Σακελλαροπούλου και Βαρθολομαίος
Ελληνοτουρκικά

Τηλεφωνική επικοινωνία Σακελλαροπούλου με Βαρθολομαίο για την Αγία Σοφία

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της Ελλάδας δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος. 

Παράλληλα, η κα Σακελλαροπούλου τόνισε πως θα συμβάλλει με κάθε τρόπο ώστε να μην εφαρμοστεί η απόφαση μέσω της κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας. Έτσι υπογράμμισε ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει χώρος θρησκευτικού διαλόγου αλλά και ένα οικουμενικό μνημείο πολιτισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τζαμί η Αγία Σοφία

Σημειώνεται ότι στις 10 Ιουλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε υπέρ της κατάργησης του διατάγματος του 1934 δίνοντας το πράσινο φως για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος. 

Όπως αναφέρει το τουρκικό ΣτΕ, η απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ ήταν άκυρη και τώρα ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, να κάνει λόγο για «νομική ανάγκη».

Στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είχε αναφερθεί στις αρχές Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως η χώρα του δεν θα λάβει την άδεια από κανέναν σχετικά με τη χρήση του μνημείου. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ