Ελληνοτουρκικά

Αποκάλυψη Σερβικών ΜΜΕ: ''Το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν για να σύρει ΕΕ και ΝΑΤΟ σε κάτι που δεν θέλουν''!

Η Τουρκία έχει ανοίξει σύνορα και εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες κατευθύνονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανακοίνωση της Άγκυρας ότι θα γίνει κάτι τέτοιο ήρθε μόλις μια μέρα μετά τον θάνατο 34 Τούρκων στρατιωτών  στη συριακή πόλη Idlib.

Σέρβοι ειδικοί λένε ότι οι τουρκικές ενέργειες στη Συρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλυσιδωτή αντίδραση, οι οποίες  θα προκαλούσαν  στην Ευρώπη, μια  ακόμη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από ό, τι αυτή του  2015.

Εάν η Τουρκία αντιμετωπίσει μια άλλη εισροή προσφύγων από την Συρία, τότε  οι σημερινές συνθήκες στα ελληνο-τουρκικά σύνορα θα σήμαιναν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την ίδια προοπτική.

Ο ερευνητής Luigi Scacieri του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων (CER) δήλωσε στο Euronews ότι θα αυτό μπορούσε να οδηγήσει στην άφιξη «εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων» στην ΕΕ και στην κατάρρευση των σχέσεων με την Τουρκία.

Η Ελλάδα  ήδη αισθάνεται στα σύνορά της αυτό που μπορεί να περιγραφεί ως μια νέα κρίση. Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν ήδη να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα, προκαλώντας έκτακτες συναντήσεις, ενώ η ΕΕ τώρα αρχίζει να κινητοποιείται.

Ο αναλυτής Ruslan Trad δήλωσε ότι ενοχλείται από το γεγονός ότι η ΕΕ καθυστέρησε να απαντήσει στα προβλήματα που "χτυπούν  ήδη τις πόρτες" της Ευρώπης.

 Η ΕΕ είναι διαιρεμένη και το σκηνικό του 2015 δεν έγινε μάθημα. Η ΕΕ σήμερα δεν είναι καλύτερα προετοιμασμένη.

“Η έλλειψη κοινής εξωτερικής πολιτικής και μη κατανόηση της κατάστασης στην πράξη, δείχνουν ότι η Ένωση είναι απλώς ένας λανθάνων παρατηρητής της όλης κατάστασης”  δηλώνει ο ίδιος.

Γιατί άνοιξε όμως η Τουρκία τα σύνορά της;

Η Τουρκία παραβίασε τους όρους μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την ΕΕ το 2016, με στόχο τη μείωση της εισροής μεταναστών στην Ένωση.

Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν ασταθείς τελευταία, τόσο λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Ερντογάν, όσο και λόγω των τουρκικών δραστηριοτήτων στη Συρία.

Η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα στη βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

Η Τουρκία, απειλώντας να σπάσει το Σύμφωνο του 2016, φαίνεται να  επιθυμεί να αναγκάσει την ΕΕ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να την βοηθήσουν σε μια σύγκρουση στην οποία τα δύο μπλοκ δεν ήθελαν περαιτέρω συμμετοχή.

Αφού υπέστη σοβαρές απώλειες στη σύγκρουση με το συριακό στρατό, ο Ερντογάν εξοργίστηκε και ξεκίνησε μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, με την ονομασία  "ανοιξιάτικη  Ασπίδα".

Η Συρία απάντησε ανακοινώνοντας ότι θα καταρρίπτει όλα τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το βόρειο τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται και το Idlib.

Ο συριακός στρατός, με τη βοήθεια της Ρωσίας, προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο του Idlib, μιας από τις τελευταίες περιοχές στις οποίες οι Τζιχαντιστές  που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν ακόμη ένα προπύργιο.

Ο Sinan Ulgen, επικεφαλής της οργάνωσης Edam στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε στο foreign policy ότι,  ΕΕ και  ΝΑΤΟ δεν πήραν σωστή  θέση επειδή άφησαν τον λαό του Idlib στο έλεος του συριακού καθεστώτος.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία ήταν άμεσα εκτεθειμένη στις αρνητικές επιπτώσεις της συριακής επιχείρησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την αποτυχία της Δύσης στη Συρία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, θα  πρέπει να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τους αμάχους στην Idlib.

“Η εμφάνιση μιας ανθρωπιστικής κρίσης κοντά στα ευρωπαϊκά σύνορα, η οποία δεν συμβαδίζει με τη σοβαρότητά της, μετά την περίοδο των πολέμων της  Γιουγκοσλαβίας, πρέπει να πείσει τις δυτικές χώρες να επανεξετάσουν τους κινδύνους μιας μη παρέμβασης”, δηλώνει ο  Ulgen.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να περιμένουν ότι η Τουρκία, που ήδη φιλοξενεί περίπου 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες να συνεχίσει να φιλοξενεί ακόμη πολλές χιλιάδες πρόσφυγες.

Όλα πιθανόν συντείνουν στο γεγονός ότι πιθανόν και να κυοφορείται μια πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία από την Δύση, μόνο όμως όταν η Τουρκία δηλώσει πλήρη υποταγή στην πλευρά αυτή και αφού  απενεργοποιήσει εντελώς τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Με την έως τώρα στάση Γερμανών, Αμερικανών και λοιπών, όλα είναι πιθανά ακόμα και αυτό το σενάριο φέρνοντας καταιγιστικές εξελίξεις σε Στενά του Βοσπόρου,  Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, υπέρ της Τουρκίας όμως. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ