Ελληνοτουρκικά

Πέτσας για Αγία Σοφία: Θα προχωρήσουμε σε κυρώσεις

Σφοδρή κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκανε λόγο για επιβολή κυρώσεων, ενώ το ζήτημα θα τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Επίθεση στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που προανήγγειλε εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως είπε «θα προχωρήσουμε γρήγορα σε κυρώσεις».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «δύσκολη» καθώς όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος Πρόεδρος «αποφάσισε να κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος» καθώς όπως δημιουργεί χάσμα και στο μέλλον «θα δημιουργήσει προβλήματα στην Τουρκία».
Ερωτηθείς σχετικά επιβεβαίωσε ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι «όχι μόνο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και σε όλους του Οργανισμούς» επισημαίνοντας ότι η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν βαθιά προσβολή για την UNESCO. 
«Θα προχωρήσουμε σε κάποιας μορφής κυρώσεων χωρίς αμφιβολία» ανέφερε και τόνισε ότι στόχος είναι να ληφθούν γρήγορα οι σχετικές αποφάσεις.

«Θα προχωρήσουμε γρήγορα σε κυρώσεις» ανέφερε και τόνισε ότι το ζήτημα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει «να καταλάβει όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα ότι για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες πονάνε».
Ανέφερε πως το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα και πρόσθεσε:

«Επομένως θα είναι ένα πλέγμα οι κυρώσεις που θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε. Είναι τόσο μεγάλη προσβολή που θα πρέπει να έχει και την ανάλογη απάντηση».
Τόνισε ότι με τέτοιες αποφάσεις ο Τούρκος Πρόεδρος απομακρύνεται από τη Δύση και συνέστησε ψυχραιμία επαναλαμβάνοντας ότι:

«Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρξουν οι απαραίτητες απαντήσεις».

Αγία Σοφία: Η μετατροπή σε τζαμί και οι αντιδράσεις


Υπενθυμίζεται ότι, το απόγευμα της Παρασκευής το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ακυρώνοντας το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ από το 1934, στο οποίο το μνημείο χαρακτηριζόταν ως μουσείο. 
Λίγη ώρα αργότερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Στην αρχή του διαγγέλματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες, υπογράμμισε πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους υπό το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο αυθεντικό».

Η απόφαση πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων διεθνώς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να εκφράζει την λύπη της όπως έκανε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ. 
Ηχηρή ήταν η παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η οποία έκανε λόγο για «ευθεία πρόκληση της ιστορικής μνήμης». 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για επιλογή του Τούρκου Προέδρου που προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας και επηρεάζει τόσο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα.

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Σύσσωμη ήταν η αντίδραση του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα με όλα τα κόμματα να προχωρούν σε ανακοινώσεις καταδίκης της απόφασης Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ