Εθνικά θέματα

Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών-9 Δεκεμβρίου: Αθάνατες μνήμες για τα ποτάμια αίματος

Σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών....

Πρόσφατα το κοινοβούλιο της Αυστραλίας έθεσε επί τάπητος μια πρόταση που καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων.

Η πρόταση, η οποία υποβλήθηκε από τον βουλευτή Τρεντ Ζίμερμαν καλεί την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της στη Σύμβαση του 1948 για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας «τη γενοκτονία που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915 και 1923 Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων…».

Έγινε μάλιστα σύνδεση και με το Ολοκαύτωμα.

Κι αυτοί που είναι υπεύθυνοι ζητάνε και τα ρέστα...Θρασύτατοι Τούρκοι μιλούν για «Γενοκτονία» στην «Άλωση της Τριπολιτσάς».

Προ μηνών είχαμε και την αποκάλυψη βρετανικού περιοδικού για την γενοκτονία των Αρμενίων και για το γιατί δεν την παραδέχονται οι Τούρκοι.

Συνάμα η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποσιωπήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι η γενοκτονία;

 

Η Σύμβαση του 1948 για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας (γνωστή ως 'Σύμβαση για τη Γενοκτονία") ορίζει τη γενοκτονία ως οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μιας εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα:

-σκοτώνοντας τα μέλη της ομάδας

-προκαλώντας σοβαρές σωματικές ή ψυχικές βλάβες στα μέλη της ομάδας

-αυθαίρετη επιβολή στην ομάδα συνθηκών ζωής που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν όλω ή εν μέρει

-την επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση των γεννήσεων εντός της ομάδας

-δια της βίας μεταφορά παιδιών της ομάδας σε άλλη ομάδα.

Η Σύμβαση επιβεβαιώνει ότι η γενοκτονία, είτε διαπράττεται σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, είναι ένα έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου. Η πρωταρχική ευθύνη για την πρόληψη και για να σταματήσει μια γενοκτονία βρίσκεται στο κράτος στο οποίο έχει διαπραχθεί το έγκλημα.

Βέβαια το κράτος αυτό καλείται να παρέχει και αποζημιώσεις στους διασωθέντες!!

Για αυτό και πριν καλά καλά κάνει την δήλωση αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων ο Μπάιντεν την άνοιξη,  βγήκε ο πρόεδρος της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, και είπε: “Είναι απλά μια πολιτική δήλωση. Δεν έχει καμία νομική βάση”

Στην περίπτωση της γενοκτονίας των Αρμενίων περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι εξαφανίσθηκαν με τη μέθοδο των διώξεων και των εκτοπίσεων.

Οι αποδείξεις για τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα είναι πολυάριθμες και συγκλίνουσες. Προκύπτουν ακόμη από τα ίδια τα οθωμανικά και τουρκικά αρχεία και εκδόσεις - κυβερνητικές αποφάσεις και νομοσχέδια- από τα αρχεία των ευρωπαϊκών χωρών και των Η.Π.Α., από αναφορές ξένων διπλωματικών υπαλλήλων, πρεσβευτών, προξένων, ιεραποστόλων και φιλανθρωπικών οργανώσεων. Τα κύρια όμως στοιχεία της εκτέλεσης του εγκλήματος προκύπτουν από την ίδια την ιστορία των αρμενικών οικογενειών με τα δικά του θύματα και τις μαρτυρίες εκείνων που επέζησαν από τις σφαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην περίπτωση της αρμενικής γενοκτονίας, λοιπόν, έχουμε εξόντωση των μελών συγκεκριμένης εθνικής ομάδας, σοβαρή προσβολή της φυσικής και πνευματικής της ακεραιότητας και υποβολή αυτής σε συνθήκες διαβίωσης που συνεπάγονταν τη μερική ή ολική βιολογική καταστροφή της. Έχουμε βίαιη μεταφορά παιδιών σε άλλη εθνική ομάδα. Όλες δηλαδή τις πράξεις, που σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας, που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 9 Δεκεμβρίου 1948 και αναφέρονται παραπάνω, στοιχειοθετούν αυτό το μεγάλο έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα, το έγκλημα της γενοκτονίας.

 

Εκδήλωση μνήμης για τις Γενοκτονίες της ανθρώπινης ιστορίας

 

Την Διεθνή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων των Γενοκτονιών, που είναι στις 9 Δεκεμβρίου, τιμούν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, συν διοργανώνοντας εκδήλωση στην Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα), σήμερα Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021, στις 8.30 μ.μ.

 

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

- πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης και

- πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Λορύ Μπαραζιάν.

 

Ομιλητές

- Κυριάκος Μπατσάρας (Γενοκτονία Ασσυρίων)

- Γιάννης Γεωργίου (Γενοκτονία Ρομά)

- Ρουστάμ Μαχμουντιάν (Γενοκτονία Γεζίντι)

- Σωτήρης Δανέζης (Γενοκτονία Τούτσι στη Ρουάντα)

 

Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δρ Βασίλης Μεϊχανετσίδης.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ