Εθνικά θέματα

Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Καταδίκη επιθέσεων Χούθι σε ελληνόκτητα πλοία – Κάλεσμα για άμεση παύση της βίας και προστασία ναυτικών

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείαςγια την Υεμένη η Ελλάδα καταδίκασε τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, τονίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και καλώντας σε επανεκκίνηση των πολιτικών προσπαθειών επίλυσης της κρίσης στη χώρα.

Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, εξέφρασε «θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» των επιθέσεων, που εξαπέλυσαν οι Χούθι στις 6 και 7 Ιουλίου κατά των υπό σημαία Λιβερίας ελληνόκτητων φορτηγών πλοίων M/V Magic Seas και Eternity C.


Όπως σημείωσε, τα πλοία επλήγησαν «λίγα ναυτικά μίλια από το λιμάνι Χοντάιντα», με αποτέλεσμα «τη βύθιση και των δύο πλοίων και την απώλεια 3 μελών πληρώματος μέχρι στιγμής, ενώ 16 άτομα αγνοούνται».

Ο κ. Σέκερης περιέγραψε τις επιθέσεις ως «καλά σχεδιασμένες και επιμελώς οργανωμένες», που πραγματοποιήθηκαν «με σφοδρότητα και με τη χρήση προηγμένων οπλικών συστημάτων, όπως drones, ρουκέτες τύπου RPG και αντιαεροπορικοί πύραυλοι», γεγονός που μαρτυρεί «άριστα εκπαιδευμένες και πλήρως εξοπλισμένες δυνάμεις».



«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις κατάφωρες επιθέσεις και ζητά την άμεση και άνευ όρων παύση της βίας των Χούθι κατά της ζωής των ναυτικών και της διεθνούς ναυτιλίας» ανέφερε ο κ. Σέκερης.

Τόνισε ότι «έχουμε συλλογική ευθύνη να προστατεύσουμε τους ναυτικούς, των οποίων η καθημερινή συνεισφορά στο παγκόσμιο εμπόριο είναι καθοριστικής σημασίας», προσθέτοντας πως «κάθε μορφή απειλής κατά της ζωής και της ασφάλειάς τους είναι απολύτως απαράδεκτη και αδικαιολόγητη».

Ο κ. Σέκερης ανέφερε ότι «το Συμβούλιο δεν μπορεί να αγνοεί την πραγματικότητα», υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειες των Χούθι «συνιστούν διαρκή και ουσιαστική απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» και «υπονομεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, έναν κομβικό θαλάσσιο διάδρομο, η διατάραξη του οποίου μας επηρεάζει όλους».

Όπως τόνισε, «οι χωρίς διάκριση και συνεχιζόμενες πράξεις βίας των Χούθι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν υπό κανένα πρόσχημα. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα όλες οι πράξεις βίας».

Η Ελλάδα επανέλαβε τη στήριξη της στις προσπάθειες του ΟΗΕ για πολιτική επίλυση, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή, εάν δεν επανέλθει σε τροχιά η ειρηνευτική διαδικασία στην Υεμένη».

Ο κ. Σέκερης εξέφρασε την «ακλόνητη υποστήριξη» της Ελλάδας στον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα, Χανς Γκρούντμπεργκ, και στις «ακούραστες προσπάθειές του να εμπλέξει όλους τους συναφείς φορείς σε μια χωρίς αποκλεισμούς, υπό την ηγεσία και κυριότητα της Υεμένης, πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της χώρας».

Κάλεσε, επίσης, όλα τα κράτη-μέλη να τηρούν το εμπάργκο όπλων, τονίζοντας την ανάγκη να «σεβαστούν και να εφαρμόσουν πιστά το στοχευμένο εμπάργκο όπλων και να αποτρέψουν κάθε παράνομη μεταφορά προηγμένων οπλικών συστημάτων και εκπαίδευσης προς τους Χούθι», σύμφωνα με τα ψηφίσματα 2216 (2015) και 2624 (2022) του Συμβουλίου.

Υπογράμμισε τον αμυντικό ρόλο της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES στην περιοχή, δηλώνοντας πως «η επιχείρηση, μέσω της καθαρά αμυντικής της στάσης, συμβάλλει ουσιαστικά στη διασφάλιση της ναυτικής ασφάλειας και στην προστασία της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας και των ναυτικών». Παρά το γεγονός ότι «δεν είχε υποβληθεί προηγούμενο αίτημα προστασίας», η επιχείρηση «συντόνισε άμεσα την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για την παροχή βοήθειας».

Κλείνοντας, ο κ. Σέκερης επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία με τα άλλα κράτη-μέλη.

«Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή δέσμευση μας στην προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και παραμένουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε περαιτέρω με τα κράτη-μέλη για αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Σημειώνεται ότι επίκειται η ανανέωση του Ψηφίσματος 2768 (2025) του Συμβουλίου Ασφαλείας περί θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο οποίο η Ελλάδα έχει ρόλο συντάκτη από κοινού με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε κλειστή συνεδρίαση που ακολούθησε για το θέμα, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας που υποστηρίχθηκε από μεγάλο αριθμό κρατών - μελών, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα επεξεργασθεί Δήλωση Τύπου για την καταδίκη των επιθέσεων στα δύο ελληνόκτητα πλοία από τους Χούθι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

rosikos-stratos-ukrania
Ένοπλες Συρράξεις 0

Η αρχή του τέλους! Οι Ρώσοι κατέλαβαν το πρώτο ουκρανικό χωριό στην κεντρική περιφέρεια του Ντνιπροπετρόφσκ -Δείτε το σε χάρτες

Ξεκίνησε η ρωσική προέλαση εντός του Ντνιπροπετρόφσκ και ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να κάνει κάτι για να την...