Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνικά και αμερικανικά μαχητικά σε σενάρια πολέμου: Ανησυχία Τούρκων με τις εικόνες

Στο πλαίσιο του ευρύτερου πλέγματος διεθνών δραστηριοτήτων που έχει σχεδιάσει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ, από την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΨΑΡΑ έχει ενσωματωθεί ως πλήρες οργανικό μέλος στη Δύναμη Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER (Carrier Strike Group, CSG) κατά τον πλου του στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια της ενσωμάτωσής της στο CSG και στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης μέσων και μονάδων Ελλάδας και ΗΠΑ, θα υλοποιηθεί σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών αντικειμένων με επιπλέον συμμετοχή από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δύο Υποβρυχίων και μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν αντικείμενα αεροναυτικών επιχειρήσεων, καθώς και άλλα σύνθετα αντικείμενα στο πλαίσιο τόσο της συνοδείας και υποστήριξης ενός πυρηνοκίνητου Αεροπλανοφόρου όσο και εκπαίδευσης σε επιχειρησιακές και τακτικές διαδικασίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Η εν λόγω συνεκπαίδευση πέραν της επαύξησης του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων θα αυξήσει και την διαλειτουργικότητα αυτών σε διασυμμαχικό επίπεδο.

Η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω αποστολή αποδεικνύει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας και των ΗΠΑ στην άμυνα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)], στην οποία το ΓΕΕΘΑ έχει σημαίνοντα και ουσιαστικό ρόλο, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που συνεχώς ενισχύονται.

Επιπρόσθετα και πέραν της πολύτιμης ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε ιδιαίτερα απαιτητικές από πλευράς σχεδίασης και υλοποίησης διακλαδικών επιχειρήσεων όπως αυτές ενός CSG, η εξωστρέφεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η εντατική συμμετοχή τους σε συνέργειες αυτού του είδους παράγει συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα ειδικά σε ότι αφορά στη διασφάλιση των θαλασσίων οδών επικοινωνίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, άρα και στην εμπέδωση του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνος σταθερότητας και ασφάλειας σε αυτήν την πολύ σημαντική περιοχή.

Ανακοίνωση τύπου των U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet επί του θέματος, μπορείτε να δείτε εδώ στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt και του Διοικητού της Δύναμης Κρούσης του Αεροπλανοφόρου USS DWIGHT D. EISENHOWER (CSG), Υποναυάρχου Scott Robertson.

"Ελλάδα-ΗΠΑ μας απειλούν!"

Ο τουρκικός τύπος οργιάζει σχετικά με τις ελληνοαμερικανικές ασκήσεις, καθώς όπως αναφέρουν πολλά τουρκικά μέσα, οι κινήσεις αυτές, απειλούν ευθέως την Αγκυρα.

Χαρακτηριστικά, δημοσιεύματα αναδφέρουν πως: Η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία στο Αιγαίο κλιμακώνοντας τις εντάσεις με τη στήριξη των ΗΠΑ. Οι σημαίες των ΗΠΑ και οι ελληνικές υψώθηκαν στο Αιγαίο!

Όπως συνεχίζει το τουρκικό δημοσίευμα, αυτές οι πλοκλήσεις γίνονται εν μέσω διερευνητικών επαφών, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βαριά έχουν πάρει στην Άγκυρά και τη στρατιωτική παρουσία από τις ΗΠ[Α στην Αλεξανδρούπολη, καθώς δεν έχουν πάψει να αναφέρουν πως "Σε μόλις 20 χλμ. από την Τουρκία, υπάρχει συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση από τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα πραγματοποίησε επίσης το «Noble Dina», δηλαδή την άσκηση «εκδίκησης» χθες με τη Γαλλία και το Ισραήλ."

Το Dwight D. Eisenhower, του 6ου στόλου του Ναυτικού Ευρώπης-Αφρικής των ΗΠΑ, μοιράστηκε φωτογραφίες της άσκησης στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter. 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Πύρρεια νίκη” των Rafale F4 για τη “Συμφωνία του Αιώνα”: Η εντατική “Παρισινή διπλωματία” εξασφάλισε 200 μαχητικά που θα αντικαταστήσουν τα F-15C/D Eagles του Ριάντ

Στα μέσα Ιουλίου κατέστη σαφές ότι η Γερμανική κυβέρνηση είχε ματαιώσει την πώληση σαράντα οκτώ μαχητικών αεροσκαφών...