Ειδικές Δυνάμεις
Εθνικά θέματα

Αυτές είναι οι 8 πιο ελίτ ειδικές δυνάμεις του κόσμου σήμερα!

Οι ειδικές δυνάμεις κάθε στρατού είναι η πιο εξειδικευμένη ομάδα του στρατεύματος που εκτελεί τις πιο σημαντικές και δύσκολες αποστολές που αναλαμβάνουν οι ένοπλες δυνάμεις. Αν και είναι πολύ δύσκολο να τις κατατάξουμε, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με βάση γνωστά κριτήρια. Για να δούμε ποιες βρίσκονται στην κορυφή!

8. Ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων - Πακιστάν

Η ομάδα αυτή είναι γνωστή για τον χαρακτηριστικό της εξοπλισμό, για αυτό και είναι γνωστοί ως "Black Storks" (Μαύροι Πελαργοί). Η εκπαίδευσή τους αναφέρεται πως περιλαμβάνει παρέλαση 60 χιλιομέτρων σε 12 ώρες και τρέξιμο 8 χιλιομέτρων σε 50 λεπτά με πλήρη εξοπλισμό.

Τον Οκτώβριο του 2009, κομάντος της ομάδας έκαναν έφοδο σε ένα γραφείο και διέσωσαν 40 ανθρώπους οι οποίοι κρατιόντουσαν ως όμηροι από πιθανούς στρατιωτικούς των Ταλιμπάν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

7. Ειδικές Δυνάμεις Ναυτικού Πολέμου - Ισπανία

Οι Naval Special Warfare Force όπως είναι γνωστοί από το 2009, για αρκετό καιρό αποτελούν μία από τις καλύτερες ομάδε ςειδικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Η διαδικασία εισαγωγής δεν είναι καθόλου εύκολη αφού το ποσοστό αποτυχίας ανέρχεται στα 70% με 80%. Πολλές φορές είναι συνηθισμένο να αποτυγχάνουν όλοι οι νεοσύλλεκτοι. 

6. Ομάδα Άλφα - Ρωσία

Μία από τις πιο γνωστές και αξιόπιστες ομάδες ειδικών δυνάμεων του κόσμου, η Alpha Group της Ρωσίας είναι αντιτρομοκρατική μονάδα που δημιουργήθηκε από την KGB το 1974. Σήμερα λειτουργεί υπό την μοντέρνα εκδοχή της KGB, την FSB. Το 2002 στην Μόσχα, η ομάδα δέχθηκε τεράστια κριτική αφού 120 όμηροι πέθαναν από αέρια που χρησιμοποιήθηκαν για να αντιμετωπιστούν ένοπλοι που είχαν καταλάβει θέατρο.

5. GIGN - Γαλλία

Πολλές λίγες αντιτρομοκρατικές ομάδες μπορούν να συναγωνιστούν αυτήν της γαλλικής GIGN. Η ομάδα αποτελείται από 200 άψογα εκπαιδευμένα μέλη και λειτουργεί κυρίως σε περιπτώσεις ομηρίας. Αναφορές μιλάνε για πάνω από 600 διασώσεις ομήρων από το 1973 που δημιουργήθηκε και η ομάδα. Στην Γαλλία είναι παράνομη η δημοσίευση των προσώπων των μελών της ομάδας.

Ένα από τα σημαντικότερα συμβάντα στην ιστορία της ομάδας αποτελεί το περιστατικό της κατάληψης της Grand Mosque στη Μέκκα το 1979. Λόγω της απαγόρευσης των μη μουσουλμάνων στο τέμενος, τρία μέλη της ομάδας μετατράπηκαν σε μουσουλμάνος για να μπουν στο τζαμί πριν βοηθήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να ανακαταλάβουν το τέμενος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

4. Sayeret Matkal - Ισραήλ

Άλλη μία από τις πιο ελίτ μονάδες ειδικών δυνάμεων του κόσμου, οι ισραηλινοί Sayeret Matkal έχουν ως κύριο σκοπό την συλλογή πληροφοριών και συχνά επιχειρούν βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Κατά την εισαγωγή νέων μελών, οι νεοσύλλεκτοι περνούν εξαιρετικά δύσκολη εκπαίδευση υπό τον συνεχή έλεγχων γιατρών και ψυχολόγων.

Το 2003 ένα ισραηλινός ταξιτζής κρατήθηκε όμηρος αφού μετέφερε τέσσερις Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ. Η ομάδα κατάφερε να τον διασώσει από μία τρύπα 10 μέτρων σε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο έξω από την Ramallah. 

3. SAS - Βρετανία

Η βρετανική Ομάδα Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων ή Breatish Special Air Service έχει σύνθημα "ο τολμών νικά" και το έχει αποδείξει αμέτρητες φορές. Ο Αμερικάνος στρατιωτικός αξιωματικός Stanley McChrystal όταν ρωτήθηκε για την σημασία της SAS στον πόλεμο του Ιράκ, απάντησε: "χωρίς αυτούς δεν θα τα είχαμε καταφέρει."

2. Boat Service - Βρετανία

Όπως οι ΗΠΑ έχουν τους Navy SEALs έτσι και το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει την ομάδα Boat Service. Η διαδικασία ένταξης περιλαμβάνει εξουθενωτικά τεστ αντοχής, εκπαίδευση σε ζούγκλα και τροπικά δάση και εκπαίδευση επιβίωσης στο ενδεχόμενο ομηρίας και ανάκρισης από εχθρούς. Έχεις μόνο δύο ευκαιρίας ένταξης στην ομάδα. 

1. Navy SEALs - ΗΠΑ

Είναι ξεκάθαρο πως οι πιο εξειδικευμένη και αποτελεσματική ομάδα ειδικών δυνάμεων είναι αυτή των Navy SEALs των ΗΠΑ. Δημιουργήθηκε το 1963 και τα αρχικά του SEAL σημαίνουν Sea-Air-Land. Μετά την 9/11 η εκπαίδευσή τους έχει αποκτήσει ένα εντυπωσιακά δύσκολο ύφος και διάρκεια πολλών χρόνων. Πολλές ειδικές δυνάμεις άλλων χωρών βασίζουν την εκπαίδευση και την στρατηγική τους στους SEALs. 

 

GALLERY

Ειδικές Δυνάμεις
Ειδικές Δυνάμεις
Ειδικές Δυνάμεις
Ειδικές Δυνάμεις
Ειδικές Δυνάμεις
Ειδικές Δυνάμεις
Ειδικές Δυνάμεις
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ