Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικό κατασκοπευτικό νότια της Καρπάθου - Η "συμμαχία του East Med" ταράζει την Άγκυρα

Τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος ATR72-600 TMUA, με διακριτικό MARTI55 (κωδ. TCB701), που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση του Νταλαμάν υλοποιεί προκλητική πτήση κοντά στο ελληνικό FIR (Περιοχή πληροφοριών πτήσης) νότια του νησιού της Ρόδου μέχρι ανατολικά του νησιού της Καρπάθου.

Το τουρκικό αεροσκάφος δεν εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά η πτήση του πραγματοποιείται χωρίς την άδεια των Ελλήνων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, αφού πετά σε περιοχή που ελέγχεται πληροφοριακά από την Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επισημαίνουμε ότι εδώ και πολλές ημέρες οι Τούρκοι υλοποιούν συνεχείς πτήσεις στο ΝΑ Αιγαίο και ειδικά στην περιοχή Ρόδου-Καστελορίζουο, συλλέγοντας προφανώς στοιχεία και πληροφορίες για τις ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

Η στάση τους αυτή όμως αποδεικνύει παράλληλα ότι οι ίδιοι πιθανόν να τελούν σε σύγχυση, ειδικά μετά και την χθεσινή συνάντηση των ηγετών των 7 χωρών της Μεσογείου και τις εύστοχες δηλώσεις Μακρόν για τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο τουρκικός τύπος τώρα με την σειρά του, στηλιτεύει μάλιστα και την τριμερή αμυντική συμφωνία Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου για το 2021, η οποία υπογράφηκε πρόσφατα, χαρακτηρίζοντας την ως μία ακόμη αντιτουρκική συμμαχία στην Μεσόγειο.
 
Πρόκειται για τριμερές πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για το 2021, το οποίο υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, και το οποίο χαρακτηρίζεται ως μια ακόμη αμυντική συμμαχία η οποία έχει στόχο τα ...τουρκικά συμφέροντα σύμφωνα με τουρκικές πηγές.  

Αυτό που εξαγρίωσε πραγματικά την Άγκυρα ήταν ανακοίνωση μιας αναβαθμισμένης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των τριών χωρών, αφού αναφέρθηκε και η διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και αυξημένων “επιχειρησιακών δραστηριότητων” στην Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο πράγματα φοβούνται οι Τούρκοι από την συμφωνία αυτή πολύ σοβαρά, Α. την διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων στην Α.Μεσόγειο και Β. την ανταλλαγή πληροφοριών των τριών γενικών επιτελείων με τους Ισραηλινούς να γνωρίζουν όντως πολλά για την τουρκική πολεμική μηχανή.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει μάλιστα περί “περικύκλωσης” της Τουρκίας στη Μεσόγειο με σενάρια που τρομάζουν ακόμα και τους υπερφλύαρους ισλαμιστές του ΑΚΡ.

“Η Τουρκία κινδυνεύει να περικυκλωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και να συγκρουστεί με τις επιθυμίες της”, φράφει  ανάλυση του Anadolu.

“Το έργο της κατασκευής του αγωγού EastMed έχει μετατραπεί σε στρατιωτική συμμαχία κατά της Τουρκίας”, δήλωσε ο Τούρκος ειδικός αναλυτής Μεχμέτ Α. Κανσί

“Τα ελληνικά σχέδια για να εκμεταλλευτούν τα αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενες εντάσεις με την Τουρκία, η οποία δηλώνει ότι αποκλείεται άδικα από τις περιοχές αυτές.

Στην διαμάχη έχει δοθεί στρατιωτική διάσταση μετά την απόφαση της Αθήνας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, ως μέρος μιας ευρύτερης συμμαχίας ενάντια στην Άγκυρα.

Γαλλία και Τουρκία βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη, ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις μπορούν να προκαλέσουν σύγκρουση και στο λιβυκό έδαφος ανάμεσα στις δύο χώρες”, δήλωσε ο Κανσί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία του Ερντογάν “έβγαλε φτερά” και θέλει να πετάξει ψηλά σε μια προσπάθεια να αναβιώσει περασμένα ανεπιστρεπτί οθωμανικά μεγαλεία, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και των αξιωματούχων του.

Η πτώση όμως των Τούρκων από εκεί ψηλά που ανέβηκαν θα είναι πολύ μεγάλη και θα κάνει πολύ πάταγο, ειδικά  με αυτά που ετοιμάζονται μετά την απόφαση της δημιουργίας του κράτους του Κουρδιστάν.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ