Άκρως αποκαλυπτική και με έμμεσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι η νέα έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν.
Καυτή έκθεση της Αμερικανικής DIA για τον πυρηνικό εκσυγχρονισμό του Πακιστάν
Η έκθεση Παγκόσμιας Αξιολόγησης Απειλών 2025 της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (DIA) υπογράμμισε τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του στρατού του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης.
Η έκθεση ανέφερε ότι το Ισλαμαμπάντ θεωρεί την Ινδία ως «υπαρξιακή απειλή», ενώ η Ινδία βλέπει την Κίνα ως «κύριο αντίπαλό» της και το Πακιστάν ως «δευτερεύον πρόβλημα ασφάλειας».
Η αξιολόγηση αυτή έρχεται μετά από μια πρόσφατη κλιμάκωση μεταξύ των δύο πυρηνικά οπλισμένων γειτόνων μετά από ινδικές πυραυλικές επιθέσεις σε υποδομές που σχετίζονται με την τρομοκρατία στο Πακιστάν, οι οποίες οδήγησαν σε στρατιωτικές δραστηριότητες από τις 7 έως τις 10 Μαΐου.
Ο πυρηνικός εκσυγχρονισμός του Πακιστάν και ο ρόλος της Κίνας
Η έκθεση υπογραμμίζει την εστίαση του Πακιστάν στον πυρηνικό εκσυγχρονισμό, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης για την αντιμετώπιση του συμβατικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος της Ινδίας.
«Το Πακιστάν εκσυγχρονίζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο και διατηρεί την ασφάλεια των πυρηνικών υλικών του και την πυρηνική διοίκηση και έλεγχο. Το Πακιστάν σχεδόν σίγουρα προμηθεύεται αγαθά που εφαρμόζονται σε ΟΜΚ από ξένους προμηθευτές και μεσάζοντες», αναφέρει η έκθεση.
Η Κίνα αναδεικνύεται ως ο κύριος οικονομικός και στρατιωτικός εταίρος του Πακιστάν, παρέχοντας υποστήριξη σε προγράμματα Όπλων Μαζικής Καταστροφής (ΟΜΚ).
«Ξένα υλικά και τεχνολογία που υποστηρίζουν τα προγράμματα ΟΜΚ του Πακιστάν»
«Τα ξένα υλικά και η τεχνολογία που υποστηρίζουν τα προγράμματα ΟΜΚ του Πακιστάν πιθανότατα αποκτώνται κυρίως από προμηθευτές στην Κίνα και μερικές φορές μεταφορτώνονται μέσω Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρης, Τουρκίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», αναφέρει η έκθεση.
«Ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις που στοχεύουν Κινέζους εργαζόμενους που υποστηρίζουν τα έργα του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν έχουν αναδειχθεί σε σημείο τριβής μεταξύ των χωρών. Επτά Κινέζοι υπήκοοι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν το 2024», αναφέρει.
Στρατιωτικές προτεραιότητες του Πακιστάν
Η έκθεση απαριθμεί επίσης τις στρατιωτικές προτεραιότητες του Πακιστάν, όπως η διαχείριση των διασυνοριακών αψιμαχιών, η αντιμετώπιση των εθνικιστών μαχητών Tehrik-e-Taliban Pakistan και των Μπαλούχ, η διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και ο πυρηνικός εκσυγχρονισμός.
Παρά τις προσπάθειες αυτές, πάνω από 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από μαχητές στο Πακιστάν το 2024, πρόσθεσε.
Αμυντικές πρωτοβουλίες της Ινδίας και διμερείς συνεργασίες
Από την ινδική πλευρά, η έκθεση αναφέρει ότι οι αμυντικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην παγκόσμια ηγεσία, την αντιμετώπιση της Κίνας και την ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος.
Ανέφερε ότι η Ινδία εργάζεται για διμερείς αμυντικές συνεργασίες στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και την αύξηση της τριμερούς εμπλοκής στον Ινδο-Ειρηνικό.
Συμμετέχει ενεργά σε πολυμερή φόρουμ όπως ο Τετραμερής Διάλογος Ασφάλειας (Quad), οι χώρες BRICS, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και ο ASEAN.
Σχέσεις Ινδίας-Ρωσίας και εγχώρια αμυντική βιομηχανία
Η έκθεση συζητά επίσης τη σχέση της Ινδίας με τη Ρωσία, η οποία «θεωρείται σημαντική για την επίτευξη των οικονομικών και αμυντικών της στόχων».
«Υπό τον Μόντι, η Ινδία έχει μειώσει τις προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού ρωσικής προέλευσης, αλλά εξακολουθεί να βασίζεται σε ρωσικά ανταλλακτικά, αφού τα όπλα του Πούτιν αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του στρατού της, προκειμένου να αντιμετωπίζει τις απειλές της Κίνας, μέσω το Πακιστάν», αναφέρει.
Ταυτόχρονα, η Ινδία αναμένεται να συνεχίσει να προωθεί την πρωτοβουλία της «Made in India» φέτος για την οικοδόμηση της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας και τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνατοτήτων.
Το Ελληνικό ενδιαφέρον για την έκθεση της DIA
Η έκθεση της Αμερικανικής υπηρεσίας προκαλεί το Ελληνικό ενδιαφέρον αναφορικά με το σκέλος της προσπάθειας απόκτησης από το Πακιστάν τακτικών πυρηνικών όπλων.
Ο λόγος είναι αφενός η αδελφική σχέση Πακιστάν-Τουρκίας και αφετέρου η εκφρασμένη πολλές φορές επιθυμία απόκτησης πυρηνικών όπλων από τον ίδιο τον Ερντογάν.
Η Τουρκία μέσω της οποίας σύμφωνα με την έκθεση της DIA ,«Τα ξένα υλικά και η τεχνολογία που υποστηρίζουν τα προγράμματα ΟΜΚ του Πακιστάν πιθανότατα αποκτώνται κυρίως από προμηθευτές στην Κίνα και μερικές φορές μεταφορτώνονται μέσω Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρης, Τουρκίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», έχει την πρόσβαση σε υλικά δημιουργίας τακτικών πυρηνικών όπλων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα ως γνωστόν είναι σαφέστατα μικρότερης ισχύος από τα Πυρηνικά όπλα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης δίνοντας σαφή υπεροχή σε μαχόμενες δυνάμεις στην πρώτη γραμμή, αφού δύνανται να επιφέρουν μαζικές απώλειες σε εχθρικές δυνάμεις, απαγορεύοντας επίσης ακόμη και την χρήση συγκεκριμένης εδαφικής περιοχής από τον εχθρό.