Ελληνοτουρκικά

Tα νέα κατασκοπικά αεροσκάφη ATR-72-600 TMPA της Τουρκίας στο Αιγαίο (εικόνα)

Φωτογραφίες των περιβόητων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών της Τουρκίας ATR-72-600 TMPA έδωσε στην δημοσιότητα η ιστοσελίδα turkishnavy.net.

Πρόκειται για αεροσκάφος που πρόσφατα υποβλήθηκε σε πρόγραμμα αναβάθμισης με την κωδική ονομασία «Meltem-III». Η ιστοσελίδα τονίζει πως όπως και τα προηγούμενα δύο προγράμματα, έτσι και αυτό υπέστη σημαντικές καθυστερήσεις.

Να θυμίσουμε πως τον Ιούλιο του 2005 ο τότε ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι και ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό 10 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας έναντι 219 εκατομμυρίων δολαρίων, με έναρξη παραδόσεων το 2010.

Το πρώτο ATR-72 500 έφτασε στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροπορικής βιομηχανίας (ΤΑΙ), το 2008. Η ΤΑΙ εργάστηκε ως υποκατασκευαστής της ιταλικής Alenia διενεργώντας όλες τις μετατροπές από το αρχικό σκάφος. Τον Μάιο του 2013 ξαφνικά υπήρξε αλλαγή στα σχέδια. Η απαίτηση μειώθηκε στα 8 από τα 10 αεροπλάνα. Τα δύο θα ήταν για μεταφορές προσωπικού και φορτίων και τα υπόλοιπα έξι θα έπαιρναν την διαμόρφωση αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας.

Τον Ιούλιο του 2013 το πρώτο αεροσκάφος παραδόθηκε στο τουρκικό ναυτικό.

Στις φωτογραφίες η ιστοσελίδα αναφέρει εντόπισε με βάση τις κεραίες τα εξής συστήματα:

  1. Κεραία ανιχνευτή μαγνητικών ανωμαλιών (για εντοπισμό κυρίως υποβρυχίων)
  2. Κεραία ESM
  3. Κεραίες προειδοποίησης εντπισμού ραντάρ και λέιζερ
  4. Άγνωστη κεραία και διανομέας αντιμέτρων πίσω όψης
  5. Διανομέας αντιμέτρων
  6. Ραντάρ
  7. Τορπίλες
  8. Σύστημα FLIR

Τα αεροπλάνα αυτά είναι οπλισμένα με δύο ελαφρού τύπου τορπίλες Mk-46 και Mk-54 και φέρουν και το σύστημα Thales AMASCOS για ναυτικές επιχειρήσεις και συλλογή πληροφοριών. Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα το πρώτο αεροπλάνο θα έπρεπε να είναι ήδη σε υπηρεσία και τα υπόλοιπα να αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στο 2018 αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσα ακριβώς έχουν ενταχθεί σε υπηρεσία. Τα αεροσκάφη αυτά αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κυρίως στις περιοχές ενδιαφέροντος για την Τουρκία και αυτές δεν είναι άλλες από την Μεσόγειο, την Μαύρη Θάλασσα και φυσικά κυρίως το Αιγαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ