Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Τους πόνεσε το διπλωματικό δίδυμο Σούκρι-Δένδια! Η κυβέρνηση της Τρίπολης απορρίπτει την ελληνο-αιγυπτιακή «παρέμβαση»

Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Μοχάμεντ Χαμούντα (Mohamed Hamouda) απέρριψε τις αιγυπτιο-ελληνικές δηλώσεις σχετικά με τη νομιμότητα της GNU. Τόνισε ότι η νομιμότητα της κυβέρνησης «καθορίζεται από τον λιβυκό λαό και κανέναν άλλον».

Αυτό ήρθε ως απάντηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry) και του Νίκου Δένδια. Οι δυο τους εξέφρασαν την απόρριψή τους για την ενεργειακή συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ της GNU και της Τουρκίας.

Ο Χαμούντα επέκρινε τη συζήτηση των δύο υπουργών για την κατάσταση στη Λιβύη στο Κάιρο. «Η πολιτική συμφωνία είναι καθαρά λιβυκή ιδιοκτησία και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν επιβάλλει στους Λίβυους καμία συγκεκριμένη μορφή λύσης, χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή παρά τη θέλησή τους», υποστήριξε.

«Οι επανειλημμένες προσπάθειες να υποδηλωθεί η λήξη της Λιβυκής Πολιτικής Συμφωνίας είναι μια απαράδεκτη παρέμβαση στις λιβυκές υποθέσεις και μια πρόσκληση για διχασμό και πόλεμο», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, ο Σούκρι είπε ότι η «απερχόμενη» GNU είναι παράνομη από τις 24 Δεκεμβρίου και δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να ανακοινώσουν τη θέση τους σχετικά με τη νομιμότητα της απερχόμενης λιβυκής κυβέρνησης. «Επιβεβαιώνουμε την αναγκαιότητα διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη και την υποστήριξη των προσπαθειών του λιβυκού κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Δένδιας αναφέρθηκε στα μνημόνια συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και GNU, τονίζοντας ότι το Μνημόνιο είναι παράνομο.

Ο Δένδιας έφτασε στο Κάιρο την Κυριακή για να έχει συνομιλίες για την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία. Την περασμένη εβδομάδα, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που περιελάμβαναν πιθανή εξερεύνηση ενέργειας σε θαλάσσιες περιοχές.

Οι συμφωνίες θα επιτρέψουν την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα και θα έρθουν τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας στην Τρίπολη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ