Τζεμ Γκουρντενίζ
Ελληνοτουρκικά

Απίστευτος ο ναύαρχος Γκουρντενίζ: Η Ελλάδα… εξαπάτησε την Αίγυπτο!

Η Ελλάδα, σε μια περίοδο  αναστολής των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία, υπέγραψε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Αφού τα μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμό μετά από διαπραγματεύσεις χθες το απόγευμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και το Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτή η συμφωνία παρέχει την ευκαιρία στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της χρήσης των πόρων της ΑΟΖ, ιδίως των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Σούκρι στη συνέντευξη Τύπου.

Ο ναύαρχος Τζεμ Γκουρντενίζ (Cem Gürdeniz) αξιολόγησε τη συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Δήλωσε ότι η συμφωνία είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο στο πλαίσιο του δικαιώματος υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ ή των περιορισμένων δικαιωμάτων που κατέχουν τα νησιά.

Ο Γκουρντενίζ τόνισε ότι «η εχθρότητα της Αιγύπτου (προς την Τουρκία) είναι αρκετά μεγάλη για να αποδεχθεί μια κατάσταση κατά των δικών της συμφερόντων».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν απαίτησε υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, αλλά μάλλον πολύ περιορισμένη περιοχή στα νησιά, στη συμφωνία οριοθέτησης που υπογράφηκε με την Ιταλία.

Η Ελλάδα …εξαπάτησε την Αίγυπτο!

Ο Γκουρντενίζ, ισχυρίστηκε μάλιστα, ότι η Ελλάδα εξαπάτησε την Αίγυπτο σε μια κατάσταση «Bon Pour L’orient».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι Έλληνες είναι ένα κράτος που πάντα ενεργούσε με απάτη και ανέντιμες δραστηριότητες.

Νομίζω ότι το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει μάθει το μάθημά του στις σχέσεις με την Ελλάδα μετά από αυτήν την εξέλιξη. 

Κάνοντας μια τέτοια συμφωνία με την Αίγυπτο για πρώτη φορά, βάζοντας κάτω την υφαλοκρηπίδα των νησιών /ΑΟΖ, δεν έχουν δικαίωμα να καταστρέψουν τη θέση της Τουρκίας.

»Ωστόσο, η Ελλάδα δεν συμφώνησε σε δικαιώματα υφαλοκρηπίδας στα νησιά με τη συμφωνία της με την Ιταλία, αλλά παρεχώρησε πολύ περιορισμένα δικαιώματα. Αλλά αυτή η συμφωνία δεν θα αλλάξει την πραγματικότητα που αντανακλάται από το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ