Ελλάδα εξελέγη σήμερα, Τετάρτη (2/7), στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ωκεανογραφίας(Intergovernmental Oceanographic Commission - IOC) της UNESCO, για την περίοδο 2025-2027.
Η εκλογή έγινε με ευρύτατη αποδοχή και σε ιδιαίτερα υψηλή θέση.
Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια Επιτροπή η Τουρκία κατέθεσε πριν από δυο εβδομάδες τον δικό της Χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού όπου αποτυπώνονται όλες οι διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας.
Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η εκλογή «αποτελεί σαφή διεθνή αναγνώριση του ρόλου και της ισχύος που κατέχει η Ελλάδα στο διεθνές θαλάσσιο γίγνεσθαι σεβόμενη, στο ακέραιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό αποτυπώνεται στην ομώνυμη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 (UNCLOS)».
Η Διακυβερνητική Επιτροπή έχει ως κύρια αποστολή την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στις θαλάσσιες επιστήμες, καθώς και τη βελτίωση της διαχείρισης των ωκεανών, των ακτών και των θαλάσσιων πόρων, με ειδικότερο ενδιαφέρον στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Ελλάδα, όπως συνεχίζει το υπουργείο, «ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ωκεανογραφίας της UNESCO, δεσμεύεται να συμμετάσχει ενεργά στις εργασίες της και να συνεισφέρει ουσιαστικά, με υψηλή τεχνογνωσία στις δράσεις της IOC προς όφελος της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και ειδικότερα των ωκεανών, που αποτελούν ζωτικής σημασίας κοινό αγαθό της ανθρωπότητας».

Με ευρύτατη αποδοχή η Ελλάδα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο Ωκεανογραφίας της UNESCO – Διεθνής αναγνώριση για το Δίκαιο της Θάλασσας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news