Εθνικά θέματα

"Πυρετός" επαφών στην ελληνική διπλωματία! Ισραηλινός ΥΠΕΞ για συνάντηση με Γεραπετρίτη: Στόχος η προώθηση του τριγώνου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη χώρα μας, η ελληνική διπλωματία έχει βάλει μπρος για διατήρηση και ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών και συμμαχιών, ιδιαιτέρως με ισχυρούς περιφερειακούς συμμάχους όπως είναι το Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο, συμβολικού χαρακτήρα ήταν η επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, η πρώτη επίσκεψη διπλωμάτη με τη νέα κυβέρνηση.

«Εξαιρετική συνάντηση στην Αθήνα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα από τη σύσταση της νέας κυβέρνησης εκεί και συζητήσαμε για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας και της ενέργειας και την προώθηση του Ελληνικού τριγώνου με Ελλάδα και Κύπρο, που θα ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ στην περιοχή και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», έγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν στο Twitter.

Η δήλωση του επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας μόνο τυχαία δεν ήταν, αφού υπενθυμίζεται πως ανακοινώθηκε η σύνδεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Κύπρου και Ισραήλ σε ένα έργο-μαμούθ που προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον.

Η σχέση μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ έχει εξελιχθεί σε στρατηγική σχέση, βασισμένη σε ένα κοινό όραμα για μια ακμάζουσα Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι παρατηρήσεις, που έγιναν στο Ελληνοϊσραηλινό Φόρουμ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λευκωσία, εν μέσω των αναπτυσσόμενων σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η άμυνα, ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία και η κυβερνοασφάλεια.

"Η τριμερής συνεργασία μας έχει εξελιχθεί σημαντικά από την ίδρυσή της και μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια στρατηγική εταιρική σχέση", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. "Για την Κυπριακή Δημοκρατία, η ενίσχυση και εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεών μας με το Ισραήλ, πάντα σε συνεργασία φυσικά με την Ελλάδα, αποτελεί μέρος μιας ολιστικής στρατηγικής όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική, η οποία έχει ψηλά στην ατζέντα τη συνεργασία με όλες τις ομοϊδεάτισσες χώρες της περιοχής", πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τριήμερο συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Κέντρο B'nai B'rith σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα, πραγματοποιείται καθώς η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, η Κύπρος δύναται να καταστεί κόμβος για την οικονομία του υδρογόνου, οδηγώντας σε πλήρη ενεργειακή αυτονομία στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη Ρώμη να συνεχίζει να πιέζει για να προχωρήσει ο αγωγός EastMed, πιθανώς με νέο ρόλο τη μεταφορά υδρογόνου.

Οι χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μαζί με την Κύπρο, έχουν τη δυνατότητα να πρωτοστατήσουν στην οικονομία του υδρογόνου, να γίνουν κλιματικά ουδέτερες και να χρησιμεύσουν ως εξαγωγείς βιώσιμης ενέργειας στην ΕΕ.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του Ισραήλ στο τρίγωνο με Ελλάδα και Κύπρο δεν περιορίζεται σε καθαρά ενεργειακό και οικονομικό πλαίσιο, αφού η μεγαλόνησος έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για το Τελ Αβίβ, με την ισραηλινή ΠΑ να προσομοιώνει πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, αναπτύσσοντας σε πρόσφατη στρατιωτική άσκηση F-16, Apache και καταδρομείς.

ΗΙσραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) χρησιμοποίησε μια άσκηση στην Κύπρο τον Μάιο για να προσομοιώσει μάχη εναντίον της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, καθώς και την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών F-16 από ένα άγνωστο αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με το έγκυρο πρακτορείο στρατιωτικών πληροφοριών Janes, η άσκηση "Γαλάζιος Ήλιος", που πραγματοποιήθηκε με την Κυπριακή Εθνική Φρουρά από τις 7 έως τις 11 Μαΐου, περιελάμβανε αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών Super King Air από την 100η Μοίρα της IAF, F-16 από δύο διαφορετικές μοίρες και επιθετικά ελικόπτερα Apache που αναπτύχθηκαν στην Κύπρο, καθώς και επισκέψεις μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 που μετέφεραν μέλη της επίλεκτης μονάδας Maglan, τμήμα της Ταξιαρχίας Καταδρομών των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF).


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ