Ελληνοτουρκικά

Η Αγιά Σοφιά “φρενάρει” το τζαμί της Αθήνας;

Οι Μουσουλμάνοι στην Αθήνα φοβούνται ότι το καθυστερημένο άνοιγμα του επίσημου τόπου λατρείας τους θα καθυστερήσει κι άλλο λόγω του θυμού για την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί από μουσείο, ανέφερε το πρακτορείο AFP.

«Νομίζω ότι μετά από αυτό το περιστατικό, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανοίξουμε το επίσημο τζαμί που περιμέναμε εδώ και δέκα χρόνια», δήλωσε στο AFP ο Ιμάμης Ατατ-ολ Νάσιερ, ο οποίος διευθύνει ένα αυτοσχέδιο τζαμί σε ένα κεντρικό διαμέρισμα της Αθήνας.

Η ιστορία του τζαμιού στην Αθήνα έχει περάσει από χίλια κύματα ως γνωστόν ξεκινώντας από το 2007, αντιμετωπίζοντας την έντονη αντίθεση από την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και από “ελληνικές εθνικιστικές ομάδες” όπως σημειώνει το πρακτορείο.

Πάντως το AFP αναφέρει πως ο σχεδιασμός κανονικά είναι το επίσημο τζαμί στην Αθήνα, χωρίς μιναρέ και υπό την επίβλεψη του ελληνικού κράτους, να ανοίξει μέχρι στο τέλος του φθινοπώρου στην περιοχή του Ελαιώνα. Αυτή η πληροφορία συμφωνεί με όσα προ ημερών διέρρευσαν και στα ελληνικά ΜΜΕ, με αναφορά στις προσφορές των σημαντικότερων διαγωνισμών από το Υπουργείο Παιδείας που δημοσιεύτηκαν στα τέλη Ιουνίου και εκτιμάται πως προφανώς η επικείμενη λειτουργία του Τεμένους στην Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την προκλητική απόφαση της Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά.

Υπενθυμίζεται πως το τζαμί στον Ελαιώνα θα αφορά τον πρώτο λατρευτικό χώρο που θα λειτουργεί υπό την αποκλειστική αιγίδα του Κράτους.

Σε συνάρτηση όλων αυτών υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο η κυβέρνηση έκλεισε τον θρησκευτικό χώρο λατρείας των μουσουλμάνων στο Πειραιά με το όνομα “Ανδαλούς” και πλέον οι μουσουλμάνοι και οι αληλλέγγυοί τους μιλούν για ρατσισμό και για παρεμπόδιση της θρησκευτικής ελευθερίας των μουσουλμάνων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ