Ελληνοτουρκικά

Η Άγκυρα "τρέχει" να αγοράσει Su-35: Πανικός μετά τα "ελληνικά" Rafale

Μετά την ανακοίνωση περί προχωρημένων συζητήσεων της Ελλάδος με την Γαλλία για την αγορά αεροσκαφών Rafale για την ελληνική ΠΑ,και την ταυτόχρονη παρουσία αντίστοιχων γαλλικών και αιγυπτιακών αεροσκαφών στην Μεσόγειο οι Τούρκοι απευθύνθηκαν στην Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τούρκος σύμβουλος του ΥΠΑΜ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Bahcesehir και ειδικός σε ζητήματα αμυντικών εξοπλισμών  Αμπντουλάχ Αγάρ, έκανε σημαντικές δηλώσεις σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας, Αμερικής και Ρωσίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι μετά την αγορά των S-400 από την​​Τουρκία, η Άγκυρα θα κάνει ένα ακόμη βήμα για μια  εσπευσμένη συμφωνία για την απόκτηση ρωσικών μαχητικών Su-35 ( πιθανόν λέμε ακόμη και από τις υπάρχουσες μοίρες της ρωσικής ΠΑ).

Ο Τούρκος ειδικός τονίζει  ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αγοράσει αυτού του είδους τα αεροσκάφη η τουρκική ΠΑ.

Στο όλο θέμα δεν αναφέρθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν ήδη επιλέξει μια στρατηγική πιθανών κυρώσεων στην Άγκυρα, γράφει και η τουρκική εφημερίδα Μίλι Γκαζέτε.

Σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Αγάρ, η Τουρκία δεν επιθυμεί πλέον την αγορά F-35, επειδή αυτά δεν θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των περιορισμών που θα έθεταν οι ΗΠΑ στην χρήση των όπλων τους κατά άλλης χώρας του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος σύμβουλος, αναφέρει ότι ο Ερντογάν, σε γενικές γραμμές, δεν έχει άλλη επιλογή, καθώς η Γαλλία έχει ήδη αποστείλει μαχητικά Rafale στην Κρήτη για να προστατεύσει Κύπρο και Ελλάδα από πιθανή τουρκική προσάρτηση των κοιτασμάτων στην Α. Μεσόγειο.

“Η Αίγυπτος ανακοίνωσε επίσης την ετοιμότητά της να εισέλθει σε πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία , υπερασπίζοντας τα οικονομικά της συμφέροντα, τα οποία αναγνωρίστηκαν διεθνώς, μετά την υπογραφή της αιγυπτιο-ελληνικής συμφωνίας για την οριοθέτηση των εθνικών αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ)”, τονίζει ο ίδιος.

Στην πραγματικότητα, η Άγκυρα δεν σκέφτεται να αποσυρθεί από τη Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία, οπότε η αγορά μιας μικρής παρτίδας Su-35 ή ακόμη και Su-57 δεν θα είχε  δραματική επίδραση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, οι Αμερικανοί γνωρίζουν ήδη τις συνομιλίες των Τούρκων για την αγορά τουρκικών αεροσκαφών Sukhoi.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα Military Watch, επικαλούμενη  αξιόπιστη πηγή, "η συμφωνία δεν φαίνεται πολύ μακριά", η Τουρκία θα αγοράσει από τη Ρωσία δύο μοίρες μαχητών, με δώδεκα αεροσκάφη η καθεμία.

“Από τη μία πλευρά, η απόκτηση 40 Su-35 θα έκανε την Τουρκία τον μεγαλύτερο ξένο αγοραστή αυτού του τύπου μαχητικού, από την άλλη πλευρά στο πλαίσιο της παρουσίας  240 F-16, τα ρωσικά μαχητικά θα ήταν απίθανο να καταστούν κυρίαρχο αεροσκάφος  στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αγοράζονται μόνο για τον πόλεμο του "φυσικού αερίου" με την Ελλάδα και την Αίγυπτο”,
αναφέρει ο Ρώσος ειδικός αμυντικός αναλυτής και σύμβουλος του ρωσικού ΥΠΑΜ Αλέξανδρος Σίτνικοφ.

Ρωσικές πηγές στην Μόσχα αναφέρουν ότι “το πρόβλημα δεν αφορά τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Ερντογάν, αν και αυτές υπάρχουν αναμφίβολα. Αλλά στο γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο πέφτει απροσδόκητα απότομα στην Τουρκία προκαλώντας αναταράξεις στην τουρκική κοινωνία.

Η Άγκυρα μπορεί να ξεφύγει από ένα επικείμενο κραχ μόνο μέσω ανακάλυψης νέων πεδίων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, το ίδιο κίνητρο οδηγεί τόσο τους Έλληνες όσο και τους Αιγύπτιους να πράξουν το ίδιο.

"Η μάχη θα είναι σοβαρή και η Άγκυρα είχε ναι μεν κάποιο ιστορικό δικαίωμα στην αμφισβητούμενη περιοχή υπό το πρίσμα της συμφωνίας για την Κύπρο της 4ης Ιουνίου 1878, αλλά είναι αλήθεια ότι φαίνεται ότι οι μεταγενέστερες διεθνείς συνθήκες που συνήψαν οι Βρετανοί το κατάργησαν.

Η όλη διαμάχη δεν αφορά την επιφάνεια της θάλασσας και μερικές γραμμές στον χάρτη, αλλά  δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Τούρκοι εθνικιστές και οι υπόλοιποι Τούρκοι πολιτικοί απλά δεν θα συγχωρήσουν ποτέ τον Ερντογάν μια παράδοση των εθνικών συμφερόντων, της χώρας τους, όπως τα ονομάζουν.

Είναι επίσης σαφές ότι σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ της Άγκυρας, Αθήνας, Καΐρου και Παρισιού, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία βασίζεται σε αεροσκάφη F-16, θα μείνει χωρίς πυρομαχικά και ανταλλακτικά. Οι Yankees θα σταματήσουν απλώς να τους προμηθεύουν, ή ακόμη και να τους αποκλείουν εντελώς από παραλαβές", καταλήγει ο Σίτνικοφ..

Η Τουρκία του Ερντογάν έχει πέσει “στον λάκκο” που έφτιαξε η ίδια για την Ελλάδα την Κύπρο και τις χώρες της περιοχής. Οι φιλοδοξίες της και κυρίως η επιθετική συμπεριφορά της έχει προκαλέσει την οργή των μισών ισχυρών δυνάμεων σχεδόν του πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ο κύριος λόγος είναι ότι η Άγκυρα προσπαθεί να αλλάξει την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων στην Α.Μεσόγειο μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στον οποίο βέβαια ήταν ο επιτήδειος ουδέτερος για να μην ξεχνιόμαστε.

Αυτήν την συμπεριφορά δεν της θα την επιτρέψει ποτέ καμία μεγάλη δύναμη, διότι υπάρχουν συμφωνίες που δεν αλλάζουν πάρα μόνο με πόλεμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...