Ελληνοτουρκικά

Θέλει να "ρίξει" τον Ερντογάν η αντιπολίτευση - "Πρόωρες εκλογές αλλιώς καταστρεφόμαστε"

Εκτός από το Κόμμα İYİ και το CHP, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) έχει επίσης ζητήσει σε πολλές περιπτώσεις πρόωρες εκλογές, ειδικά μετά από μια σειρά ενεργειών καταστολής στο κόμμα.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Τουρκίας İYİ (Καλό) ζήτησε πρόωρες εκλογές, ένα αίτημα που έχει λάβει την υποστήριξη των περισσότερων κομμάτων εκτός από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και τον συνεργάτη του συνασπισμού του ΜΗΡ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ως κοινοβούλιο, ας κάνουμε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο και ένα σχέδιο εξόδου και να πάμε σε εκλογές το 2021. Ας βάλουμε την Τουρκία σε ένα νέο πολιτικό κλίμα που θα φέρει έξοδο. Μόνο μέσω μιας αλλαγής στην πολιτική διακυβέρνηση θα μπορούσαμε να βγούμε από αυτήν την παγίδα φτώχειας», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος İYİ mailsmail Tatlıoğlu κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο Tatlıoğlu είπε ότι η Τουρκία γίνεται φτωχότερη κάθε μέρα λόγω της κακοδιαχείρισης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Αγαπητέ Αντιπρόεδρε Fuat Oktay, όταν αναλάβατε τη θέση του Αντιπροέδρου, η Τουρκία ήταν πλουσιότερη. Σε σύγκριση με το 2008, η Τουρκία είναι  κατά 111 δισεκατομμύρια δολάρια φτωχότερα. Σε σύγκριση με το 2013, η Τουρκία είναι 288 δισεκατομμύρια φτωχότερη. Δεν είναι στιγμιαία εικόνα. Η Τουρκία παρασύρεται σε διαρθρωτικό αδιέξοδο», είπε.

Ο Tatlıoğlu δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εμφανίζεται όλο και πιο εύθραυστη, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα της βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο ποτέ.

Είπε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, η χώρα αντιμετώπισε έλλειμμα τόσο στον δημόσιο προϋπολογισμό όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η τουρκική λίρα έχει σημειώσει διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου φέτος, χάνοντας περισσότερο από το 30% της αξίας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα İYİ ζήτησε πρόωρες εκλογές πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023.

Μετά από συνάντηση με τον αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, τον Νοέμβριο, η πρόεδρος του Κόμματος İYİ Meral Akşener είχε επίσης πει ότι το AKP δεν μπορεί πλέον να κυβερνά τη χώρα και υπάρχει ανάγκη για εκλογές για «ευκολία των πολιτών».

Εκτός από το Κόμμα İYİ και το CHP, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) έχει επίσης ζητήσει σε πολλές περιπτώσεις πρόωρες εκλογές, ειδικά μετά από μια σειρά ενεργειών καταστολής στο κόμμα.

Τον Οκτώβριο, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του ΑΚΡ, απέρριψε τις αιτήσεις των  πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι θα διεξαχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Ιούνιο του 2023.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ