Ελληνοτουρκικά

Επίθεση Ακσόι σε Ελλάδα: "Δεν μπορείτε να μας κάνετε μαθήματα πολιτισμού"

Η Τουρκία επέκρινε την Ελλάδα στις 21 Αυγούστου λόγω δήλωσης της Αθήνας σχετικά με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

"Το τζαμί της Χώρας, όπως το Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας και άλλα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία στη γη μας, ανήκει στην Τουρκία και είναι ιδιοκτησία μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχόλιο ήρθε μετά τις επικρίσεις στη νέα πρόκλητική ενέργεια της Τουρκίας από την ελληνική πλευρά σχετικά με την επαναλειτουργία της Μονής της Χώρας του 6ου αιώνα ως τζαμί στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Aksoy είπε ότι η Τουρκία προστατεύει σχολαστικά τα πολιτιστικά της περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο της τουρκικής παράδοσης ανοχής που προέρχεται από τον πολιτισμό, την ιστορία και τα δικαιώματα και τις ευθύνες που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις.

"Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η αλλαγή του καθεστώτος που έγινε σε μια τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς δεν έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση της UNESCO για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς", δήλωσε ο Aksoy.

Δεν δίστασε να πεί μάλιστα ότι η Ελλάδα, η οποία μετέτρεψε τα τζαμιά και τις μάσκες της Οθωμανικής κληρονομιάς στην επικράτειά της σε εκκλησίες, είναι η τελευταία χώρα που θα έπρεπε να έχει κάτι να πει για το σεβασμό των άλλων θρησκειών.

Ο Aksoy είπε ότι η Ελλάδα, η οποία περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της τουρκικής μειονότητας στη χώρα της με κάθε είδους κατασταλτικές πρακτικές παρά τις διεθνείς συμφωνίες, δεν έχει δικαίωμα να διδάξει την Τουρκία.

"Οι προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει ψεύτικες ατζέντες στην περιοχή με τα ιστορικά της σύμπλοκα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

"Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να κάνει ειρήνη με την ιστορία της και να παρέχει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τους μουσουλμάνους να λατρεύουν στη χώρα τους", πρόσθεσε ο Aksoy.

Το Μουσείο της Μονής της Χώρας του 6ου αιώνα, που βρίσκεται στην περιοχή Fatih της Κωνσταντινούπολης στην ιστορική χερσόνησο, θα ανοίξει ξανά ως τζαμί για προσευχές, ανέφεραν οι αρχές την Παρασκευή.

Ένα προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της χώρας ακύρωσε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1945, με την οποία η Μονή της Χώρας, Kariye στα Τουρκικά, έγινε μουσείο.

Μάλλον ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, δεν έχει ενημερωθεί για τις βαρβαρότητες που πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν οι Τούρκοι, από την Οθωμανική αυτοκρατορία, μέχρι και σήμερα τόσο σε χριστιανικές εκκλησίες όσο και σε χριστιανούς...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ