Ελληνοτουρκικά

Ευθεία απειλή Τουρκίας προς Ελλάδα: «Όταν σταματά η διπλωματική συζήτηση, αρχίζουν να μιλούν τα αεροπλάνα»

Ευθεία απειλή πολέμου είχαμε από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, καθώς δήλωσε το εξής προκλητικό: «Όταν σταματά η διπλωματική συζήτηση, αρχίζουν να μιλούν τα αεροπλάνα»

Αναλυτικά όσα είπε:

Τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας ξεδίπλωσε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, στα πλαίσια συνάντησης και ενημέρωσης των δημοσιογράφων, το πρωί της Δευτέρας, στην τουρκική πρεσβεία.

Με αφορμή την επέτειο από την απόπειρα πραξικοπήματος που συνέβη το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016, ο Τούρκος πρέσβης, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, αναφέρθηκε στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν τότε διαφύγει από τη γειτονική χώρα και ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.
Ανοίγουν δίαυλοι με την ελληνική κυβέρνηση

Η τουρκική διπλωματία στην Αθήνα σκοπεύει να ανοίξει άμεσα διαύλους διαλόγου με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και να θέσει και αυτό το ζήτημα.

Όπως είπε ο κ. Οζούγκερτζιν, αναμένει μια «ήπια επαναφορά στις σχέσεις των δύο χωρών».

Η Τουρκία, τόνισε ο ίδιος, δεν είναι ευχαριστημένη με το πώς χειρίστηκε την υπόθεση η ελληνική Δικαιοσύνη.

«Θα μιλήσουμε γι' αυτό με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτοί (η οργάνωση FETO) είναι πολύ οργανωμένοι και όταν δεν τους αρέσει κάτι μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι πολύ γρήγορα».

«Μπορούμε», συνέχισε, «να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας. Είναι ένα θέμα στο οποίο δεν έγιναν σωστοί χειρισμοί. Τίποτα δεν είναι οριστικό στο δικαστικό σύστημα. Δεν είναι αντιδημοκρατικό να επικρίνεις. Υπάρχει υλικό από βίντεο που τους δείχνει (σ.σ. τους οκτώ στρατιωτικούς) να πυροβολούν πολίτες».

«Πρώτα θέλουμε να ξεκινήσουμε διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση και έπειτα θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Ο Τούρκος πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στην κοινή κουλτούρα μεταξύ των δύο λαών. «Μας αρέσει το ίδιο φαγητό, ο ίδιος τρόπος ζωής».

«Είναι παράδοξο, ότι σε πολιτικό επίπεδο “αρπαζόμαστε”».


Οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας

Συνεχίζοντας για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και το πώς θα πρέπει να χτιστεί η σχέση, ανέφερε:

«Και οι δύο πλευρές είναι καχύποπτες για τις προθέσεις του άλλου. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι σημαντική. Όταν σταματήσει η συζήτηση των διπλωματών, αρχίζουν να μιλούν τα αεροπλάνα».

«Εάν ρωτήσετε την ελληνική πλευρά, θα σας πουν ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να αποσαφηνιστεί ποια προβλήματα υπάρχουν στο Αιγαίο», πρόσθεσε.

Για τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό «να σταματήσουμε να φωνάζουμε και να παραμείνουμε για λίγο ήσυχοι. Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να μιλάει με την Τουρκία και όχι για την Τουρκία όπως γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες».

Αξίζει να σημειωθεί πως την περασμένη Παρασκευή, τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία επί του κειμένου για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Όπως δε αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, μεταξύ των κυρώσεων που αναμένεται να αποφασίσει η Ε.Ε. είναι και «λιγότερα χρήματα, λιγότερα δάνεια μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Οι γεωτρήσεις στην Κύπρο

Ο Τούρκος πρέσβης πάντως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση και στο ζήτημα των γεωτρήσεων, διαμηνύοντας εκ νέου την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει.

Σχετικά με τις πιθανές κυρώσεις που θα αποφασιστούν σήμερα: «Δεν θα έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα εκτός του να μας ενοχλήσουν σε σχέση με την ΕΕ».

Τόνισε δε πως «εάν δεν προστατέψει η Τουρκία τους Τουρκοκύπριους, ποιος θα το κάνει; Η Ε.Ε.;»

«Δεν σχεδιάζαμε την έναρξη των γεωτρήσεων, όμως δεν θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τους Ελληνοκύπριους από μία μονομερή ενέργεια. Πρέπει να σταματήσουν τις γεωτρήσεις, για να σταματήσουμε και εμείς», υπογράμμισε.
Οζούγκερτζιν κατά Ε.Ε.

Σκληρή ήταν εξάλλου και η κριτική που άσκηση ο κ. Οζούγκερτζιν στην Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε λάθος μονοπάτι. Έχει χάσει τη δυνατότητα άσκησης πίεσης και την αξιοπιστία της. Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται την Τουρκία για να λειτουργούν ομαλά τα πράγματα», σημείωσε, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα, τον τομέα της εναέριας κυκλοφορίας.

«Έχουμε», ανέφερε, «μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο (σ.σ. Turkish Airlines».

Επιπλέον, επισήμανε:

«Σίγουρα όλοι χρειάζονται όλους αυτή την περίοδο. Αλλά όχι με κάθε κόστος. Όχι με κόστος το Αιγαίο, όχι με κόστος την Κύπρο. Η σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής και όχι πολύπλοκες διαπραγματεύσεις».Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο προσφυγικό, κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για ένα «αγκάθι στην πλευρά της Τουρκίας», υπογραμμίζοντας πως «είναι μαζί με την Ελλάδα σε αυτό το καράβι».

«Η Ε.Ε. δεν ήταν ευγενική ούτε με την Ελλάδα. Ένα από τα στοιχεία της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, ήταν ότι θα μας βοηθούσε να καλύψουμε το κόστος», είπε ο Τούρκος πρέσβης, ενώ έκανε αναφορά σε ένα «καλάθι από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις».

«Δεν τρέφω στοργή για την Ε.Ε. και τις υποσχέσεις που δίνουν, είναι απίστευτα κοντόφθαλμο το να αίρουν τους διαύλους διαλόγου με την Τουρκία», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ