Κυβέρνηση

H Eλλάδα προχωράει στην ανάπτυξη του δικού της UAV - Παναγιωτόπουλος: «Μέσα στο 2020 θα έχουμε πλήρη εικόνα για το τι χρειαζόμαστε»

Σε ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του ΥΠΕΘΑ προχώρησε σήμερα ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ήταν η πρώτη γνωριμία του ΥΕΘΑ με τους συντάκτες του ΥΠΕΘΑ.

Το πλέον θετικό μήνυμα είναι ο στόχος του ΥΠΕΘΑ να κατασκευαστεί το ελληνικό UAV σε συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Όπως ανέφερε θα προχωρήσει η συμφωνία για την ενοικίαση των Ισραηλινών Heron αλλά σε δεύτερο χρόνο η Ελλάδα θα αναπτύξει το δικό της UAV.

«Μέσα στο 2020 θέλουμε να έχουμε τον “οδικό χάρτη” που θα μας επιστρέψει να κατσκευάσουμε το δικό μας UAV. Δεν θέλω να σας πω πότε υπολογίζουμε ή πότε θέλουμε να πετάξει το πρώτο, ωστόσο μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουμε πλήρη εικόνα για το τι χρειαζόμαστε ώστε να φτιάξουμε γραμμή παραγωγής.»

Στο πρώτο θέμα προτεραιότητας, αυτό της αναβάθμισης των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V (Viper), ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα το απόγευμα θα μεταβεί στο Κοινοβούλιο, με σκοπό να περάσει την τροπολογία που θα απαλλάσσει τα απάρτια της αναβάθμισης από τον ΦΠΑ, ώστε να επιβαρυνθεί επιπλέον το κόστος της σύμβασης.

Όσον αφορά το Πολεμικό ναυτικό και την προοπτική απόκτησης μονάδων επιφανείας, ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι η 6η ΤΠΚ Super Vita θα καθελκυστεί εντός του 2020 και θα ακολουθήσει η 7η. Στο θέμα της απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, δεν αρνήθηκε το ελληνικό ενδιαφέρον για τη νέα φρεγάτα της γαλλικής ναυπηγικής βιομηχανίας (Naval Group) τύπου Belh@rra.

Σημείωσε ότι ο Στόλος είναι πολύ γερασμένος. Υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα σε Γαλλία και ΗΠΑ αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι απέχουμε ακόμα χρονικά από την τελική απόφαση. Ενδιαφέρον είχε η γενικότερη -και ορθή- τάση που επέδειξε να ρίχνει “το μπαλάκι” στα στρατιωτικά επιτελεία. Οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου λαμβάνονται με βάση τις εισηγήσεις του χρήστη, εν προκειμένω στο ζήτημα των πλοίων, του Πολεμικού Ναυτικού.

Για τη προκλητικότητα της Τουρκίας είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε καταγγελίες σε διεθνή φόρα και οργανισμούς! Aρκεί όμως αυτό κ. Υπουργέ;

Η χώρα πρέπει να αναβαθμίσει σύντομα τον στόλο της, διότι η Τουρκία τρέχει. Δεν πρέπει να χαθούν οι ισορροπίες στο Αιγαίο, γιατί θα είναι πλέον αργά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ