ερντογάν
Ελληνοτουρκικά

Εκνευρισμένος ο Ερντογάν ετοιμάζεται για νέο γύρο προκλήσεων

Στα γνωστά μονοπάτια της έντασης με την Ελλάδα επέστρεψε η Τουρκία χθες, λίγες μόνο ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Κάιρο για την οριοθέτηση στις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

 

Απτόητος και εμφανώς εκνευρισμένος, ο Τούρκος πρόεδρος «κλείνει» την όποια πόρτα ή παράθυρο για διαπραγματεύσεις και προετοιμάζεται για νέο γύρο προκλήσεων και έντονης αντιπαράθεσης με τη χώρα μας, με έμφαση στον γεωγραφικό χώρο του γνωστού και προβληματικού μνημονίου Σάρατζ -Ερντογάν του Νοεμβρίου του 2019, ενώ πέραν αυτού πληροφορίες μου φέρουν ότι θα κινηθεί σε περιοχή εκ νέου μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου/Μεγίστης, χωρίς να αποκλείεται και παραπλανητική κίνηση στο Βόρειο Αιγαίο. Πάντως το ερευνητικό-υδρογραφικό πλοίο Oruc Reis θα επιστρέψει πολύ σύντομα στο προσκήνιο ενώ παρατηρείται στο Βερολίνο αμηχανία μεταξύ των Γερμανών διπλωματών που προετοίμαζαν τις σχετικές διαμεσολαβητικές κινήσεις, οι οποίες λόγω των τελευταίων εξελίξεων δεν προχωρούν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος* για τον eleftherostypos.gr

Στην Αθήνα, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι «παγώνουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες» (προφανώς αυτές που είχαν αναφερθεί υπό γερμανική διαμεσολάβηση), ενώ επέκρινε τη λυσσώδη αντίδραση της Αγκυρας για το σύμφωνο Αθήνας – Καΐρου. Για άλλη μία φορά χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραχοποιό χώρα που ενεργεί αψυχολόγητα», ενώ νωρίτερα είχε τονίσει ότι «παραμένει ανοικτός για διαδικασία διαλόγου με την Αγκυρα, βάσει των επιλογών που ακολούθησαν η Αθήνα με το Κάιρο».

Πληροφορίες μου φέρουν ότι μετά την επίσκεψή του στην Αγία Σοφία για την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λίβυο πρωθυπουργό Σάρατζ και τον πρωθυπουργό της Μάλτας Μουσκάτ και συζήτησαν μεσογειακά ενεργειακά θέματα, την κατάσταση στη Λιβύη, ως και την τραγική περίπτωση των φονικών εκρήξεων της Βηρυτού.

Μέχρι στιγμής αναφορικά με την προχθεσινή ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, πέραν των σχετικά γνωστών δηλώσεων (θεωρητικού και βερμπαλιστικού χαρακτήρα) της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, από άλλα κράτη δεν είχαμε κάποιες επιμέρους τοποθετήσεις και σχολιασμούς ενώ δεν αναμένεται κάποια δήλωση από το ΝΑΤΟ. Η συνάντηση προ δύο ημερών Τσαβούσογλου-Μπορέλ στη Μάλτα αναμφισβήτητα «κρύβει πολλά» και προκάλεσε εντύπωση το πώς κατάφερε να «περάσει κάτω από τις οθόνες των διαφόρων ραντάρ», ενώ μερικοί κύκλοι της Ε.Ε. είναι εκνευρισμένοι με τη στάση του Μπορέλ σε αρκετά ζητήματα που αφορούν την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, στη Σμύρνη και στο στρατηγείο των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή μέσα στην εβδομάδα της διοίκησης από τον Αμερικανό αντιστράτηγο Τόμπσον στον επίσης Αμερικανό αντιστράτηγο Κλουτιέ ενώ συνεχίστηκε το μπαράζ πολύ επικριτικών και λίαν επιθετικών άρθρων από γνωστές «δεξαμενές σκέψης» σε ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη σχετικά με την ανεκτικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Ατλαντική Συμμαχία απέναντι στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.

*Επίσης η Αλγερία, με τοποθέτηση του προέδρου Τέμπουν στο επίσημο περιοδικό των ενόπλων της δυνάμεων, επέκρινε χθες τις αιγυπτιακές θέσεις περί τυχόν επέμβασης στην Ανατολική Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι «αν γίνει κάτι τέτοιο και εξοπλιστούν οι φυλές της Κυρηναϊκής, τότε η Λιβύη θα θυμίζει Σομαλία του 1991 και η Μεσόγειος κόλαση…».

*Διεθνολόγος - Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ