Εθνικά θέματα

Έβρος: Αδίστακτοι διακινητές! Έχουν χαρτογραφήσει τις νησίδες & εγκαταλείπουν εκεί χωρίς νερό, χωρίς τροφή τους μετανάστες

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Αθήνα η έξαρση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση ομάδων κοντά στο ποτάμι. 

Με αδίστακτα κυκλώματα διακινητών που έχουν χαρτογραφήσει τις νησίδες στον ποταμό Έβρο γνωρίζοντας ποια σημεία ανήκουν στην ελληνική επικράτεια έρχονται αντιμέτωποι το τελευταίο χρονικό διάστημα συνοριοφύλακες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Όπως έχουν διαπιστώσει ως τώρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τα κυκλώματα με την ανοχή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής μεταφέρουν σε μικρές ομάδες μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη προς τις παρέμβριες περιοχές του Έβρου. Όταν συγκεντρωθεί ένας μεγάλος αριθμός, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά, τους εγκαταλείπουν εκεί. Χωρίς νερό, χωρίς τροφή.

Η Αθήνα εκτιμά ότι ίσως οι γείτονες ποντάρουν στο γεγονός ότι από την περασμένη εβδομάδα έως και τις 25 Ιουνίου τις ευθύνες της χώρας έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση με ότι αυτό θεωρούν ότι συνεπάγεται στη λήψη αποφάσεων και κυρίως στη δυναμική αντίδραση. Για την κατάσταση με το μεταναστευτικό στα χερσαία σύνορα ενημερώνεται συνεχώς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς. Άλλωστε μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου ε.α   Αλκιβιάδη Στεφανή στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ο οποίος μάλιστα διατέλεσε στο παρελθόν και υφυπουργός. Ο Στρατηγός έχει πλήρη γνώση της εικόνας στον Έβρο και έχει δώσει εντολές για αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

Αντίστοιχα άριστη εικόνα του Έβρου διαθέτει και ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη επίσης πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης ο οποίος έχει άλλωστε υπηρετήσει για πολλά χρόνια σε όλες τις θέσεις στα χερσαία σύνορα τις χώρας μεταξύ αυτών και ως Διοικητής στης 16η Μ/Κ Μεραρχία με έδρα το Διδυμότειχο.

Νέες ομάδες μεταναστών

Εν τω μεταξύ καλά στην υγεία τους είναι οι 91 πρόσφυγες και μετανάστες , 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικους, που διασώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας,  με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex. Οι μετανάστες είχαν εντοπιστεί σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου κοντά στην παρέβρια περιοχή των Μαρασίων Ορεστιάδας. Όπως διαπιστώθηκε οι μετανάστες είχαν προωθηθεί στο ελληνικό έδαφος από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε από την απέναντι όχθη με βάρκα και τους εγκατέλειψε στη νησίδα. Την ίδια στιγμή συνοριοφύλακες εντόπισαν και σε άλλα σημεία των ακτών του Έβρου αλλά στην τουρκική πλευρά μικρότερες ομάδες μεταναστών οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να περάσουν προς την Ελλάδα. 

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και ανώτατα στελέχη της Διοίκησης. Επίσης στη Θράκη θα βρεθεί αύριο ο υπηρεσιακός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης ο οποίος θα έχεις συσκέψεις με ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας για το μεταναστευτικό και θα επισκεφθεί μονάδες της συνοριοφυλακής σε Διδυμότειχο και Φέρες. 

Παράλληλα σε επιφυλακή βρίσκονται και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο καθώς την καλοκαιρινή περίοδο διακινητές χρησιμοποιούν τουριστικά σκάφη στα οποία κρύβουν μετανάστες για να τους μεταφέρουν είτε προς την Ελλάδα είτε προς την Τουρκία. 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...