του Hisar-A είναι μια σημαντική πρόοδος για τα εγχώριας κατασκευής αντιαεροπορικά όπλα της Τουρκίας. Τα τελευταία δυο έτη εταιρείες όπως η Aselsan και εταίροι της παρουσίασαν το SPAAG Korkut, ένα κινητό αντιαεροπορικό σύστημα που συνδυάζει δυο πυροβόλα 35 χλστ με ένα ACV-19, και το κινητό SAM μικρού βεληνεκούς Sungur, το οποίο βασίζεται σε θωρακισμένο 4X4 φορτηγό VURAN της BMC.

Η Aselsan είναι μια από τις κρατικές εταιρείες στην περιοχή που κατασκευάζει ένα επιθετικό όπλο λέιζερ, επίσης γνωστό ως LSS, που χρησιμοποιείται στην μάχη κατά των ντρόουνς.

Όταν το Hisar-A αποκτήσει και αυτήν την ικανότητα τότε η Τουρκία θα μπορεί να καυχιέται ότι διαθέτει ένα αντιαεροπορικό οπλοστάσιο ανώτερο από το μεγαλύτερος μέρος των νατοϊκών συμμάχων της.

Οι τουρκικές βιομηχανίες έχουν, επίσης, βαθιά ανάμιξη σε ένα σύστημα άμυνας θεάτρου, συγκρίσιμο με το Patriot PAC-3, που θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία του τουρκικού εναέριου χώρου.

Το έργο «Siper» είναι ένα SAM μεγάλου βεληνεκούς που θα χρησιμοποιηθεί σε πυροβολαρχίες εκτοξευτών δικτυωμένους με ραντάρ εντοπισμού υψηλών συχνοτήτων. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μια επιχειρησιακή αντιαεροπορική «ομπρέλα» που θα καλύπτει εμβέλεια τουλάχιστον 150 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν το «Siper» χτυπηθεί από καθυστερήσεις τότε φέρνει την Άγκυρα, μαζί με τον τουρκικό Στρατό, σε δύσκολη θέση καθώς θα πρέπει να βασιστεί σε εισαγόμενα αντιαεροπορικά συστήματα όπως το ρωσικής κατασκευής S-400, μια επιλογή που συνεπάγεται περισσότερες επιπτώσεις απ ‘ό, τι τα οφέλη.

Αν το «Siper» εισέλθει σε υπηρεσία ως το τέλος της δεκαετίας του 2020 τότε τοποθετεί την Τουρκία διπλά στο Ιράν και το Ισραήλ που έχουν εξελίξει τα δικά τους αντιαεροπορικά συστήματα θεάτρου.

Πέρυσι, τελικά, το Ιράν αποκάλυψε το Bavar-373 η εξέλιξη του οποίου διήρκησε χρόνια και περιλάμβανε την συμμετοχή πολλών κρατικών εταιρειών.

Το Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, με το αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα της σειράς Arrow είναι πολύ μπροστά από τα γεγονότα ήδη από την δεκαετία του 1990.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του «Siper», είναι σημαντικό για την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή να αντιληφθούν την άνοδο της Τουρκίας ως κατασκευαστή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων που μπορεί να τα πουλήσει στο εξωτερικό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ