Εθνικά θέματα

Στη Σούδα το θηριώδες αεροπλανοφόρο “USS Dwight D. Eisenhower”

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, εισήλθε στον κόλπο της Σούδας το αμερικανικό αεροπλανοφόρο “USS DWIGHT D. EISENHOWER”, όπως αναμενόταν με βάση τον προγραμματισμό που είχε ανακοινωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αεροπλανοφόρο έπλευσε στην Ανατολική Μεσόγειο και στη δύναμη συνοδείας του είχε ενταχθεί και η ελληνική φρεγάτα “Ψαρά”, ενώ πραγματοποιήθηκαν αεροναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή και υποβρυχίων αλλά και της ΠΑ.

Την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) (γνωστό ανεπίσημα ως «Ike») είναι ένα αεροπλανοφόρο πυρηνικής ενέργειας. Το πλοίο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1977, είναι το δεύτερο από τα δέκα πλοία κλάσης Nimitz που βρίσκονται σε υπηρεσία και είναι το πρώτο πλοίο που πήρε το όνομά του από τον 34ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Dwight D. Eisenhower.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την έναρξη λειτουργίας του συμμετείχε σε αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της Επιχείρησης Eagle Claw κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων του Ιράν το 1980, καθώς και του Πολέμου του Κόλπου στη δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα για την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το USS Dwight D. Eisenhower είναι πυρηνοκίνητο, μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ αποτελεί μια ολόκληρη πλωτή πολιτεία, καθώς έχει πλήρωμα 5.600 άτομα.

Το USS Dwight D. Eisenhower πέρασε και τον περασμένο Ιούλιο νότια της Κρήτης προερχόμενο από τον Περσικό Κόλπο, οπότε είχε εκτελέσει και πάλι γυμνάσια συνεκπαίδευσης με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η μεγάλη σημασία της Σούδας

Η Σούδα είναι ο μοναδικός ναύσταθμος της Μεσογείου που έχει δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρου αφού διαθέτει τον προβλήτα Κ-14.

Η Σούδα, και γενικότερα η Κρήτη, βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο. Είναι στο «σταυροδρόμι» Δύσης και Ανατολής και πολύ κοντά στο θέατρο εξελίξεων και επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Επίσης, το ανάγλυφο αλλά και οι καιρικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της Σούδας ως Εκπαιδευτικού Κέντρου Ενόπλων Δυνάμεων. Εκεί μπορούν τα μαχητικά να εκπαιδευτούν σε ασκήσεις και προσβολές στόχων τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Οι καιρικές συνθήκες είναι σχεδόν πάντα ευνοϊκές, αφού στην Κρήτη ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τη Σούδα έχουν επιλέξει οι Αμερικανοί για μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές βάσεις τους στον κόσμο.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το zarpanews.gr:

 

 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ