Εθνικά θέματα
Ενημερώθηκε στις:

Ο Πάιατ στη Θεσσαλονίκη: Οι γεωστρατηγικές κινήσεις των Αμερικανών και ο ΟΛΘ

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Αμερικάνος Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ κίνηση που αποκτά μεγάλη σημασία λόγω των εξελίξεων στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών Βόλου, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Η επίσκεψη δεν αφορά οικονομικά μεγέθη αλλά κυρίως γεωπολιτικές εξελίξεις.

Οι Αμερικάνοι είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα τόξο με τα λιμάνια Βόλου-Καβάλας -Αλεξανδρούπολης.  Στην εικόνα υπάρχουν τα ναυπηγεία Σύρου ενώ προστίθενται αυτά της Ελευσίνας. Μπορεί ο Αμερικάνος πρέσβης να ευχαρίστησε τη νέα διοίκηση του ΟΛΘ για τη συνεργασία στο παρελθόν, σχετικά με τις περιοδικές μετακινήσεις αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων, όμως είναι κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια ο Βόλος σήκωνε όλο το φορτίο.

Ο ΟΛΘ θα βρεθεί σε κλοιό και κινδυνεύει να χάσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη βόρεια Ελλάδα ως πύλη εισόδου προς τα Βαλκάνια κυρίως. Αλλωστε οι Αμερικάνοι είχαν αντιδράσει όταν ο ΟΛΘ πουλήθηκε διότι στην κοινοπραξία που αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο συμμετέχει ο Ιβάν Σαββίδης τον οποίο είχαν συνδέσει με τε ρωσικά συμφέροντα και δη με τον Βλαδίμηρο Πούτιν. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Αμερικάνος πρέσβης. Δημοκρατικός ο πρέσβης, Ρεπουμπλικάνος ο Ντόναλντ Τράμπ, με φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν, δεν ήθελε και πολύ για να φουντώσουν εκείνη την περίοδο σενάρια για άμεση απομάκρυνσή του από την Αθήνα. Τελικώς όχι μόνο δεν έφυγε αλλά επεκτάθηκε ο χρόνος της θητείας του.

Χθες ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι «προσβλέπει στο κτίσιμο μίας σχέσης διαφάνειας και συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».  Μήνυμα εστάλη.

Στα εθιμοτυπικά της επίσκεψης, τον Πρέσβη των ΗΠΑ. υποδέχτηκαν στο κτήριο Διοίκησης της εταιρείας, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. Αθανάσιος Λιάγκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος – Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της ΟΛΘ Α.Ε. Franco Nicola Cupolo και ο Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων της ΟΛΘ Α.Ε. Artur Davidian.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα μέλη της Διοίκησης της ΟΛΘ Α.Ε., ο Αμερικανός πρέσβης, ενημερώθηκε για το επενδυτικό πλάνο και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. Αθανάσιος Λιάγκος δήλωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, η δυνατότητα που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε τα επενδυτικά σχέδια και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην αντιπροσωπεία της Πρεσβείας των Η.Π.Α., με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ. Με όραμα και συνέπεια συνεχίζουμε την υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος για την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένα Θεσσαλονίκης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ