Οπλικά συστήματα
Ενημερώθηκε στις:

Επισπεύδονται οι διαδικασίες: Καταφθάνουν στην Αθήνα οι Γάλλοι για τα Rafale - Έρχεται ''mega''-deal

Εδώ και κάμποσες ημέρες, πραγματοποιείται ένας "μαραθώνιος" για τον εξοπλισμό και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με το βλέμμα να είναι στραμμένο αρχικά στην αγορά γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε εξέλιξη είναι η γραφειοκρατική διαδικασία, όπως αναφέρει ο Γιάννης Νικήτας στο defencereview.gr με στόχο τη τελική υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση των γαλλικών Rafale. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, τη Κυριακή το βράδυ καταφτάνει στην Αθήνα μεγάλη ομάδα από Γάλλους των εταιρειών Dassault, Thales, Safran και MBDA ώστε να συζητήσουν τη γαλλική προσφορά που περιλαμβάνει καινούργια Rafale (πιθανότατα F3-R) αλλά και μεταχειρισμένα της Γαλλικής Αεροπορίας.

Το παραπάνω πολυμελές κλιμάκιο των Γάλλων θα συζητήσει μια ευρεία γκάμα θεμάτων εκτός των αεροσκαφών όπως τα κόστη υποστήριξης, τα νέα όπλα, ζητήματα εκπαίδευσης, υποδομών κτλ. Οι Γάλλοι από τη Δευτέρα το πρωί θα αρχίσουν τις επίσημες διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

Σαφή και αποσαφηνισμένη εικόνα αναμένεται να έχουμε από την επόμενη εβδομάδα δεδομένου πως θα διευκρινιστούν ο ακριβής αριθμός των αεροσκαφών, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και το κοστολόγιο.  

Όπως όλα δείχνουν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πρόγραμμα των εξοπλιστικών επιλογών στα πλαίσια της συνέντευξης τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μεταξύ των οποίων και το θέμα των Rafale. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς και στο ΓΕΑ υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως το πρόγραμμα θα εκκινήσει άμεσα κάτι το οποίο είναι ευχή όλων μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόφαση απόκτησης 18 μαχητικών τύπου «Rafale», αποτελεί την κίνηση καλής θέλησης που η Ελλάδα μπορεί να κάνει προς τη Γαλλία, στο πλαίσιο των γενικότερων συζητήσεων για ενίσχυση του οπλοστασίου, έπειτα από 15 χρόνια δίχως εξοπλισμούς. Η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα μαχητικά τύπου «Rafale» θα είναι είτε 12 προς 6, είτε 10 προς 8, με την τελική απόφαση να κρίνεται και σε τεχνικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η πιθανότητα προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» μπήκε στην εξίσωση των συζητήσεων αφού η Αθήνα είχε γίνει μάρτυρας της πολύ ουσιαστικής γαλλικής παρουσίας τόσο στην πρώτη φάση της τουρκικής προκλητικότητας (τέλη Ιουλίου), ιδιαίτερα, όμως στη δεύτερη (μετά τις 10 Αυγούστου), όταν η γαλλική αεροπορία απέσπασε συνολικά πέντε πολεμικά στη Σούδα αλλά και στην Πάφο, ενώ το γαλλικό ναυτικό εμφανίστηκε στα νότια της Κρήτης για ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ