Ελληνοτουρκικά

Θα αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας;

Διπλωματική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει η Αθήνα μετά τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις και την προαναγγελία για γεωτρήσεις σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ανακήρυξη ΑΟΖ είναι ιστορική και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και στην ανατολική Μεσόγειο.

Ουσιαστικά η κοινή ΑΟΖ δεν καταργεί το τουρκολυβικό σύμφωνο, αλλά το αμφισβητεί ευθέως. Και ταυτόχρονα είναι μια ηχηρή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακυρώνει έτσι το τουρκικό σχέδιο καθώς η Ιταλία αναγνωρίζει όρια για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όρια τα οποία αμφισβητεί η Αγκυρα.

Παράλληλα, ο καθορισμός και της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου διαγράφει τη ζώνη και καλύπτει το τουρκολυβικό σύμφωνο, και διέρχεται μέσα από την ελληνική ΑΟΖ.

Οι συνομιλίες με την Αίγυπτο για το ίδιο ζήτημα είναι σε εκκρεμότητα και είναι πολύ κρίσιμες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, το τελευταίο διάστημα αναθερμάνθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η ανακήρυξη ΑΟΖ και με την Αίγυπτο ουσιαστικά θα «κλειδώσει» το τουρκολυβικό σύμφωνο και θα το ακυρώσει στην πράξη καθώς κάθε τουρκική ενέργεια θα αμφισβητήσει δικαιώματα και της Ιταλίας και της Αιγύπτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συζητήσεις γίνονται μεταξύ της Αθήνας και της Αλβανίας για το ίδιο θέμα.

Με Ιταλία

Η υπόθεση της συμφωνίας με τη Ρώμη «σέρνεται» από το 1977 καθώς από τότε υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα η οποία παρέμενε στο συρτάρι.

Φαίνεται ότι πλέον λύθηκαν και τα προβλήματα που υπήρχαν με τους Ιταλούς ψαράδες και που θα μπορούσαν αυτοί να ασκούν το επάγγελμά τους. Αν θα μπορούν δηλαδή να ψαρεύουν μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων

Η συμφωνία, θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι στο πλαίσιο της διπλωματικής αντεπίθεσης, κρίσιμο θα είναι και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ στις 16 Ιουνίου.

Οι επαφές Μητσοτάκη με Νετανιάχου μπορούν να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα, ιδιαίτερα μετά τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με αφορμή τον αγωγό East Med.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Ο Κ. Γρίβας δίνει τη λύση για στρατιωτική υπεροπλία Ελλάδας - Κύπρου απέναντι στην Τουρκία: Να επενδύσουν σε στρατιωτική επιστήμη και εγχώρια σκέψη

Τα τουρκικά drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο – Τα αιωρούμενα πυρομαχικά – Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια
βομβαρδισμοί στη Συρία
Μέση Ανατολή 0

Φλέγεται όλη η Συρία μετά τον μαζικότερο βομβαρδισμό των τελευταίων ετών-Η ρωσική βάση στο Ταρτούς την γλίτωσε «παρά τρίχα» (Βίντεο)

Ένα από τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν εχθές το βράδυ κατά της Συρίας προκάλεσε ανατίναξη πολύ κοντά στην ρωσική ναυτική...