Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τελεσίγραφο Μακρόν-Σίσι σε Ερντογάν: ''Πάρε τώρα τον στρατό σου από την Λιβύη''

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχτηκε σήμερα τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Οι δύο ηγέτες, τόνισαν την ανάγκη να εγκαταλείψουν όλοι οι μισθοφόροι τη Λιβύη, αλλά και οι χώρες που παρεμβαίνουν σε αυτή, ''φωτογραφίζοντας'' προφανώς την Τουρκία.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νωρίτερα, όπως σας αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα, ο πρόεδρος Ερντογάν έπιασε το τηλέφωνο και κάλεσε τον Μπασάγα, τον Μισρί και τον υπουργό Άμυνας της Λιβύης Νεμβρούς για να τους… εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, όπως σχολιάζουν τα ΜΜΕ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του με τις κινήσεις του  Μπασάγα και Mισρί τις τελευταίες ημέρες. Το ταξίδι στο Παρίσι τις τελευταίες εβδομάδες και η συνάντηση με το Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, το Γάλλο υπουργό Άμυνας και το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και μια συμφωνία ασφαλείας με μια γαλλική εταιρεία προκάλεσε αναστάτωση στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν ενοχλήθηκε όχι μόνο με την επίσκεψη στη Γαλλία αλλά και στην Αίγυπτο. Ο Μπασάγα τόνισε την αλληλεγγύη με την Αίγυπτο. Πηγές κοντά στον Ερντογάν δήλωσαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Μπασάγα και Μισρί να αλλάξουν τη στάση τους.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η Γαλλία και η Αίγυπτος προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία, προσπαθώντας να ορίσουν πρόεδρο της Λιβύης τον Ακίλα Σαλέχ.  

https://youtu.be/8bM_-2wa8v8

Οι δηλώσεις Σίσι-Μακρόν 

 


Ο Αλ-Σίσι έκανε δηλώσεις και για την Μουσουλμανική Αδελφότητα: ''Είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την χώρα μου, από μια εξτρεμιστική οργάνωση που δυστυχώς βρίσκεται και στην Αίγυπτο για περισσότερα από 90 χρόνια''

"Είμαστε ένα έθνος που ζει σε εξαιρετικά σκληρές και ταραχώδεις συνθήκες", πρόσθεσε.

Τόνισε ότι οι συζητήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν χαρακτηρίστηκαν από ειλικρίνεια και διαφάνεια και αντικατοπτρίζουν την έκταση της σύγκλισης απόψεων σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, καθώς.

Από τη μεριά του, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και την ανάγκη αντιμετώπισής της, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος είναι ευάλωτη σε πολλές προκλήσεις και είναι ένα αδιαπέραστο προπύργιο κατά του εξτρεμισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μακρόν επιβεβαίωσε ότι οι μισθοφόροι και οι τουρκικές δυνάμεις εξακολουθούν να υπάρχουν στη Λιβύη και ότι πρέπει να φύγουν!

 

Οι Τούρκοι στέλνουν ενισχύσεις στη Λιβύη  

 

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ενισχύσει τους μισθοφόρους στην Λιβύη. Τούρκοι στρατιωτικοι εκπαιδεύουν τόσο τον GNA, όσο και τους τζιχαντιστές, ενώ ταυτόχρονα, μεταγωγικά A400M στέλνουν όπλα, τανκ και πυραύλους στη Λιβύη!

 

https://twitter.com/ObservatoryLY/status/1335925844032761858

 

https://twitter.com/ObservatoryLY/status/1335900538463014913
https://twitter.com/eha_news/status/1335937560309325831
https://twitter.com/AlArabiya/status/1335950621648805896

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ