Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ο ετήσιος απολογισμός του ΝΑΤΟ για το 2022- Τα 4 σημεία που αφορούν την Ελλάδα και το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ελλάδα εισήλθε  ως γνωστόν στο ΝΑΤΟ, με το δεύτερο κύμα διεύρυνσης του το 1952, επί κυβερνήσεως Νικόλαου Πλαστήρα και συγκεκριμένα  επισήμως στις 18 Φεβρουαρίου, οπότε και η Ελληνική βουλή επικύρωσε την είσοδό της, συμμετέχοντας τόσο στο στρατιωτικό όσο και στο πολιτικό σκέλος της.

Όπως είναι φυσικό η Ελλάδα, με γνώμονα πάντοτε την προώθηση του εθνικού συμφέροντος και την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής άμυνας και ασφάλειάς της, και κατά το μέτρο, βεβαίως, των επιχειρησιακών και οικονομικών της δυνατοτήτων, είναι αποφασισμένη να εξακολουθήσει να συμβάλλει με ενεργό τρόπο στην υλοποίηση των Συμμαχικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών για την έγκαιρη και αξιόπιστη αντιμετώπιση των παραδοσιακών και των μη συμβατικών προκλήσεων ασφαλείας.

Μόλις χθές ο  Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, παρουσίασε την Ετήσια Έκθεσή του για το 2022, η οποία καλύπτει όλες τις πτυχές του έργου της Συμμαχίας κατά το παρελθόν έτος και η οποία αφορά όπως είναι φυσικό και την Ελλάδα ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας πρωτίστως στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τι αφορά την Ελλάδα

Σε σχέση με την χώρα μας ο ετήσιος απολογισμός 2022 και οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Στότελμπεργκ, την αφορούν στα παρακάτω:

1. Στην συνέχιση παροχής στρατιωτικής βοήθειας για όσο απαιτηθεί στην Ουκρανία με ιδιαίτερη βαρύτητα και προτεραιότητα στον τομέα της κατασκευής και αποστολής πυρομαχικών που αναγκαιούν για την διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.

2 Η απαίτηση ώστε το 2% του ΑΕΠ να επενδύεται για την άμυνα για το επόμενο έτος από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας 

3. Η αυξημένη  προστασία των κρίσιμων εθνικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών, ιδίως μέσω της δημιουργίας μιας μονάδας συντονισμού της υποθαλάσσιας υποδομής και μιας κοινής Task Force ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Ειδικότερα για την Ελλάδα αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία η ενεργή συμμετοχή στην παραπάνω Task Force με δεδομένη την επικείμενη ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο και Αίγυπτο αλλά και για την περίπτωση δημιουργίας του East-Med.

4. H συνέχιση της εκπλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεών μας στην Συμμαχία με συμμετοχή της χώρας μας με προσωπικό, οπλικά συστήματα και μέσα, σε στρατιωτικές ασκήσεις ,αποστολές και λοιπές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ.

Ο ετήσιος απολογισμός 2022

Τα κυριότερα σημεία του ετήσιου απολογισμού σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Συμμαχίας ήταν τα ακόλουθα:

"Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μπαίνει στο δεύτερο έτος του, ο κ. Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την  "γενναία αντίσταση του ουκρανικού λαού" και την "άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία" των Συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Είπε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν «ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ, αλλά έχει ακριβώς το αντίθετο, περισσότερο ΝΑΤΟ», υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας «θα τους κάνει ασφαλέστερους, τη Συμμαχία μας ισχυρότερη και θα δείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή».

«Η εισβολή του Πούτιν ήταν ένα σοκ, αλλά δεν ήταν έκπληξη», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, αποκαλώντας την «το αποκορύφωμα ενός σχεδίου επιθετικής δράσης».

Πρόσθεσε ότι από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει εφαρμόσει τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνας εδώ και μια γενιά. «Όταν λοιπόν ρωσικά τανκς εισήλθαν στην Ουκρανία, ήμασταν έτοιμοι», είπε. «Μέσα σε λίγες ώρες, ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά μας σχέδια από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Θέσαμε 40.000 στρατιώτες υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, με σημαντική αεροπορική και θαλάσσια παρουσία, και διπλασιάσαμε τον αριθμό των ομάδων μάχης του ΝΑΤΟ από τέσσερις σε οκτώ». Ο κ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στην Ουκρανία σημαντική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών.

Για να διατηρήσουν την υποστήριξη για την Ουκρανία προστατεύοντας παράλληλα τη Συμμαχία, οι Σύμμαχοι βρίσκονται επίσης στη διαδικασία συμφωνίας νέων στόχων για την παραγωγή πυρομαχικών που είναι καθοριστικά για τη μάχη και συνεργάζονται με τη βιομηχανία για να αυξήσουν την παραγωγή.

Το ΝΑΤΟ αυξάνει επίσης την προστασία των κρίσιμων εθνικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών, ιδίως μέσω της δημιουργίας μιας μονάδας συντονισμού της υποθαλάσσιας υποδομής και μιας κοινής Task Force ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Ο κ. Stoltenberg υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022, οι Σύμμαχοι υιοθέτησαν μια νέα Στρατηγική Αντίληψη, η οποία προσδιορίζει τη Ρωσία ως τη σημαντικότερη απειλή για την ασφάλεια, παράλληλα με την τρομοκρατία, και καθιστά σαφείς τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα στη Συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε ότι το 2022 ήταν η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων αμυντικών δαπανών σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά, με αύξηση 2,2% σε πραγματικούς όρους και συνολικά 350 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον από το 2014.

«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν όχι τόσο γρήγορα όσο απαιτεί ο επικίνδυνος κόσμος στον οποίο ζούμε», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι αναμένει ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε μια φιλόδοξη νέα αμυντική επενδυτική δέσμευση στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο, με τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να επενδύεται στην άμυνα."

Η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία

Τέλος από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει επί μακρόν, αφού γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα κατασκευής πυρομαχικών από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κατόπιν έκκλησης του ΓΓ  Στόλτενμπεργκ προς τούτο.

Η Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο Ψυχρού πολέμου με την Ρωσία, η οποία θα διαρκέσει επί μακρόν, γεγονός που κατά την εκτίμησή μας θα συνεπάγεται  για αρκετά χρόνια αυξημένες  αμυντικέςδαπάνες από τα κράτη του ΝΑΤΟ.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...