Ελληνοτουρκικά

Μηνύσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

Αναφορά και μηνύσεις για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία υπέβαλε την Τετάρτη το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Η αναφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μαζί με φάκελο όλων των στοιχείων που έχουν περιέλθει σε γνώση του Συμβουλίου «για καταγγελίες για παράνομες, άτυπες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την περιοχή του Έβρου, που αφορούν και Τούρκους πολίτες, ιδίως για το χρονικό διάστημα από 27/4/2019 έως σήμερα».

Οι μηνύσεις - τρεις τον αριθμό - υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να διαβιβασθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου εγκαλούντες είναι πέντε Τούρκους πρόσφυγες και το ανήλικο τέκνο των δύο εξ αυτών.

«Οι έξι πρόσφυγες που εκπροσωπούνται από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη ζητώντας απαντήσεις για τις πράξεις που καταγγέλλουν ότι έλαβαν χώρα εις βάρος τους. Μεταξύ των εγκαλούντων βρίσκεται, δυστυχώς, και μία νεαρή πρόσφυγας, η οποία κρατείται στις τουρκικές φυλακές, κατόπιν της καταγγελλόμενης παράνομης επαναπροώθησής της από την Ελλάδα στην Τουρκία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Ανάμεσα στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις μηνύσεις είναι και η μαρτυρία του αδελφού της εν λόγω γυναίκας .

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες υπενθυμίζει, επίσης, ότι «έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για τη διερεύνηση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του Έβρου, εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για ανάλογες καταγγελίες. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση, ενώ οι καταγγελίες που αφορούν την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων συνεχίζουν να πληθαίνουν».

Σχετική καταγγελία είχε κάνει πριν από μερικές ημέρες και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης συνοδεύοντάς την και με φωτογραφίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ