Εθνικά θέματα

Ανάλυση Φίλη: Οι προκλήσεις της Τουρκίας, οι αναταραχές στις ΗΠΑ και η εισβολή στην Κύπρο

Για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας αλλά και την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, μίλησε απόψε στις «Τομές στα Γεγονότα», ο Καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Φίλης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως είπε, γίνεται μια προσπάθεια από την Τουρκία για δημιουργία τετελεσμένων, αυτό που έκανε στην Κυπριακή ΑΟΖ θα το προσπαθήσει και στην υφαλοκρηπίδα στην Ελλάδα. 

Ο Ερντογάν, είπε, προσπαθεί να «παίξει τα ρέστα του», καθώς βρίσκεται σε μια «τέλεια καταιγίδα» στο εσωτερικό της χώρας. 

Συνδυάζοντας τις βλέψεις της Τουρκίας με την κατάσταση στις ΗΠΑ, ο κ. Φίλης τόνισε ότι αυτή την περίοδο θα πρέπει στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Όπως είπε, όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, είχε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο του Watergate, η Τουρκία έκανε την εισβολή στην Κύπρο. 

Αυτή την περίοδο που ο Τραμπ έχει πρόβλημα όχι μόνο να οδηγήσει τις ΗΠΑ κάπου αλλά και να ελέγξει τις ένοπλες δυνάμεις, η Τουρκία μπορεί να το θεωρήσει ως δυνητική ευκαιρία για να κάνει κάτι. 

Για το χάος στις ΗΠΑ, ανέφερε πως ο Τραμπ φαίνεται να περνάει σε πιο λογικές λύσεις αναφορικά με τη χρήση στρατού κατά των διαδηλώσεων. 

Το πρόβλημα στις ΗΠΑ είναι και κοινωνικό, τόνισε, εξαιτίας της κρίσης. 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ