Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Παίρνει διαστάσεις η κατάληψη ελληνικών τάνκερ στον Περσικό-Τι λένε οι "Φρουροί της Επανάστασης" (upd)

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» του Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mayadin, που επικαλείται την ακτοφυλακή, η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh.

Το Delta Poseidon, το οποίο ανήκε στα ελληνικά πλοία Delta, κατασχέθηκε μπροστά από το λιμάνι Asalouyeh, ενώ το Prudent Warrior κατασχέθηκε μπροστά από το λιμάνι Bandar Lengeh.

Το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέσχεσε τα πλοία αφού φόρτωσαν το φορτίο τους.

Τα πλοία φόρτωσαν το φορτίο τους από τη Μπασρά του Ιράκ.

Πριν από τις κατασχέσεις τους, το Nour News, ένα μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (SNSC) του Ιράν, έκανε λόγο για "τιμωρητικά μέτρα" για την Ελλάδα λόγω της πειρατείας της κατά την κράτηση ενός πλοίου που έφερε ιρανική σημαία.

Το πλοίο Prudent Warrior μετέφερε το φορτίο πετρελαίου για τις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τον Έλληνα επιτετραμμένο στην Τεχεράνη για την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου που μετέφερε το ιρανικό πετρέλαιο. 

Στο Ιράν οι συντηρητικές εφημερίδες είναι υπερήφανες για τα ελληνικά δεξαμενόπλοια που κατασχέθηκαν από το Ιράν: "Η Ελλάδα τιμωρείται; Τιμωρία στη θάλασσα" είμαι μερικοί τίτλοι 

Αρχικό κείμενο 

Δύο εμπορικά πλοία με ελληνική σημαία που βρίσκονται στον Περσικό κόλπο δέχθηκαν επίθεση και καταλήφθηκαν από ένοπλους Ιρανούς οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε αυτά με ελικόπτερο.

 

Πιστεύεται πως πρόκειται για αντίποινα στην Αθήνα για το περιστατικό που είχαμε πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon και Prudent Warrior, φέρονται να έχουν κατασχεθεί.

  • Το πλήρωμα του Delta Poreidon είναι 25 ατόμων εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο πλήρωμα του Prudent Warrior υπάρχουν 7 Έλληνες.
  •  

Το υπουργείο Εξωτερικών με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας.

Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Νωρίτερα, το Ιράν αποφάσισε να λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Ελλάδας σχετικά με την κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Nour News.

Το πρακτορείο, που διατηρεί σχέσεις με το ανώτατο κρατικό όργανο ασφαλείας του Ιράν, δεν ανέφερε ποια ακριβώς μέτρα σχεδιάζει να λάβει το Ιράν κατά της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana», κατέπλευσε στον κόλπο της Καρύστου τη 14η Απριλίου από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, μεταφέροντας στις δεξαμενές του πάνω από 100.000 τόνους πετρελαίου.

Αρχικά, το δεξαμενόπλοιο δεσμεύθηκε με απόφαση της Αρχής για το Ξέπλυμα, με το επιχείρημα ότι ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank. Πρόκειται για μία από τις τράπεζες της Ρωσίας εναντίον της οποίας έχουν τεθεί σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Μεσολάβησαν μερικά εικοσιτετράωρα έως ότου αποσαφηνιστεί ότι τη 17η Μαρτίου, δηλαδή πριν από τον κατάπλου του σε ελληνικό λιμάνι, το πλοίο είχε μεταβιβαστεί στην Transmorflot, που ναι μεν έχει την έδρα της στη Ρωσία, αλλά δεν συγκαταλέγεται στις εταιρείες που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις.

Η Αρχή ήρε την απόφαση δέσμευσης, ωστόσο, το πλοίο παρέμεινε στο αγκυροβόλιο της Καρύστου, κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ. Ο λόγος; Το «Pegas» ή «Lana» βρισκόταν ήδη από το καλοκαίρι του 2021 στη «μαύρη» λίστα των ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου. Φόρτωσε 108.000 τόνους πετρελαίου από νησί του Ιράν πέρυσι τον Αύγουστο και έκτοτε έψαχνε αγοραστή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ