Ελληνοτουρκικά

Έλλειψη επικοινωνιακής τακτικής στην κυβέρνηση για την "κρίση" με το Oruc Reis

Αρρυθμίες στην κυβερνητική τακτική έναντι της τουρκικής προκλητικότητας φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ο χειρισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αναγάγει, με τις διαρροές στον Τύπο, σε μείζον ζήτημα τον πλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis  στα νοτιανατολικά όρια του FIR Αθηνών την περασμένη Παρασκευή.

Στην κυβέρνηση, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του OnAlert, υπήρξε ενόχληση για το γεγονός ότι επί ένα 24ωρο το Oruc Reis ήταν πρώτο θέμα στα κανάλια, τα sites και τις εφημερίδες την επόμενη ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το απόγευμα, εκλήθησαν από τον πρωθυπουργό ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, για ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μία συνάντηση η οποία – σύμφωνα με πηγή του ΓΕΕΘΑ – ήταν προγραμματισμένη. Στη συνάντηση επισημάνθηκε από το πρωθυπουργό ότι τακτική της Ελλάδας είναι να μη παρασύρεται σε κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης, όπως επιθυμεί η Άγκυρα και να πράττει ο,τι απαιτείται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Ενδεικτικό γεγονός της ενόχλησης που προκλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση από τη μεγέθυνση του ζητήματος στα Μέσα Ενημέρωσης αποτελεί η χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο «Πρώτο Θέμα». Όταν ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών για το τι έκανε ακριβώς του τουρκικό πλοίο Oruc Reis απάντησε: «Θα μου επιτρέψετε να έχω μια εικόνα. Και νομίζω μια πλήρη εικόνα. Ή σχεδόν πλήρη. Περιμένουμε κάποια επιπλέον στοιχεία. Αλλά, όπως ξέρετε, σε αυτά μιλάω λίγο. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο χειριζόμαστε. Θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, αν υπάρχει κάτι παραπάνω να γίνει. Θα έλεγα ότι είναι καλό να κλείσουμε τη σελίδα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο θα πρέπει να ….»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπήρξε κάτι δηλαδή μεμπτό, απειλητικό, επικίνδυνο, ενοχλητικό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να σας το πω αλλιώς. Υπήρξε ίσως μια δυσαναλογία της ενασχόλησης της δικής μας κοινής γνώμης. Το μέγεθος ενασχόλησης με το συμβάν. Ότι έπρεπε οι υπηρεσίες να έχουν απόλυτη προσοχή και να το παρακολουθήσουν και να αντιδράσουν με τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσουν, αυτό είναι απολύτως σαφές. Γενικά, εγώ είμαι πάντα της άποψης, να μη δίνουμε στην άλλη πλευρά την εντύπωση ότι μπορεί κατά το δοκούν να ανεβάζει το «θερμόμετρό» μας. Αυτό δεν σημαίνει -έτσι για να είμαστε και συνεννοημένοι και σε αυτό μεταξύ μας- ότι οι αντιδράσεις μας δεν πρέπει πάντοτε να υπάρχουν και να είναι αυτές που πρέπει να είναι. Απλώς να είναι ψυχρές, μετρημένες και να μη δίνουμε την εντύπωση στην άλλη πλευρά ότι μπορεί να μας σύρει στο οτιδήποτε».

Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από τα όσα είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε κομματική εκδήλωση στη Καβάλα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στο θέμα του τουρκικού πλοίου έδωσε την εικόνα ενός κυβερνητικού συναγερμού με εκείνον και τον πρωθυπουργό να βρίσκονται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή.

«Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση. Εντάξει κύριε υπουργέ, ψυχραιμία. Πρωινός διάλογος. Μετά από λίγες ώρες, κύριε υπουργέ μετακινήθηκε; Άλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει. Τι συνιστάτε κύριε υπουργέ; Ψυχραιμία κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα» διηγείτο χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας που ήταν και το αντικείμενο της εκδήλωσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ