Ελληνοτουρκικά

Συνάντηση Ακάρ με ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ: Έθεσε τη "Γαλάζια Πατρίδα"

Στο ΝΑΤΟ έθεσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας", ενώ η θέση της ηγεσίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τείνει αισθητά προς την πλευρά της Άγκυρας και ενώ οι επιπλοκές από την νατοϊκή παρέμβαση στην ελληνοτουρκική κρίση υποβαθμίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί των επίμαχων περιοχών του Αιγαίο και της ανατολικής Μεσογείου.

Η πολιτική/στρατιωτική επιρροή της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ είναι αισθητή σε κάθε παρέμβαση των παραγόντων της συμμαχίας και το γεγονός ότι το δόγμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" τίθεται δημόσια και χωρίς αντίδραση από τους νατοϊκούς προκαλεί ερωτηματικά για την έκταση της αποδοχής των τουρκικών διεκδικήσεων από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Συμμαχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στιούαρτ Πιτς, συναντήθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη σκιά της πρότασης του Γενς Στόλτενμπεργκ περί έναρξης συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο με την Αθήνα και ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην Άγκυρα, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ χαιρέτισε την πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για διάλογο με την Ελλάδα. «Η Τουρκία είναι υπέρ της προσέγγισης και αναμένει όλες οι χώρες να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο».

Όπως προσθέτει «στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων τονίστηκε ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς επίσης και στην ανάγκη οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα της συμμαχίας, όπως και στο να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει -όπως έκανε πάντα- τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως έκανε αδιαλείπτως μέχρι σήμερα» καταλήγει η ανακοίνωση.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1302933331827359744

Επιπλοκές από την παρέμβαση του ΝΑΤΟ

Σημειώνεται πως σοβαρές περιπλοκές στον τρόπο χειρισμού της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης των τελευταίων εβδομάδων προκάλεσε η παρέμβαση του ΝΑΤΟ με σκοπό τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης και αποτροπής σύγκρουσης (deconfliction) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σχετική δήλωση του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έπιασε μάλλον απροετοίμαστη την Αθήνα και σίγουρα προκάλεσε εκνευρισμό, ο οποίος φάνηκε από την αρχική δήλωση διάψευσης. Και τούτο διότι ανεξαρτήτως του τεχνικού περιεχομένου των προτάσεων, η κίνηση του κ. Στόλτενμπεργκ μπορεί να θεωρηθεί ότι είχε σαφή πολιτικό προσανατολισμό.

Από τη στιγμή που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, το ΝΑΤΟ δεν ζητεί την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» αλλά και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν από την επίμαχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αίτημα που η Αθήνα έχει με σαφήνεια επικοινωνήσει προς κάθε κατεύθυνση ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα για κάποιας μορφής διάλογο, η κατ’ αρχήν αρνητική στάση της ελληνικής πλευράς μπορεί να αξιοποιηθεί από τους ενδιαφερομένους – αλλά και την Τουρκία, η οποία ήδη το έπραξε – ως μοχλός πίεσης και μεταφοράς της ευθύνης (blame game) για το αδιέξοδο στην Ελλάδα.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) θα συζητήσει την προσεχή Τετάρτη την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...