Εθνικά θέματα

Επίσημη "στροφή" της Άγκυρας: Επιθυμεί αποκατάσταση των σχέσεων με τη Γαλλία

Η Τουρκία μπορεί να εξομαλύνει τους δεσμούς με τη Γαλλία, αλλά το Παρίσι πρέπει να αλλάξει τη στάση του απέναντι στην Άγκυρα σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Συρία, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Çavuşoğlu σημείωσε ότι ο Γάλλος ομόλογός του Jean Yves-Le Drian τον κάλεσε και του είπε να σταματήσουν να γίνονται εχθρικές δηλώσεις μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τσαβούσογλου, σε απάντηση, είπε ότι παρότρυνε τον Γάλλο ομόλογό του να άρει την αρνητική στάση.

"Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Παρίσι για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη", είπε σε μια ζωντανή μετάδοση στο κανάλι ειδήσεων 24.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία χαιρέτισε τη θέση της Γερμανίας στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, σε αντίθεση με την αρνητική θέση της Γαλλίας.

Είπε, ωστόσο, ο τόνος της χώρας έχει αρχίσει να μαλακώνει μετά τη σύνοδο κορυφής.

«Εάν προσπαθήσετε να επηρεάσετε άλλους για να λάβουν αντιτουρκικές αποφάσεις σε όλες τις περιπτώσεις, θα το επικρίναμε αναπόφευκτα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στον Le Drian.

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με τη Γαλλία, απλώς αντιδρά στα λάθη και την εχθρότητα της χώρας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια λογική στάση όσον αφορά την Τουρκία, ώστε η Άγκυρα να μπορεί να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να συνεργαστεί με το μπλοκ για να πραγματοποιήσει διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Όλες οι πλευρές θα συμμετείχαν στο συνέδριο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) θα πρέπει επίσης να εκπροσωπείται εάν εκπροσωπείται η ελληνοκυπριακή διοίκηση.

"Είναι είτε και τα δύο είτε κανένα", πρόσθεσε.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας έχουν επιδεινωθεί για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά οι δύο "σύμμαχοι" διαφωνούν και  για άλλα μεγάλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Άγκυρα και το Παρίσι ήρθαν σε ρήξη στο παρελθόν, όταν  Γάλλοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν το 2018 με τους ηγέτες του συριακού κλάδου της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, το YPG.

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε αντίθετες πλευρές στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστήριξε την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, εναντίον του Στρατηγού Khalifa Haftar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γαλλία υποστηρίζει τον Χαφτάρ, αλλά επισήμως επιμένει ότι είναι ουδέτερη στη σύγκρουση.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί την παρέμβαση της Γαλλίας στη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας  ότι "δεν έχει έδαφος στην περιοχή".

Οι σχολιαστές υποστήριξαν ότι ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τις πολιτικές του αποτυχίες στο εσωτερικό της χώρας του

Η Γαλλία κατηγόρησε τα τουρκικά πολεμικά πλοία για επιθετική συμπεριφορά , όταν το πολεμικό της πλοίο προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα πλοίο τον Ιούνιο που υποπτευόταν ότι παραβίαζε εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, ωστόσο η Τουρκία αρνήθηκε ότι  παρενόχλησε το γαλλικό πολεμικό σκάφος το Courbet.

Η διαμάχη των δύο χωρών κλιμακώθηκε περαιτέρω αφού η Γαλλία έστειλε πλοία της στην Ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξει τα ελληνικά πολεμικά πλοία 

Ο Μακρόν τον Σεπτέμβριο είπε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι «ξεκάθαροι και σταθεροί, όχι με την Τουρκία ως έθνος και λαό, αλλά με την κυβέρνηση του Προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, η οποία έχει λάβει απαράδεκτες ενέργειες».

Σε απάντηση, ο Ερντογάν προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του, "να μην μπερδευτεί" με την Τουρκία, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ κλιμακώνονταν.

Ο Ερντογάν ζήτησε επίσης μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, κατηγορώντας τον Macron για ισλαμοφοβία και συμβουλεύοντας τον Γάλλο ηγέτη να κάνει «διανοητικούς ελέγχους».

Η Τουρκία κατηγόρησε επίσης τη γαλλική κυβέρνηση ότι ανέχεται τις ενώσεις που συνδέονται με το PKK και το FETÖ που λειτουργούν ανοιχτά σε ολόκληρη τη χώρα εδώ και χρόνια και ότι αφήνουν ατιμώρητη τη βία κατά της τουρκικής κοινότητας και συμφερόντων λόγω της ελευθερίας της έκφρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η Τουρκία ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους για να επανέλθει στις αγκάλες της Δύσης.

Πρώτα με το Ισραήλ, τώρα με τη Γαλλία και έπεται η συνέχεια

Η τουρκική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε μετάβαση, κάνοντας στροφή 180 μοιρών υπέρ της Δύσης

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...