Εθνικά θέματα

Κωνσταντίνος Γρίβας: Ιστορικό αδιέξοδο - Καταστροφή ή εθνική αναγέννηση για την Ελλάδα

Το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο που έχει την τάση να διαμορφώνεται στον πλανήτη και τις ιστορικές προοπτικές που εγείρονται για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι, ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Γρίβας.

Ο καθηγητής υποστήριξε, ότι είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο. Περνάμε σε έναν πολυπολικό κόσμο. Είμαστε ήδη εδώ, απλώς ο κόσμος δεν έχει σχηματοποιηθεί. Είναι εξαιρετικά ρευστός.

Είμαστε σε μία πολύ δυναμική περίοδο της ιστορίας. Η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει την οπτική της για το τι συμβαίνει. Να εναρμονιστεί με την ιστορική πραγματικότητα, ώστε να χαράξει μία στρατηγική για το μέλλον.

Στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα, τόσο στις ελίτ όσο και στα λαϊκά στρώματα, κυριαρχεί η αντίληψη, ότι είμαστε ένα οργανικό κομμάτι της Δύσης και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο γιατί αυτοί οι πανίσχυροι μηχανισμοί (ΝΑΤΟ-ΕΕ) θα μας συντρίψουν.

Στην πραγματικότητα είναι πιθανόν να κινούμαστε σε έναν μετααμερικανικό και μεταευρωπαϊκό κόσμο. Η Ελλάδα αν επιμένει σε αυτήν τη στρατηγική της απόφυσης, να καταλήξει να είναι απόφυση ενός φαντάσματος, το οποίο δεν υπάρχει.

Αυτή η προσέγγιση ξεκινά από το γεγονός, ότι έχουμε μία απομείωση της αμερικανικής παρεμβατικότητας ανά τον πλανήτη. Δημιουργείται ένα χάσμα στον πλανήτη. Είναι ένα χάσμα, το οποίο δείχνει, ότι η Ευρώπη καταρρέει. Σε έναν ενιαία ευρασιατικό κόσμο, το κέντρο του κέντρου είναι η Μεσόγειος.

Η Ελλάδα είναι μία κρίσιμη περιοχή. Για να μπορέσει να λειτουργήσει εκ νέου πρέπει να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και υπόσταση. Αν συνεχίσει να λειτουργεί ως σκωληκοειδής απόφυση ενός σχηματισμού που απλά δεν υπάρχει, πολύ απλά θα κάνει άλμα στο κενό. Θα οδηγηθεί στην καταστροφή. Ποιό πολιτικό υποκείμενο θα αναλάβει στην Ελλάδα, αυτήν την εθνική αναγέννηση; Αυτό είναι το μέγιστο ερώτημα...

Πρέπει να σκεφτούμε, να κάνουμε μία νέα ανάγνωση του περιβάλλοντός μαςκαι να επανασχεδιάσουμε την πορεία μας προς το μέλλον. Το μέλλον μας απειλεί τη στιγμή που οι ελίτ και το μεγαλύτερο μέρος του λαού βρίσκονται βυθισμένες σε μία φαντασίωση, σε ένα όνειρο μίας μακρινής εποχής.

Ο Καθηγητής ∆ιεθνούς Γεωγραφίας και Συστηµικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης των Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών, Κωνσταντίνος Γρίβας σε διάλεξη με τίτλο: «Το Έθνος ως κυρίαρχο γεωπολιτικό υποκείμενο» στις 5 Οκτωβρίου 2021.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ