Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

''Απασφάλισαν'' οι Τούρκοι & απειλούν: ''Να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο & η Συνθήκη της Λωζάνης άμεσα!'' - Δείτε χάρτη

''Απασφάλισαν'' οι Τούρκοι για άλλη μία φορά. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του αρχιτέκτονα της συμφωνίας Ερντογάν-Σαράι για την ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο, Ναύαρχο ε.α. Cihat Yayci. 

Το Πενταπόσταγμα ήταν το πρώτο ΜΜΕ στην Ελλάδα που είχε φέρει στο ''φως'' της δημοσιότητας κάποια κομμάτια από το βιβλίο του. 
 
Σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ, με χάρτη-σοκ, διεκδικούν τα πάντα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ναύαρχος αναφέρει συγκεκριμένα: 

''Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα από 3 σε μίλια το 1936, όμως σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα χερσαία ύδατα πρέπει να βρίσκονται στα 3 μίλια.''
 
''Η Ελλάδα μονομερώς προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα!''
 
"Η βάση των προβλημάτων του Αιγαίου είναι η παραβίαση των στοιχείων της ισορροπίας της Συνθήκης της Λωζάνης. Η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα σε 6 μίλια στο Αιγαίο το 1936 και οπλίζοντας τα νησιά από το 1964.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα ο ναύαρχος στο τέλος αναφέρει ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, καθώς η Τουρκία έχει όλες τις επιλογές στο τραπέζι! 

Τι είχε συμβεί ιστορικά

Το 1936 η Ελλάδα καθόρισε το εύρος των χωρικών της υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές. Παράλληλα, από το 1931 είχε θεσπίσει εναέριο χώρο 10 μιλίων. Η Τουρκία το 1964 επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της από τα 3 στα 6 μίλια. Παράλληλα, όρισε ότι, εάν οι έναντι των τουρκικών ακτών χώρες είχαν χωρικά ύδατα μεγαλύτερα των 6 μιλίων, τότε και τα τουρκικά χωρικά ύδατα καθορίζονταν βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας. Eκτοτε η Τουρκία έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων στο Αιγαίο και 12 μιλίων στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο.  

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί στο Αιγαίο το επόμενο χρονικό διάστημα. 


 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Τρέχουν και δεν φτάνουν”: Μετά τις επιθέσεις με Ουκρανικά Drones αποδείχθηκε γυμνή η προστασία των Ρωσικών “πίσω αεροδρομίων”

Τα ουκρανικά UAV προσπάθησαν να επιτεθούν σε πολλά ρωσικά αεροδρόμια στα μετόπισθεν ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας τη...