Ελληνοτουρκικά

Ξεκίνησαν οι δοκιμές του τουρκικού UAV Akinci: Η Ελλάδα «απαντάει» με μη επανδρωμένα αεροχήματα από Ισραήλ & ΗΠΑ - Βίντεο


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές επί εδάφους για το τουρκικό UAV Akinci, όπως ανακοίνωσε ο γαμπρός του Ρ. Τ. Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακταρ.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter, το Αkinci, θα κάνει την πρώτη του πτήση σε ένα μήνα από τώρα.

Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη, που θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει την Ελληνική πλευρά.
Το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος,  θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί τόσο ανιχνεύσεις όσο και εξολόθρευση στόχου.

Επίσης, θα μπορεί να πετάει στα 40 χιλιάδες πόδια, να παραμένει στον αέρα για 24 ώρες και να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 1350 κιλών, όπως δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας, ραντάρ αέρος-αέρος και ραντάρ ανίχνευσης απειλής.

Το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα μπορεί να πραγματοποιεί εναέριους βομβαρδισμούς και να εξοπλίζεται με πυραύλους αέρος-αέρος τουρκικής κατασκευής. 

Πάντως η Ελλάδα ετοιμάζει επιτέλους αντεπίθεση σε αυτό τον τομέα, καθώς όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στόχος του ΥΠΕΘΑ να κατασκευαστεί το ελληνικό UAV σε συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Όπως ανέφερε θα προχωρήσει η συμφωνία για την ενοικίαση των Ισραηλινών Heron αλλά σε δεύτερο χρόνο η Ελλάδα θα αναπτύξει το δικό της UAV. Ο Υπουργός επίσης αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοντά στο να παραχωρήσουν στην Ελλάδα τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη

«Μέσα στο 2020 θέλουμε να έχουμε τον “οδικό χάρτη” που θα μας επιστρέψει να κατσκευάσουμε το δικό μας UAV. Δεν θέλω να σας πω πότε υπολογίζουμε ή πότε θέλουμε να πετάξει το πρώτο, ωστόσο μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουμε πλήρη εικόνα για το τι χρειαζόμαστε ώστε να φτιάξουμε γραμμή παραγωγής.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ