Έβρος Νέο παρατηρητήριο
Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Έβρος: Ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο φράχτης στις Καστανιές, με αντικατάσταση των παλιών θερμικών καμερών

Στην περαιτέρω ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο και συγκεκριμένα στο παλιό τμήμα του, από τις Καστανιές έως τη Νέα Βύσσα, προσανατολίζεται η Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσιάζει η “Καθημερινή”, με έγγραφό της προς το αρχηγείο, η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας ζητεί τη σταδιακή αντικατάσταση των συνολικά 23 θερμικών καμερών που βρίσκονται εγκατεστημένες στο παλιό τμήμα του φράχτη, από τις Καστανιές έως τη Νέα Βύσσα.

Οι κάμερες συμπληρώνουν δέκα χρόνια λειτουργίας και αρκετές από αυτές παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα, ενώ λόγω παλαιότητας έχουν περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες. Πρόσφατα, τα στελέχη της διεύθυνσης Ορεστιάδας συνέταξαν πρόταση για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, με το κόστος αντικατάστασης των 23 καμερών να προϋπολογίζεται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ. «Γίνεται προσπάθεια να βρεθεί χρηματοδότηση», ανέφερε αρμόδια αστυνομική πηγή.

Έως ότου τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, πάντως, έχει ήδη εγκριθεί δαπάνη για τη συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου, η οποία ανέρχεται σε 220.000 ευρώ. Τα χρήματα προορίζονται για την επισκευή όσων καμερών έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης, αλλά και των κοντέινερ (ISO BOX) που βρίσκονται κατά μήκος του φράχτη στα σημεία όπου υπάρχουν εγκατεστημένες κάμερες.

Σε επιχειρησιακή λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης των ελληνοτουρκικών συνόρων

Σε επιχειρησιακή λειτουργία βρίσκεται, στο μεταξύ, εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα το αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης συνόρων κατά μήκος της οριογραμμής Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο.

Αποτελείται από 11 κάμερες και ραντάρ με εμβέλεια που κυμαίνεται από τα 3,5 έως τα 15 χιλιόμετρα, τα οποία μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα και δεδομένα για τις συνθήκες στα σύνορα. Εκτείνεται από το Σοφικό Διδυμοτείχου έως το Δέλτα του Έβρου στην Αλεξανδρούπολη, μια απόσταση που υπερβαίνει τα 100 χλμ.

Η περίοδος δοκιμής του ξεκίνησε, όπως προβλέπει η σύμβαση, στις 20 Οκτωβρίου και διήρκεσε ένα μήνα. Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή τη λειτουργία του έλεγξε ο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και πλέον το νέο σύστημα βρίσκεται σε επιχειρησιακή λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο δίκτυο ραντάρ και καμερών χρησιμοποιείται όχι μόνο από την Αστυνομία, αλλά και τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο Στρατός, εξάλλου, έχει διαθέσει προσωπικό για τη στελέχωση των τεσσάρων τοπικών (ΤΕΚ) και των δύο περιφερειακών (ΠΕΚ) επιχειρησιακών κέντρων, όπου φτάνουν η εικόνα και τα δεδομένα από τα σύνορα. Το έργο ήταν προϋπολογισμού 14,9 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της Ε.Ε. και συγκεκριμένα του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η επέκταση του φράχτη και σε άλλα σημεία

Από κονδύλια της Ε.Ε. γίνεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί και το σχέδιο επέκτασης κατά 35 χιλιόμετρα του φράχτη στον Έβρο. Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, τον Οκτώβριο ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης απηύθυνε επιστολή στην Ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Ιλβα Γιόχανσον, διερευνώντας το ενδεχόμενο η Κομισιόν να χρηματοδοτήσει τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση του φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Η κ. Γιόχανσον, πάντως, απέρριψε το ελληνικό αίτημα, δηλώνοντας μεν πρόθυμη να χρηματοδοτήσει την αγορά και εγκατάσταση στα σύνορα τεχνολογικού εξοπλισμού για την επιτήρηση της μεθορίου, όχι όμως και την ανέγερση νέου φράχτη με κονδύλια της Ε.Ε. Πρόταση των επιχειρησιακών στελεχών της Αστυνομίας είναι ο φράχτης να καλύψει μιαν απόσταση 35 χλμ. από το Διδυμότειχο έως το Τυχερό, κατά μήκος της οποίας ο ποταμός Εβρος λειτουργεί ως φυσικό σύνορο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ