Εθνικά θέματα

A. Κλάψης: Αν θέλουμε να δούμε το μέλλον της Ουκρανίας, ας δούμε την Κύπρο και τα κατεχόμενα

Δηλαδή θα υπάρξει μία εκεχειρία κάποια στιγμή σε ένα απροσδιόριστο χρόνο στο μέλλον χωρίς όμως να υπάρξει μία τελική συμφωνία ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες. Οι αποσχισθείς δημοκρατίες θα παραμείνουν αποσχισθείς, νομικά θα παραμένουν έδαφος της Ουκρανίας, αλλά ουσιαστικά θα ελέγχονται από τη Ρωσία όπως είναι τα κατεχόμενα στην Κύπρο. Τα κατεχόμενα είναι κατεχόμενα 48 χρόνια δεν είναι 90 ημέρες.

 

Η Ρωσία θα πιέζει τους Ουκρανούς μετά την εκεχειρία, να αναγνωρίσουν απώλεια εδαφών την οποία δεν θα θέλουν να αναγνωρίσουν, οι Ουκρανοί θα ζητούν να τους επιστραφούν τα εδάφη το οποίο οι Ρώσοι δεν θα θέλουν να κάνουν και θα υπάρχει μία παγωμένη σύγκρουσης μία de facto κατάσταση κατοχής. Διάβασα χθες ή προχθές ότι ξεκινάει και η διανομή των Ρωσικών διαβατηρίων σε κάποιες από τις περιοχές που έχουν καταληφθεί. Αυτό είναι ένα βήμα για την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο Ρωσικό κράτος.

 

Δυσοίωνη πρόβλεψη αλλά αυτή είναι η πρόβλεψη, ας δούμε την Κύπρο για να δούμε το μέλλον της Ουκρανίας.

 

Από την πρώτη στιγμή του πολέμου, ήδη από τις παραμονές του πολέμου είναι ξεκάθαρο αυτό που είναι προφανές, ότι δηλαδή ούτε το ΝΑΤΟ πρωτίστως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ας μείνουμε στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προασπίσει τα ουκρανικά συμφέροντα, πολύ απλά γιατί δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι πολύ περισσότερο από την δύση από αυτό που γίνεται τώρα αντίθετα η Ουκρανία έχει πάρει και πολλά περισσότερα από τον ανέμενε ακόμα και η ίδια. Η βοήθεια που έχει σταλεί στην Ουκρανία και οικονομική αλλά και στρατιωτική είναι από ένα σημείο και μετά σχεδόν εντυπωσιακή. Αυτό εξηγείται γιατί κατάφεραν να αντισταθούν στους εισβολείς σε κάποιες περιπτώσεις συμπληρώνει ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ