Ελληνοτουρκικά

Τι αναμένεται να συμβεί στο Αιγαίο μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν

«Το πολύ σημαντικό της απευθείας συνομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Εντογάν είναι αυτό καθαυτό το τηλεφώνημα», υπογράμμισε κυβερνητικός αξιωματούχος, από τον οποίο ζητήσαμε να αξιολογήσει πόσο χρήσιμη ήταν η επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ



Eίναι βαρύνουσας σημασίας το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν χωρίς διαμεσολάβηση, όπως μας εξήγησε διπλωματικός παράγοντας κάνοντας ταυτόχρονα την επισήμανση ότι «με το τηλεφώνημα δεν σημαίνει ότι λύθηκε κάποιο από τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά μετράει η δυνατότητα επικοινωνίας».

Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, με την επιθετικότητα της Αγκυρας να συνεχίζεται και να κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «συμμαχίες του κακού» για να την περιθωριοποιήσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον υπουργό Αμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, να προειδοποιεί ότι όσοι τους τεστάρουν θα στενοχωρηθούν, τονίζοντας ότι κάνουν λάθος όσοι υπολογίζουν ότι θα υποχωρήσουν, το τηλεφώνημα που είχε προχθές Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν ήταν το κατάλληλο «ξόρκι» για να σταματήσουν να συγκεντρώνονται σύννεφα που μπορούν να προκαλέσουν μια τέλεια καταιγίδα με ανυπολόγιστες συνέπειες.

«Δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο», υπογραμμίζει ορθά-κοφτά κυβερνητικός αξιωματούχος όταν τον καλούμε να μας απαντήσει πόσο ακόμη μπορεί να διαρκέσει η κατάσταση του «μη πολέμου» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Η είδηση είναι ότι έγινε το τηλεφώνημα, γιατί το δύσκολο ήταν να καταφέρουν να μιλήσουν», σημείωσε.

Προτού ο κ. Μητσοτάκης σηκώσει το τηλέφωνο για να συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν, είχε προηγηθεί εξαντλητική προετοιμασία από δύο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκίας αντίστοιχα. Την προπαρασκευή της συζήτησης είχαν αναλάβει η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, και ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας.

Η συμφωνία ήταν να συζητηθούν μόνο θέματα «χαμηλής πολιτικής» και η κρίση με τον κορωνοϊό έδινε στους δύο ηγέτες μια θαυμάσια ευκαιρία να μιλήσουν «για τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις προσπάθειες αντιμετώπισής της, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών».

Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Ερντογάν ότι η Ελλάδα καταρχάς δεν είναι αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ομάδα των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα το άνοιγμα των συνόρων και οι αεροπορικές επικοινωνίες με τις χώρες της Ε.Ε. και της Σένγκεν. Για τη βαριά ασθενή οικονομία της Τουρκίας, η άφιξη ξένων τουριστών είναι κολοσσιαίας σημασίας. Ακόμη και η στάση του προέδρου της Τουρκίας σε μια σειρά από θέματα είναι προφανές ότι θα αναπροσαρμοστεί σε περίπτωση που επισημοποιηθεί ότι η φετινή χρονιά τουριστικά θα είναι καταστροφική για τη χώρα του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ