Ελληνοτουρκικά

Μήνυμα ΥΠΕΞ προς Τουρκία: "Έχουμε Πολεμικό Ναυτικό, έχουμε στείλει τα αναγκαία σήματα!" - Στην Αθήνα η επικεφαλής του 6ου Στόλου των ΗΠΑ

Σε μια βαρυσήμαντη δήλωση προχώρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως το Πολεμικό Ναυτικό έχει λάβει τις απαραίτητες οδηγίες και η Τουρκία δεν θα πρέπει να επιχειρήσει επέμβαση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα έχει βρεθεί η επικεφαλής του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, για επαφές με τον Έλληνα Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, στον απόηχο του αιτήματος του υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη, για αύξηση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επίσκεψη της επικεφαλής του 6ου Στόλου αφορά συζητήσεις για το πλαίσιο στο οποίο η ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Γ.Κατρούγκαλος: "Έχουμε στείλει τα αναγκαία σήματα"

Για μια μεγάλη διαφορά «καθώς εμείς έχουμε πολεμικό ναυτικό« όσον αφορά τις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο" έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον ΘΕΜΑ 104,6 ερωτηθείς για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν οι Τούρκοι στείλουν το γεωτρύπανο Γιαβούζ να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, ανατολικά του Καστελόριζου.

«Τι θα πούμε, ότι είναι αδύναμη η Τουρκία και θα αγνοήσουμε την παρουσία τους εκεί;» ήταν η ερώτηση στον Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «δείγμα αδυναμίας τη συνέχιση της έντασης από την Τουρκία».

«Από πλευράς διεθνούς δικαίου δεν υπάρχει διαφορά. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά, εμείς έχουμε πολεμικό ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά. Και σας σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» ήταν η απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Λέω ότι έχουμε στείλει τα αναγκαία μηνύματα για να μην διανοηθούν» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην παρατήρηση, δε, ότι πρόκειται για διαφοροποίηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «ανέκαθεν ήταν αυτή η θέση μας».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών έγιναν ενώ σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί επίσκεψη η διοικητής του 6ου στόλου των ΗΠΑ, αντιναύαρχος Φρανκέτι.

Στην Αθήνα η επικεφαλής του 6ου Στόλου

Ως κίνηση υψηλής σημειολογικής ερμηνεύεται από εγχώριους και διεθνείς παράγοντες η επίσκεψη της επικεφαλής του 6ου στόλου των ΗΠΑ, στην Ελλάδα, καθώς πραγματοποιείται σε περίοδο κλιμακούμενων εντάσεων με την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο,

Σύμφωνα με το Hellas Journal, η Ναύαρχος Lisa Franchetti θα συναντηθεί με τον Έλληνα Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Με δεδομένο ότι στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ζήτησε την αύξηση της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων, η επίσκεψη της ναυάρχου του 6ου στόλου φαίνεται ότι στόχο έχει τη διαμόρφωση του πλαισίου μέσα στο οποίο κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί.

Από την πλευρά της, η Τουρκία, συνεχίζει τις κοινές ασκήσεις με τον 6ο στόλο, ενώ δεν έχει -μέχρι σήμερα- διεξάγει γυμνάσια με τη Ρωσία, γεγονός που αποδεικνύει τη δέσμευσή της στο NATO. Συνεπώς, η όποια αύξηση της αμερικανικής παρουσίας. δεν αποτελεί υποστήριξη και ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων, αλλά επιδεικνύεται ως προληπτικό μέτρο για τη διατήρηση ισορροπιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Zvezda - Ρώσοι αλεξιπτωτιστές καθάρισαν ισχυρό ουκρανικό οχυρό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σαν Βιντεοπαιχνίδι: Ρώσοι κομάντος «καθάρισαν» πάνοπλο ουκρανικό οχυρό (Βίντεο)-Ανατινάχθηκε ΤΟΜΠ γεμάτο Ουκρανούς στρατιώτες (Βίντεο)

Δύο εντυπωσιακά πλήγματα προκάλεσε ο ρωσικός στρατός στις ουκρανικές δυνάμεις, με τον απολογισμό για το Κίεβο να είναι...
TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...