Ιμπραχίμ Καλίν
Ελληνοτουρκικά

Συνάντηση Καλίν με εκπροσώπους μειονοτήτων παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεξί του χέρι, ο Ιμπραχίμ Καλίν και ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσαν στην Κωνσταντινούπολη, στο παλάτι Ντολμάμπαχτσέ, τους εκπροσώπους των τριών μειονοτήτων, που αναγνωρίζονται στην Τουρκία.

Παρών ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθώς κι ο Αντώνης Παριζιάνος, εκπρόσωπος από την ελληνική κοινότητα, οι οποίοι εξέθεσαν με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Τουρκία οι Έλληνες. Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, της επιστροφής ακινήτων σε ελληνικά χέρια και το αίτημα για εκλογές στα βακουφικά ιδρύματα, ήταν μεταξύ των θεμάτων που «καίνε» την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και τέθηκαν υπόψη της τουρκικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά του ο Ιμπραχίμ Καλίν και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας ανέφεραν ότι θα τα θέσουν υπόψη του προέδρου Ερντογάν και υποσχέθηκαν για άλλη μία φορά ότι θα γίνουν προσπάθειες προκειμένου να τα επιλύσουν, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή οι συναντήσεις αυτές να συνεχιστούν.

Πρόκειται για ένα νέο άνοιγμα της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στις μειονότητες, μετά από 2 χρόνια πάλι (η προηγούμενη είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο 2018), στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσέγγισης και προκειμένου να δείξει ένα φιλο-ευρωπαϊκό πρόσωπο ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου. Εκτιμάται ως ένα άλλο τακτικό βήμα προς την κατεύθυνση κατευνασμού της Ευρώπης, ενόψει επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων στις 10 του Δεκέμβρη, την ημέρα που ξεκινά η σύνοδος κορυφής, προκειμένου να κάνει γνωστές τις νέες προθέσεις του στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ