Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Αιγύπτιοι προειδοποιούν την Τουρκία: ''Είμαστε στρατιωτικά ισχυροί''

''Αίγυπτος και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης την περασμένη εβδομάδα σε μια εξέλιξη που έχει ευρεία οικονομική και κυρίως γεωπολιτική και αμυντική σημασία'', αναφέρει μεγάλη εφημερίδα του Καίρου.

Πάνω από δώδεκα γύρους διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκαν προτού υπογραφεί η συμφωνία που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας στις 6 Αυγούστου και η οποία καθορίζει την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.

“Η συμφωνία είναι σημαντική για Ελλάδα και Αίγυπτο”, εξήγησε ο Αιγύπτιος ειδικός πετρελαίου Ραμάντ Αμπούλ-Έλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει εκμετάλλευση νέων πεδίων φυσικού αερίου, μετά αυτό του Zohr που ανακαλύφθηκε το 2015. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού «υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να “λερώσουν” τα οικονομικά μας ύδατα», πρόσθεσε ο Abul-Ela, αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που «θέλει να κολλήσει τη μύτη του εκεί όπου δεν του ανήκει" υπογραμμίζει.

“Πρώτον, είναι εισβολέας στη Βόρεια Συρία και στο Ιράκ και τώρα ασκεί πειρατεία στη Μεσόγειο”, τονίζει ο ίδιος απηχώντας βέβαια και την γενικότερη άποψη που επικρατεί στην Αίγυπτο για την Τουρκία του Ρ. Τ. Ερντογάν.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Τουρκία και ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στη Λιβύη Fayez Al-Sarraj υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Οι ακτογραμμές τους δεν είναι απέναντι όμως», σχολίασε ο Abul-Ela.

Η UNCLOS είναι μια διεθνής σύμβαση που υιοθετήθηκε το 1982 και επιτρέπει σε ένα κράτος να επεκτείνει την ακτή της ΑΟΖ στα 200 ναυτικά μίλια (370 χλμ.). Ωστόσο, εάν η θαλάσσια απόσταση μεταξύ δύο χωρών είναι μεγαλύτερη από 424 ναυτικά μίλια, η αποκλειστική οικονομική ζώνη μπορεί  να καθοριστεί μόνο μέσω διμερών συμφωνιών μεταξύ δύο παράκτιων κρατών.

Η Τουρκία όμως δεν έχει υπογράψει την UNCLOS.

“Με τη σύναψη συμφωνίας με τον Al-Sarraj, η Τουρκία προσπαθεί να πάρει ένα μερίδιο του πλούσιου πλούτου του φυσικού αερίου που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας πετρελαίου Ιμπραήμ Ζαχράν.

Ωστόσο, «δεδομένου ότι δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη του 1982, μπορεί να κάνει ό,τι ισχυρίζεται, αλλά μόνο το διεθνές δίκαιο θα επικρατήσει στο τέλος», πρόσθεσε.

“Επιπλέον, η Αίγυπτος είναι καλά εξοπλισμένη στρατιωτικά για να προστατεύει τα θαλάσσια οικονομικά της συμφέροντα από οποιαδήποτε παράβαση”, κατέληξε.

''Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα απειλεί τα σχέδια της Τουρκίας και τη Δευτέρα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το ερευνητικό της σκάφος Oruc Reis και δύο βοηθητικά πλοία θα πραγματοποιούσαν διερευνητικές γεωτρήσεις από τις 10 έως τις 23 Αυγούστου'', τονίζει ο Αιγύπτιος ειδικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τελευταία χρόνια, Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, βοηθώντας η μία την άλλη να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους πόρους τους.

Για παράδειγμα, οι τρεις χώρες υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο συνεργασίας για ένα έργο σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της Κρήτης.

Αίγυπτος και  Κύπρος συμφώνησαν επίσης να κατασκευάσουν έναν αγωγό φυσικού αερίου που θα επιτρέπει την ροή φυσικού αερίου από το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη να μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις υγροποίησης της Αιγύπτου στο Idku και τη Damietta, όπου θα επανεξάγεται ως υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Το 2018, οι τρεις χώρες έγιναν ο ακρογωνιαίος λίθος του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Μεσογείου που περιλαμβάνει όλες τις χώρες που παράγουν και εισάγουν φυσικό αέριο στην περιοχή και τις χώρες διέλευσης.

Όλα αυτά οδηγούν και στην δημιουργία μιας αμυντικής συμφωνίας με κοινές επίλεκτες αεροναυτικές δυνάμεις που διαφυλάττουν αυτές τις συμφωνίες.

Δεν γίνεται διαφορετικά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, και αυτό ακριβώς προσπαθεί να προλάβει ο Ερντογάν αντιμετωπίζοντας αρχικά την Ελλάδα με προκλήσεις, ώστε να ακυρώσει αυτά τα σχέδια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ