Εθνικά θέματα

Είναι ο Ιλχάμ Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν ο νέος Σαντάμ Χουσεΐν;

Οι ομοιότητες μεταξύ Χουσεΐν (Ιράκ) και Αλίγιεφ (Αζερμπαιτζάν), είναι όλο και πιο δύσκολο να απορριφθούν. Χρόνια πριν γίνει αποδεδειγμένος εχθρός των ΗΠΑ, ο Χουσεΐν, ξεγέλασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τον είδε ως ρεαλιστικό μετριοπαθή. Σε μια συνάντηση τον Απρίλιο του 1975, για παράδειγμα, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Alfred Atherton αρμόδιος για τις Εγγύς Ανατολικές Υποθέσεις, είπε στον υπουργό Εξωτερικών Henry Kissinger, «Ο Χουσεΐν είναι ένα αρκετά αξιοθαύμαστο άτομο. . . είναι μια πολύ αδίστακτη αλλά και - πολύ πρόσφατα, προφανώς - ρεαλιστική, έξυπνη δύναμη. " Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν την ίδια εκτίμηση έναντι του Αλίγιεφ.  

Στις 12 Απριλίου 2021, ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός του Αζερμπαϊτζάν ITV, μετέδωσε ένα πρόγραμμα διάρκειας μίας ώρας στα εγκαίνια ενός νέου μουσείου στο Μπακού, για να γιορταστεί η νίκη του Αζερμπαϊτζάν, στον πόλεμο Ναγκόρνο-Καραμπάχ σαράντα τεσσάρων ημερών . 

Ο Αλίγιεφ,- ο οποίος δεν υπηρέτησε ποτέ στο στρατό -  ακόμη και όταν οι συμμαθητές του πολεμούσαν στον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περπατούσε με τις στρατιωτικές δυνάμεις, που επιδείκνυαν  κατασχεμένο αρμενικό εξοπλισμό και κέρινα ομοιώματα  Αρμένιων στρατιωτών. Στο κέντρο του «Πάρκου των Τροπαίων», είναι μια αψίδα φτιαγμένη από κράνη νεκρών και αιχμαλωτισμένων Αρμενίων στρατιωτών.

 

Ο Aliyev δεν είναι ο πρώτος που κατασκευάζει μια τέτοια αψίδα. Ο Σαντάμ Χουσείν αντίστοιχα, ανέθεσε στον Kanan Makiya,- γιος ενός διάσημου αρχιτέκτονα και ενός διακεκριμένου Ιρακινού διανοούμενου -  το 1985 την κατασκευή του μνημείου «Victory Arch», γνωστό στους ντόπιους ως τα ξίφη του Qadisiyah.

Αποτελούμενο από βάσεις με γροθιές που κρατούσαν σταυρωτά σπαθιά, κατασκευασμένα από χάλυβα ( που προέρχονταν από τα λιωμένα όπλα) των πεσμένων Ιρανών στρατιωτών. Πέντε χιλιάδες ιρανικά κράνη, που βγήκαν από το πεδίο της μάχης, ολοκλήρωσαν το μνημείο. Η ομιλία του Χουσεΐν κατά την κατασκευή της, ήταν λίγο διαφορετική από αυτήν του Αλίγιεφ: «Οι γενναίοι Ιρακινοί, έχουν καταγράψει τα πιο θρυλικά κατορθώματα, για την υπεράσπιση της γης και των ιερών πεποιθήσεών τους», δήλωσε ο Χουσεΐν στις 22 Απριλίου 1985.

Ο Αλίγιεφ, από την πλευρά του, δήλωσε στα εγκαίνια του πάρκου, «όλοι όσοι επισκέπτονται το πάρκο στρατιωτικών τροπαίων, θα δουν τη δύναμη του στρατού μας, θα δουν τη θέληση μας και πόσο δύσκολο ήταν να πετύχουμε τη νίκη».

Το 1983, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν, έστειλε τον Ντόναλντ Ράμσφελντ , που ήταν τότε πρώην γραμματέας άμυνας, να συναντηθεί με τον Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Ράμσφελντ εντυπωσιάστηκε. «Άρχισα να σκέφτομαι ότι μέσω αυξημένων επαφών, θα μπορούσαμε να πείσουμε τους Ιρακινούς να κλίνουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τελικά να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους», θυμάται . 

Η πρόσφατη ιστορία του ομίλου Μινσκ, δείχνει επίσης ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, φαινομενικά υποβαθμίζουν τις ανησυχίες σχετικά με τις παραβιάσεις των διεθνών συμφωνιών της, από την Αζερία. 

Και στις δύο περιπτώσεις, το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν πρόθυμο να αγνοήσει τη μεταχείριση των μειονοτήτων .Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών σιωπά όταν ο  Aliyev, αποκαλεί την γενοκτονία των Αρμενίων ψευδείς. 

Υπήρξε επίσης, μια παρόμοια αίσθηση ομοιότητας, του κομψού δικτάτορα που περιβάλλει το Ιράκ του Χουσεΐν και το Αζερμπαϊτζάν του Αλίγιεφ. Τον Δεκέμβριο του 1985, ο ιρακινός πρέσβης Νίζαρ Χάμντον, παραχώρησε δείπνο σε ισχυρές εβραϊκές, αμερικανικές και φιλο-ισραηλινές προσωπικότητες. Σήμερα, η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ουάσιγκτον, στοχεύει τακτικά το ίδιο κοινό . Οι δημοσιογράφοι και οι διπλωμάτες, αναγνωρίζουν και οι δύο τη « διπλωματία χαβιαριού» του Αλίγιεφ. 

Τόσο ο Χουσεΐν όσο και ο Αλίγιεφ, αναζητούσαν δόξα μέσω της εδαφικής κατάκτησης, κατηγορώντας τα θύματά τους. Όταν ο Χουσεΐν καυχιόταν για αποκεφαλισμό Ιρανών επιτιθέμενων, παρέλειψε να πει ότι το Ιράκ ξεκίνησε τον πόλεμο με μια ξαφνική επίθεση. 

Ομοίως ο Αλίγιεφ υποδηλώνει, ότι οι Αρμένιοι ήταν οι επιτιθέμενοι, όταν ήταν οι δυνάμεις των Αζερίων, σε συνδυασμό με την τουρκική υποστήριξη, που ξεκίνησε με μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατά την εκατονταετή επέτειο της οθωμανικής εισβολής στην Αρμενία. Τόσο ο Χουσεΐν όσο και ο Αλίγιεφ, ήταν επίσης αμερόληπτοι. Αμερικανοί διπλωμάτες απέρριπταν τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Χουσεΐν, ότι το Κουβέιτ ήταν μια παρακμάζουσα επαρχία του Ιράκ, ως ρητορική υπερβολής  μέχρι την αιφνιδιαστική εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. 

Σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αγνοεί τις δηλώσεις του Αλίγιεφ που διεκδικεί ο σύνολο της Αρμενίας. Οι παραλληλισμοί προχωρούν περισσότερο. Ενώ οι διπλωμάτες θεωρούσαν τόσο τους Χουσεΐν όσο και τον Αλίγιεφ, κοσμικούς μετριοπαθείς, και οι δύο προσπάθησαν να διοχετεύσουν τον ισλαμικό εξτρεμισμό προς όφελός τους.

 Χρόνια πριν, το ισλαμικό κράτος αποκεφάλιζε όσες γυναίκες δεν ασπάζονταν τον Ισλαμισμό, ( την εντολή εκτελούσαν οι μισθοφόροι Φενταγίν). Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης σύγκρουσης, ο Aliyev εισήγαγε και έστειλε μισθοφόρους που συνδέονται με την Αλ Κάιντα από τη Συρία. 

Η απαρίθμηση των ομοιοτήτων μεταξύ Χουσεΐν και Αλίγιεφ, δεν είναι απλώς μια πνευματική άσκηση, αλλά μάλλον μια προειδοποίηση. Ενώ το υπουργείο Εξωτερικών συζητά τις στρατηγικές του έναντι άλλων χωρών, σπάνια αναγνωρίζει ότι οι δικτάτορες έχουν τις δικές τους στρατηγικές, για να αποσπάσουν την προσοχή και να εξαπατήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με γοητεία, χάρισμα, χαβιάρι και κοκτέιλ.

 Αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συνεχίσουν να εμπιστεύονται την πολιτική στο στυλ των Αζέρων αξιωματούχων παρά την πραγματικότητα των πολιτικών τους στόχων, τότε, ο κόσμος πιθανότατα θα δει έναν άλλο πόλεμο επιθετικότητας από το Αζερμπαϊτζάν, ακριβώς όπως ο Χουσεΐν ξεκίνησε το δικό του, εναντίον του Κουβέιτ πριν από περίπου τρεις δεκαετίες. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές